Toki

TOKİ Tarımköy Projesi nedir?

TOKİ, Tarımköy Projeleri ile kültürel dokuyu bozmadan, kent merkezlerinde bulunan altyapı olanağını ve sosyal tesisleri köylere taşıyor. Peki Tarımköy Projesi başvurusu nasıl yapılır?

TOKİ tarafından geliştirilen Tarımköy Projeleri ile köylerde ve kırsal alanlarda yaşayan insanların geçim kaynaklarının geliştirilmesi, yerel halkın iş görmede örgütlenmesi, ülke içinde ve dışında pazarlanabilir nitelikte tarımsal ürünlerin üretilmesi, işlenmesi, değerlendirilmesi, depolanması, bozulmadan saklanması, oluşturulacak şirket veya kooperatifler aracılığı ile pazarlanması, üretim ve verimliliği geliştirici bilgi ve yüksek teknoloji yaratılmasına yönelik üreten köylüler oluşturulması ve atıl duran veya verimli kullanılamayan köy kaynaklarının devletin yönlendirmesi ve kamu imkanları çerçevesinde desteklenerek işler hale getirilmesi, buna paralel olarak sosyal yaşamlarının iyileştirilmesi ve köy mimarisinin geliştirilmesi, yöresel mimarinin korunup yenilenmesi, halkın yerinde iskanı, sağlıklı yaşanabilir konutlara kavuşturulmasına yönelik projeler oluşturularak şehre göçün önlenmesini sağlamak; kurum ve kuruluşlarının mevcut imkanlarını bir araya getirmek, iş birliğini geliştirip güçlendirmek, mevcut kaynaklarının verimli kullanılması amaçlanmaktadır.

 

1980’lerden bu yana Türkiye nüfusunun neredeyse yüzde 18’inin kentlere göç etmesi nedeniyle T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) kentsel alanlara yönelik çalışmalarının odağına nüfus hareketinin yol açtığı krizi koydu. Bu gidişi durdurmak amacıyla TOKİ, kültürel dokuyu bozmadan, kent merkezlerinde bulunan altyapı olanağını ve sosyal tesisleri köylere götürüyor. 

 

TOKİ Tarımköy Projesi nedir? 

TOKİ Tarımköy Projeleri, nüfusu 40 binden az olan ilçelerde Belediye ve Kaymakamlıklarla, nüfusu 40 bin den çok olan il veya ilçelerde Belediye ve Valiliklerle ya da Kaymakamlıklarla ortak çalışma içerisinde gerçekleştiriliyor. 

 

 

Talebe göre proje

Binalar talebe ve yöreye uygun, olarak TOKİ tip projelerinden seçilerek projelendiriliyor ve o şekilde inşa ediliyor. 

 

İnşa edilecek Tarımköy Projelerinde daire fiyatlarını projede yer alacak okul, cami ve sağlık ocağı gibi sosyal donatılar etkiliyor. Bu sosyal donatı alanlarının talep edilmesi halinde konut satış bedeli yaklaşık yüzde 10 ila yüzde 20 oranında artırıyor. İnşa edilecek konutlar bodrumlu veya bodrumsuz olarak yapılabiliyor ve bodrumlu konutlarda bodrumlar iç kısmı kaba olarak teslim ediliyor. 

 

 

Nasıl başvuru yapılır? 

1-) Resmi başvuru öncesinde yapılacak konut tip ve sayılarını belirlemek için başvuruyu yapan Valilik, Kaymakamlık veya Belediye tarafından anket düzenlenmeli.

2-) Konut talebinin belirlenmesine yönelik yapılan anketin sonuçlarının değerlendirildiği anket sonuçları konut talep yazısı ile birlikte gönderilmeli. (Vatandaşlarla yapılan anket formları Valilik/Kaymakamlık/Belediyelerde muhafaza edilecektir.)

3-) Önerilecek Tarımköy arazisi, hane başına parsel büyüklüğü yöresel farklılıklar göz önüne alınarak belirleniyor.( 250 - 3.000 metrekare).

4-) Tarımköy kurulacak arazi ve arsalar belediyelerden, köy tüzel kişiliğinden, köy halkından veya hazineden karşılıksız karşılanabilmeli.

5-) İnşaat ve yerleşim yerleri orman ve çevre yönünden engel teşkil etmemeli, telafi edilemeyecek zararlara yol açmamalı.

 

Arsa veya arazi hakkındaki teknik bilgilerden;

a) Tapu Kayıt Örneği

b) 1/1000 ölçekli kadastro mülkiyet paftası

c) 1/1000 ölçekli halihazır haritanın mülkiyet sınırları işlenmiş hali

d) Öneri alanın yerleşim merkezi ile ilişkisini gösteren kroki (1/5000 veya 1/1000 ölçekli)

e) Varsa onaylı imar planı (1/5000 veya 1/1000 ölçekli)

f) Önerilen alanın, mevcut elektrik, su, kanalizasyon ve yol güzergahlarına uzaklığı  kroki üzerinde belirlenmeli.

 

6-) Eğitim ve sağlık hizmet binalarına ihtiyaç olması halinde yatırım programlarına aldırılmalı.

7-) Önerilen alanlar, tabiat ve kültür varlıkları alanlarının üzerinde olmamalı.

8-) Proje çalışmalarına başlanabilmesi için, en az 100 adet konut talebinin sağlanması gerekiyor.

9-) Tüm konutlar için ilçe/belde nüfusu 15 binin altında olan yerlerde¨2 bin  ilçe/belde nüfusu 15 bin 1-40 bin arasında olan yerlerde ¨4 bin alınacak.

 

Ödemeler nasıl yapılıyor?

1-) Konut bedelinin yüzde 12’si peşin 180 ay (15 yıl) vadeli, yüzde 15 peşin 216 ay (18 yıl) vadeli veya yüzde 20 peşin 240 ay (20 yıl) vadeli alternatifler ile satılacak. (Başvuru bedeli düşüldükten sonra kalan tutar peşinat olarak alınacak.)

2-) Tarımköy konutlarının ilk taksit ödemesi konut teslim tarihini takip eden ay itibariyle yapılmaktadır.

 

 

Esra Nur AÇKI/Emlakkulisi.com