Kim Kimdir?

TOKİ tek tip ev yapmaktan vazgeçiyor!

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, toplu konut üretiminde değişimin zamanının geldiğini söyledi

Tek tip olarak yapılan TOKİ konutları yeni projelerle değişiyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından geçen yıl düzenlenen `Konut Tasarımı Ulusal Mimari Fikir Proje Yarışması'nda dereceye giren çalışmalar uygulamaya geçti. Engelsiz yaşam ve yeşil çevreyi ön plana çıkaran ödüllü proje, ilk olarak İstanbul Kayabaşı'nda 840 konutta hayata geçiyor. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, toplu konut üretiminde değişimin zamanının geldiğini söyledi. Ödüllü projelerin toplu konut yatırımların hayata geçirilmesi konusunda değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, ürettikleri konutlardaki mimari kaliteden dolayı zaman zaman eleştiri aldıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Ülkemizdeki konut açığını kapatmak için gece gündüz çalışıyoruz. TOKİ'nin ürettiği konutların hepsinde deneyimli mimarların imzası var. Hızlı konut yaptığımız için şimdiye kadarki tek tip konutlar biraz zorunluluktu. Ancak bunu değiştirmenin zamanı geldi."

Bayraktar, bundan sonra mimari kalitenin artırılması için çalışmalar yapacakların belirterek, bu konuda ODTÜ, İTÜ ve YTÜ gibi üniversitelerle işbirliği içinde olduklarını söyledi. Meslek odalarına da bir çağrıda bulunan Bayraktar, herkesin taassubu bırakarak yapılan işleri  katkı sağlamasını istedi.
Star

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Bayraktar: Konut tipinde değişim zamanı geldi

KAYABAŞI'NDA UYGULANIYOR
Dr. Y. Mimar Özgür Bingöl ve ekibinin projesini TOKİ ilk olarak 840 konutluk İstanbul Kayabaşı Toplu Konut Projesi'nde uygulayacak.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, toplu konut üretiminde değişimin zamanının geldiğini söyledi. Ürettikleri konutlardaki mimari kaliteden dolayı zaman zaman eleştiri aldıklarını hatırlatan Bayraktar, "Hızlı konut yaptığımız için şimdiye kadarki tek tip konutlar biraz zorunluluktu. Ancak bunu değiştirmenin zamanı geldi" dedi. Bayraktar, bundan sonra mimari kalitenin artırılması için çalışmalar yapacaklarını belirterek, bu konuda ODTÜ, İTÜ ve YTÜ gibi üniversitelerle iş birliği içinde olduklarını söyledi. Meslek odalarına da çağrıda bulunan Bayraktar, herkesten yapılan işlere katkı sağlamasını istedi.

İLK UYGULAMA KAYABAŞI'NDA
TOKİ tarafından geçen yıl düzenlenen "Konut Tasarımı Ulusal Mimari Fikir Proje Yarışması"nda dereceye giren projeler hayata geçiriliyor. TOKİ konutlarına getirilen "tek tip" eleştiriler sebebiyle düzenlenen yarışmaya katılan 90 projeden 8'i uygulanmak üzere TOKİ tarafından satın alındı. Çalışmalar arasında yer alan Dr. Y. Mimar Özgür Bingöl ve ekibinin projesi Kayabaşı Toplu Konut Projesi'nde uygulamaya soktu.

Çatılara pil yerleştirildi
İstanbul Kayabaşı Toplu Konut Projesi'nde "çevre dostu" öğeler öne çıkarken, özellikle engelliler için hayatı kolaylaştıran tedbirler alınıyor. Asansörlerin boyutları engelliler dikkate alınarak tasarlanırken, blok gi-rişlerinde engelli rampası bulunuyor. Ayrıca otoparklarda tekerlekli sandalyesinden inen bir kişinin, oturduğu binaya rahatlıkla ulaşabilmesi için açık alan düzenlemesi yapılıyor. Güneş enerjisinden yararlanabilmek için çatılara güneş pilleri yerleştiriliyor ve buradan elde edilen elektrik enerjisiyle binanın ortak alanlarındaki elektrik ihtiyacı karşılanıyor.
Türkiye