Toki

TOKİ, sosyal konut fırsatçılarına göz açtırmayacak!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, sosyal konutta kar etmediklerini belirterek, TOKİ'nin konut sahibi olmayan vatandaşı ev sahibi yapma amacı taşıdığını vurguladı.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, sosyal konutta kar etmediklerini belirterek, "Diyelim ki 3+1 daireyi 150 bin liraya satıyoruz. Bu daireyi hemen 250 bin liraya satacak olanlar, kurada isimleri çıktığı zaman piyangodan para çıkmış gibi seviniyorlar. İstanbul ölçeğinde düşününce bu sosyal konut anlamına gelmiyor. Bunlarla ilgili farklı çalışmalarımız var." dedi.


Turan,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, TOKİ'nin konut sahibi olmayan vatandaşı ev sahibi yapma amacı taşıdığını vurguladı. Vatandaşın hem bir mekan sahibi olmak, barınma ihtiyacını karşılamak hem de yatırım yapmak için konut sahibi olduğuna işaret eden Turan, gayrimenkulün Türkiye'de en önemli yatırım aracı olduğunu vurguladı. 


Turan, TOKİ'nin projelerinde en çok prim yapan il ve ilçelere ilişkin, "Konya Yazır bölgesinde 52 konutumuz kalmıştı. Bunun için kuralı satış yaptık. 52 konuta 5 bine yakın müracaat oldu. Sivas'ta 300 küsur konut koyduk, 12 bine yakın müracaat oldu. Erzurum'da bile nüfus artışı olan bir vilayet olmamasına rağmen hemen hemen 3 katı talep gördü. Bir yerde talep çoksa çok kazandırıyor demektir. Türkiye'de 81 vilayet varsa  70-75'inde vatandaşa ne arz etsek, yani ortaya ne koysak onun 20 katına kadar talep gören bir modelden bahsediyoruz." ifadelerini kullandı.


TOKİ'nin sosyal konutta kar etmediğini vurgulayan Turan, "Diyelim ki 3+1 daireyi 150 bin liraya satıyoruz. Bu daireyi hemen 250 bin liraya satacak olanlar, kurada isimleri çıktığı zaman piyangodan para çıkmış gibi seviniyorlar. Devir hakkı olmamasına rağmen borcunun tamamını kapatıyor. Çünkü borçlu durumdayken devir hakkı yok. Borcunu kapatıp 250 bin liraya satacak değerli yerler var. Biz bunları yüksek bedelle çıksak 'siz kar amaçlı mı bunu yapıyorsunuz?' diye soruyorlar." şeklinde konuştu.


Turan, İstanbul'da 250 bin liraya kar etmeden daire sattıklarını belirterek, "Bin 500 daireyi koyuyoruz. 100 bin kişi müracaat ediyor. Bin 500 kişiye daire çıkıyor. Daireyi 250 bin liraya alıyorsunuz, kuranızı çektiğiniz gün 350-400 bin liraya satıyorsunuz. Böyle bir hak olabilir mi? Bu sosyal konut mudur? Bu artık sosyal konut değildir. İstanbul ölçeğinde düşününce bu sosyal konut anlamına gelmiyor. Bunlarla ilgili farklı çalışmalarımız var." dedi.


"TOKİ, lüks konutların 2 katı konut üretiyor"


Ergün Turan, Türkiye'de markalı konut üretiminin toplam konut üretiminin yüzde 3-4'üne denk geldiğini, vatandaşın kafasında hep lüks konut üretildiği algısı olduğunu, TOKİ'nin tek başına bunun 2 katı konut ürettiğini söyledi. Turan, "Bunu devre dışı bırakırsanız Türkiye'de gayrimenkul piyasasındaki dengeler dar gelirli vatandaşlar açısından alt üst olur. O zaman normal vatandaş, herhangi bir yerde 100 bin liraya daire alıyorsa burada TOKİ'nin dengeleyici gücü çok önemlidir. TOKİ dost eli bir kuruluştur. Konuta erişmekte zorlanan vatandaş için yegane dost eli kuruluş burasıdır." şeklinde konuştu.


TOKİ'nin 2016 hedefinin 60 bin konut olduğunu bildiren Turan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişimine rağmen yıl sonunda 64 bin rakamına erişeceklerini, böylece bütün yılların rekorunu kırmış olacaklarını söyledi.


Turan, "Bu bizim açımızdan çok önemli ve motive edici. Gelecek yıl 65-70 bin konut üretme hedefimiz var. Bunlar sosyal konut... İştirak şirketlerimizin yaptığını saymıyorum. 2019 yılına kadar 260 bin konut hedefimiz var. 2023 hedefimiz de, yani 7-8 yıl içinde asgari 500 bin konut inşa edeceğiz. İnşallah onu aşacak bir model içerisindeyiz. Bunlar dünya için çok büyük rakamlar." ifadelerini kullandı.


TOKİ'nin yurt dışındaki konutlarının ticari maksatlı olmadığını, Türkiye'nin yardım faaliyetlerine yönelik gerçekleştirdiğini kaydeden Turan, yasa gereği yurt dışında ticari işlerinin olmadığını, TOKİ'nin yurt dışında sadece Türkiye'nin yardım faaliyetlerini inşa ettiğini vurguladı.


Turan, "Ancak yurt dışından talep geliyor. Pakistan'dan da, Körfez ülkelerinden de böyle talepler (konut üretim talebi) geliyor. Bunu sektör bileşenleriyle tartışıyoruz. Böyle bir başlığımız da var. Bunu tamamladığımızda sayın Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Türkiye'ye yeni bir ticari enstrüman kazandırılabilir mi noktasını tartışacağız." diye konuştu. 


"Yapılan çalışmalarda 25 kişiyi açığa aldık"


TOKİ Başkanı Turan, "FETÖ kapsamında TOKİ'de açığa alınan ya da atılan personel sayısı nedir?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:


"TOKİ toplamda 670 kişilik bir ekip. Yapılan çalışmalarda 25 kişiyi açığa aldık. Yapılan incelemeler neticesinde Kanun Hükmünde Kararnameyle 15'inin ilişiğini kestik. Bunlardan 12'si devlet memuru, 3'ü de iştirak şirketlerimizin çalışanıydı. Diğer arkadaşlarımızla ilgili incelemeler devam ediyor. Biz burada bir yarış içerisinde değiliz. Bir hassasiyetle bunları ayırt etmek zorundayız. Bu yapıyla iltisaklı kişilerin uzaklaştırılmasına yönelik taviz vermemek gerekiyor. Bu noktada bir yarışa girip haksızlık da yapmamak gerekir. Kalan 10 kişiden 5 tanesine görevlerini iade ettik. Diğer 5 kişinin incelemesi de devam ediyor. 'Bunların hepsini atalım' değil, çünkü orada teyit edilmesi gereken belli bilgiler var, O 5 arkadaşla ilgili de bayram sonrası bilgileri tamamladığımızda ya görevlerini iade edeceğiz ya da hizmetten men edeceğiz. Müteahhit tarafında da çalışmalarımız var. Bize iş yapan ve bundan sonra iş yapacak firmaların da bu yapıyla iltisaklı olup olmadığını araştırıyoruz. Böyle bir şey çıkarsa da vatandaş mağdur olmaz."


Turan, Suriyeli sığınmacıların kaldığı hemen hemen tüm merkezleri TOKİ'nin inşa ettiğini belirtirken, Kahramanmaraş'ta AFAD'la beraber yaklaşık 4 ayda 35 bin insanın yaşayacağı bir kasaba inşa ettiklerini, devletin nerede görev verirse versin TOKİ'nin yaptığını söyledi. 


Herhangi bir vatandaşın iş kazası bile geçirmesi halinde TOKİ'den sıfır faizli kredi alabildiğini hatırlatan Turan, şehit ve gazi yakınlarına da nerede isterlerse çekilişsiz kurasız konut verdiklerini bildirdi. Şehit ve gazi yakınlarına bugüne kadar bin 577 adet konut, 573 milyon lira da sıfır faizli konut kredisi verdiklerini kaydeden Turan, "Biz parayı veriyoruz, maaşlarından 4'te bir oranında kesilerek borcunu ödüyorlar.  Sadece 2016 yılında 870 şehit yakını ve gazimize faizsiz para verdik. Demokrasi şehitlerimiz de bu haklara sahipler ama onlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu. 


AA


Haber Vatan Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, sosyal konutta kâr etmediklerini belirterek, “Daireyi 150 bin liraya satıyoruz. Bu daireyi hemen 250 bin liraya satacak olanlar, kurada isimleri çıktığı zaman piyangodan para çıkmış gibi seviniyorlar. Bunlarla ilgili  farklı çalışmalarımız var” açıklamasını yaptı. 

 

Devir hakkı yok ama...

 

Turan, TOKİ’nin konut sahibi olmayan vatandaşı ev sahibi yapma amacı taşıdığını vurguladı. Vatandaşın hem bir mekan sahibi olmak, barınma ihtiyacını karşılamak hem de yatırım yapmak için konut sahibi olduğuna işaret eden Turan, gayrimenkulün Türkiye’de en önemli yatırım aracı olduğunu vurguladı. TOKİ’nin sosyal konutta kâr etmediğini vurgulayan Turan, şunları kaydetti: 

 

“Diyelim ki 3+1 daireyi 150 bin liraya satıyoruz. Bu daireyi hemen 250 bin liraya satacak  olanlar, kurada isimleri çıktığı zaman piyangodan para çıkmış gibi seviniyorlar. Devir hakkı olmamasına rağmen borcunun tamamını kapatıyor. Çünkü borçlu durumdayken devir hakkı yok. Borcunu kapatıp 250 bin liraya satacak değerli  yerler var. Biz bunları yüksek bedelle çıksak ‘Siz kâr amaçlı mı bunu  yapıyorsunuz?’ diye soruyorlar.” 

 

Turan, İstanbul’da 250 bin liraya kâr etmeden daire sattıklarını belirterek, “1.500 daireyi koyuyoruz. 100 bin kişi müracaat ediyor. 1.500 kişiye daire çıkıyor. Daireyi 250 bin liraya alıyorsunuz, kuranızı çektiğiniz gün 350-400 bin liraya satıyorsunuz. Böyle bir hak olabilir mi? Bu sosyal konut mudur? Bu artık sosyal konut değildir” dedi.

 

Körfez’den davet

 

TOKİ’ye konut yapımı için yurt dışından çok talep geldiğini belirten Ergün Turan, “Pakistan’dan da, Körfez ülkelerinden de böyle talepler geliyor. Bunu sektör bileşenleriyle tartışıyoruz. Böyle bir başlığımız da var. Bunu tamamladığımızda Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Türkiye’ye yeni bir ticari  enstrüman kazandırılabilir mi noktasını tartışacağız” diye konuştu.

 

20 kat talep geliyor


Ergün Turan, TOKİ’nin projelerinde en çok prim yapan il ve ilçelere ilişkin olarak şu bilgileri verdi: “Konya Yazır bölgesinde 52 konutumuz kalmıştı. Bunun için kuralı satış yaptık. 52 konuta 5 bine yakın müracaat oldu. Bir yerde talep çoksa çok kazandırıyor demektir. Türkiye’de 81 vilayet varsa 70-75’inde vatandaşa ne arz etsek, yani ortaya ne koysak onun 20 katına kadar talep gören bir modelden bahsediyoruz.”


Vatan