Toki

TOKİ Sulukule projesinde son durum!

‘Sosyal proje’ olarak tanıtılan ancak yeni yapılan 620 konuttan sadece 20’sini yerli halkın alabildiği Sulukule kentsel dönüşüm projesine Danıştay’dan üçüncü kez ret kararı geldi..

Roman vatandaşların yaşadığı ve mahalleliyi yerlerinden eden projeyle ilgili İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin iptal kararını Danıştay oybirliği ile onadı. Danıştay’ın iptalini onadığı proje, Fatih Belediyesi ve TOKİ işbirliği ile yapıldı. Sur Koruma Bandı’nda yer alan ve TOKİ ihalesiyle Özkar İnşaat’ın yaptığı binalar neredeyse tamamlanmak üzereyken İstanbul 4. İdare Mahkemesi kamu yararı olmadığı gerekçesiyle projeyi iptal etmişti. Danıştay, aldığı bu kararla yapılan son itirazı da reddederek, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararını bir kez daha onadı. Oybirliğiyle alınan kararda, söz konusu mahkeme kararının hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir durumun olmadığı belirtildi.


Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm projesi, mülk sahiplerini de memnun etmedi. Mahalle halkı, 92 bin metrekarelik proje alanında hak sahibi 577 kişiyle 2007 yılında yapılan ilk sözleşmenin şartlarına uyulmadığını söyleyerek maliyetin iki katına çıktığını öne sürdü. Daha önce ev sahibi oldukları yerde şimdi borçlu çıkarıldıklarını vurgulayan mahalleli, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’i rant peşinde koşmakla suçladı. 2008 yılında Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İstanbul şubeleri ile Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği projeyle ilgili “iptal” ve “yürütmenin durdurulması” davası açtı. Yargı süreci devam ederken 2009 yılında villalar yapılmaya başlandı. Açılan davalar kapsamında hazırlanan 3 bilirkişi raporunda da projenin kamu yararına ve koruma ilkelerine aykırı olduğu kaydedilirken, İstanbul 4. İdare Mahkemesi davacıların “yürütmeyi durdurma” taleplerini her seferinde reddetti. Yürütmeyi durdurma kararı çıkmadığı için bu mahallelerde oturan vatandaşlar TOKİ’nin inşa ettiği Kayabaşı konutlarına “sürgün” edilmişti. Vatandaşların çoğu yeni yerlerinde tutunamayıp yine eski mahallenin çeperine yerleşmek zorunda kaldı. Sosyal proje olarak tanıtılan projeyle yapılan 620 haneden ise sadece 20’sinde yerel halk ev sahibi olabildi.


Zaman