Emlak Terimleri

TOKİ tapu harcı nasıl hesaplanır?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından teslim edilen konutlarda borcunu bitiren alıcıların tapu işlemleri nelerdir? TOKİ tapu masrafları nelerdir? TOKİ tapu harcı nasıl hesaplanır? İşte yanıtı..

TOKİ tapu harcı nasıl hesaplanır?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı'na bağlı, özellikle sosyal konut üretimi için kurulmuş olan kamu kuruluşudur. 


TOKİ konutlarını alabilmenin ilk şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak olup; TOKİ yabancılara konut satışı yapmıyor. Kurumun önceliği,  mevcut şartlarda konut alması zor olan yoksul, alt ve orta gelir kesiminden kişilere konut satışı yapmak oluyor.


Konutlara başvuru şartları, kişinin gelir düzeyine ve ilgili gelir kesime göre yapılan proje tipine göre değişkenlik gösteriyor. Peki, TOKİ'den hak sahibi olup borcunu bitiren kimseler; TOKİ tapu harcını nasıl öder?


Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından teslim edilen konutlarda borcunu bitiren alıcıların tapu işlemleri uygulaması şu şekilde yürütülüyor;


1- TOKİ tarafından yaptırılan konutların kat mülkiyeti tapusu yüklenici firma tarafından tamamlanarak TOKİ’ye teslim edilir. Kat mülkiyeti tapularında mülkün sahibi olarak TOKİ görünmektedir.


2- TOKİ, kat mülkiyeti kurulan tapulardaki gerekli kontrolleri yaptıktan sonra satış işlemlerini gerçekleştiren ilgili banka şubesine vekalet düzenleyerek gönderir.


3- Banka, borcunu bitiren konut alıcılarına tapu işlemleri için tebligat gönderir ya da borcunu bitiren konut alıcıları ya da vekili, tapusunu almak üzere bankaya müracaat eder.


4- Banka tarafından istenen belgeler alıcılar tarafından bankaya teslim edildikten sonra banka personeli Tapu Müdürlüğü’ne müracaat ederek, bir gün için randevu alınır ve konut alıcısı ya da vekili belirlenen günde Tapu Müdürlüğü'ndeki imzaların ardından tapusunu alır.


TOKİ tapu harçları..

Konut alıcılarının, TOKİ'ye ödenen ve KDV'den arındırılmış konut bedelinin binde 20'si oranındaki tapu harcını bankaya ödemesi gerekir.


5- Tapusunu alan konut alıcılarının 3 ay içerisinde bağlı bulunduğu Belediyeye emlak vergisi bildirimi vermesi gerekmektedir.


6- TOKİ'ye borcu biten konut alıcılarının tapularını almaları gerekmektedir, borcu biten konutlarda 3. şahıslara devir yapılamamaktadır.


TOKİ devir koşulları!