Toki

TOKİ stadyum projelerine 1,9 milyar TL yatırım yaptı!

Türkiye’nin farklı şehirlerinde 19 stadyum inşa eden TOKİ statlarda, modern inşaat, verimlilik ve enerji teknolojileri kullanıyor.

Stadyum projelerini, çok amaçlı kullanım ilkesiyle projelendiren TOKİ, yapıları sürdürülebilir kılmak için modern teknolojik uygulamalardan yararlanıyor. Bu sayede tesisler, bir stattan daha fazlasını sunuyor.


Türkiye’nin farklı şehirlerinde 19 stadyum inşa eden TOKÎ, hayata geçirdiği stat projelerini, şehir yaşamına, spor kulüplerine ve sporcuların gelişimine katkı sağlayacak şekilde geliştiriyor. Uluslararası düzeyde futbol müsabakalarına uygunluk doğrultusunda Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) kriterleri esas alınarak inşa edilen statlarda, modern inşaat, verimlilik ve enerji teknolojileri kullanılıyor.


ŞEHİR HAYATINA KATKI


TOKİ, kentlerin önemli sosyal alanlarından olan stadyumların projelendirme çalışmalarında, çok amaçlı kullanım olanaklarını gözetiyor. Stadyumların sosyal bir buluşma noktası olma gerçekliğinden yola çıkılarak spor kulüplerine ek kaynak sağlayacak ticari alanlarda sporseverlerin alışveriş,

yeme-içme gibi ihtiyaçlarını karşılayacakları birimler oluşturuluyor.


FARKLI SPOR BRANŞLARINA UYGUN


TOKİ’nin stat projeleri, futbol dışı spor branşlarının uygulanmasına da imkan veriyor. “Spor Kompleksi” yaklaşımı ile bütünlüklü bir yapıda projelendirilen stadyumlar, atletizm, tenis, güreş, halter, yüzme ve diğer spor branşlarında faaliyet gösteren sporculara çalışma ve müsabaka ortamı sunuyor. Tesislerde lojmanlara da yer verilebiliyor.


AKILLI VE EKOLOJİK


TOKİ tarafından inşa edilen stadyumlar, “akıllı” sistemleri ve ekolojik özellikleriyle dikkat çekiyor. Kendi enerjilerini üreten tesislerden Antalya Stadı, 550 konutun günlük enerjisi ni karşılayacak kapasitedeki güneş panelleri ile dünyanın en büyük güneş enerjisi sistemine sahip stadyumları arasında yer alıyor. Otoparkı üzerine kurulan güneş paneli sistemiyle enerjisini kendi üretebilen Flatay Stadyumu ve standart güneş paneliyle günde 798 bin vat enerji üretebilen Sivas Stadyumu, diğer uygulamalar olarak öne çıkıyor. Sivas’ın ağır kış şartları ve yoğun kar yağışı dikkate alınarak tasarlanan stat, TOKÎ’nin ekolojik uygulama örnekleri arasında yer alıyor. Kendi enerjisini üreterek enerji maliyetlerini minimuma indirebilen tesiste, yağmur suyu sistemi de depolama imkanı ile sulama ihtiyacına yanıt veriyor. Bölge iklimi doğrultusunda inşa edilerek yeni çözümler sunan bir diğer stat ise PTFE membran kaplama çatısı ve cephe sistemleriyle Adana Stadyumu.


YENİ ÇAĞIN STADYUMLARI 


Gelişen teknoloji ve değişen beklentilerle birlikte stadyum mimarileri yeni bir çizgiye kavuşuyor. Spor dünyası, başarı için artık sadece "iyi oynamanın" yeterli olmadığını biliyor.


Stadyum mimarisi, oyun alanındaki ev sahibf ve misafir takımların performansları üzerinde açık bir etkiye sahip. Mimari planlama aşamasında tasarlanan yapı formlarının müsabaka sırasında oluşan atmosferi güçlendirmesi, ses akustiğinin yoğunluğu gibi pek çok özellik, sahaya etki eden unsurlar arasında yer alıyor. Oyuncuların motivasyonu ve taraftarların oluşturacağı baskının daha etkili olmasını sağlayan bu mimari ayrıntıların her birinin, kulüplerin başarı ve mağlubiyetlerinde önemli yer tuttuğu, sosyolojik araştırmalarda da dile getiriliyor. Galibiyet için, iyi oyundan fazlasına ihtiyaç olduğunu düşünen spor kulüpleri, stadyumlarını oluştururken mimarinin psikolojik etkilerini de hesaplayarak değişiklikler yapıyor. Teknoloji ve mimari uygulamaların sunduğu yeni imkanlar sayesinde 21’nci yüzyılın statları bambaşka bir şekle bürünüyor.


MİMARİ ETKİ


Birçok futbolsever için genelde “en gürültülü stadyuma sahip olmak”, “en güçlü taraftara sahip olmak” ile aynı anlamı taşıyor. Ancak bunu sağlamak için öncelikle sesin etkili bir şekilde sahanın her köşesine aynı şekilde ulaşmasını sağlayacak doğru bir mimari tasarım gerekiyor. Taraftarların “birlikte” olduklarını hissetmelerini, birbirlerini görebilmelerini ve duymalarını sağlamak için stat tasarımlarının projelendirme çalışmalarında, ses mühendisleri ve bu alanda uzman teknik ekipler görev yapıyor.


Sesin etkisini artıran bir diğer modern eklenti de çatılar. Değişen hava koşullarına karşı koruma sağlayan çatılar, ses kontrolüne de katkı sağlıyor. Mimarinin bu soruna mühendislik çözümü, statların yapısını kare ve dikdörtgenden daha oval bir yapıya çevirmek oldu. Eski tip stadyumlarda sesin en çok dışarıya kaçtığı ve gürültü dengesini bozan yerin köşeler olduğu tespiti ile yuvarlak köşelerle bu duruma çözüm bulundu.


Stat inşaatlarında yeni uygulamalardan bir diğeri, taraftarların daha az bölünmüş şekilde; daha fazla kişinin bir arada olabildiği tribün blokları.


Ayrıca seyircinin kendini alanın içinde daha iyi hissedebilmesi amacıyla, en uzaktaki tribünlerin dahi sahayı ve diğdr tarafların coşkusunu görebileceği şekilde yapılan tasarım da yeni trend stat uygulamaları arasında yer alıyor. Tribünlerin dik ve dar açılı olması, yüksek görüş açısı sağladığı gibi atmosferin dağılmadan içeride kalmasını da sağlıyor.


En alt tribünlerin sahaya olan yakınlığı ise rakip takımların oyuncuları üzerindeki baskıyı artırmak için kullanılıyor. Bu nedenle yeni tasarlanan stadyumlarda sahanın çevresinde artık koşu parkurlarına yer verilmeye başlandı.


Spor müsabakaları, özellikle de futbol, ayakta izlenecek kadar heyecan verici olabiliyor. Coşkunun zirveye ulaştığı anlarda, arka sıralardaki seyircilerin andan kopuşunu engellemek için koltukların yerleşimi ve sahanın içini görmeyi engellemeyecek bir düzen, stadyum mimarisinin ince detayları arasında yer alıyor.


TEKNOLOJİK YENİLİKLER


Yarattığı ekonomi ile “endüstri” olarak da anılmaya başlayan futbolda, statların bir sosyalleşme alanına dönüşümü de ekonomik üretim potansiyelini artırdı. Taraftara geçireceği, 1-2 saatlik heyecan dolu zaman içinde, alışveriş ve yeme-iç-me imkanı sunan stadyumlar, gelişen teknoloji ve mekana ilişkin artan beklentilerle her gün yeni birimlere ve hatta ofis alanlarına ev sahipliği yapıyor.


TÜRKİYE'NİN İLK YAŞAYAN STADYUM PROJESİ: GS WORKINGTON


Türkiye’de ilk defa gerçekleşen yaşayan stadyum projesine ev sahipliği yapan Türk Telekom Stadyumu, yeni sezonla birlikte çalışma ofisi alanı ile iş dünyasına da kapılarını açtı. Türk Telekom Stadyumunun kuzey tribününde hayata geçen GS Workington, hazır ofisleri, toplantı odaları, coworking alanları ve sanal ofis hizmetiyle sadece maç günleri değil, yılın her günü taraftara iyi çalışma deneyimi sunuyor. GS Wor-kington ziyaretçilerine stat ortamında yüksek motivasyonla çalışma keyfi vaat ediyor.


GS Workington, hazır ofisleri, toplantı odaları, coworking alanları ve sanal ofis hizmetiyle sadece maç günleri değil, yılın her günü taraftara iyi çalışma deneyimi sunuyor.


Günümüzde bir stadyum inşa etmek, şehrin altyapısının iyileştirilmesi, yeni ulaşım yollarının açılması ve yeni ticari alanlar anlamına geliyor. Bununla birlikte özellikle enerjide ve artan ihtiyaçlara çözüm üretilmesinde yeni fikirler ortaya çıkıyor. Enerjisini kendi kendine üreten, suyunu arıtarak tekrar kullanan, açık olduğunda güneş ışığını tüm sahaya yayabilen, kötü havalarda stadı tamamen korumaya alabilen hareketli çatıya sahip stadyumlar, her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Isıtmalı ve USB bağlantısına sahip koltuklar, cam duvarları sayesinde oyuncuları, sahaya çıkarken hızla motive eden koridorlar, akıllı telefonlarla bütünleşik interaktif bir deneyim sunan mobil uygulamalar, hatta farklı amaçlarla kullanımını sağlayacak hareketli saha içleri yakın gelecekte hayata geçirilecek yenilikler arasında bulunuyor. Eskinin ikonik arenaları, unutulmaz anlar için, yerlerini yeni çağın stadyumlarına devrediyor. 








TOKİ Dergi