Toki

TOKİ ucuz konut başvuruları başladı mı, başvuru koşulları ne? 2022 TOKİ sosyal konut projesi ayrıntıları...

TOKİ sosyal konut projesi başvuru tarihi ve koşulları gibi detaylar bekleniyor. 81 ili kapsayan TOKİ Sosyal Konut Projesi, dar gelirlilere kolay ulaşılabilirlik sağlıyor. Peki TOKİ'ye kimler başvurabilir? İşte TOKİ projesinde son gelişmeleri...Cumhurbaşkanı Erdoğan projenin detaylarını açıklayacak

TOKİ 2022  sosyal konut başvuruları için geri sayım devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan projenin detaylarını açıklayacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ Konutları ile ilgili yaptığı açıklamada, TOKİ Sosyal Konut Projesi'nin 240 ay süreli ve asgari ücretin ödenecek meblağ olacağını açıkladı. Peki, TOKİ başvuruları ne zaman başlıyor?

TOKİ BAŞVURULARI BAŞLADI MI? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOKİ başvurusunun detaylarını 13 Eylül'de açıklayacak. 
Kabine Toplantısı'nın ardındanBakan Kurum proje ile ilgili bazı bilgileri halk ile paylaştı. Bakan Kurum proje hakkında şunları söyledi:

"Proje kapsamında İstanbul'da geliri 16 bin, diğer illerde ise 14 bin liranın altında olanlar ev sahibi olabilmek için TOKİ'ye başvuru yapabilecek. 30 yaş altı gençlere yaklaşık yüzde 20 kontenjan ayrılacak. Yaş skalası ve bir oran belirleyeceğiz. Diyelim ki konut projesine giremediniz, arsaya başvurup kendi evinizi de yapabileceksiniz. Yeni evliler diye bir kategori olmayacak, onlardan kastımız gençler. 240 aya kadar da vade imkanı olacak."

Konutların aylık taksitlerinin asgari ücretlilerin ödeyebileceği bir tutar olacağına vurgu yapan Kurum, “Ödemelerin toplam hane gelirinin yüzde 30'unu aşmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

SOSYAL KONUT PROJESİNİN AYRINTINLARI!

Bakan Murat Kurum, projeye ilişkin detayları içeren infografiği paylaştı.öylece Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi ile vatandaşlar 81 il ve ilde kira öder gibi ev sahibi olacak. 

Projede; konut, konut arsası ve sanayi bölgesi bulunacak, kontenjan gençlere, emeklilere, şehit yakınlarına, gazilere ve engellilere tahsis edilecek. Konutlar yerel ve yatay mimariye, uyumlu sıfır atık, enerji verimli ve iklim dostu malzemelere ve yenilenebilir enerji sistemlerine uygun olarak inşa edilecek. 

KONUT SAYISI 150 BİNİ AŞACAK

Dar gelirli vatandaşların harç gibi ödemelerle sahip olacağı projede 81 ilde daire sayısı 150.000'i aşacak. Sayının 200 bine kadar çıkabileceği söyleniyor. Projenin büyük kısmını Megakent İstanbul alacak. 

KİRA VE KONUT FİYATLARINA AYAR ÇEKECEK

Arz talep dengesizliğinin ardından özellikle Megakent İstanbul'da kiralar feci şekilde arttı. Arz ve talep yetersizliğinden dolayı ev fiyatları arttı. 150.000'den fazla dairenin ülkeye geri getirilmesinin de piyasaya istikrar getireceğine dair bir görüş var. Sosyal konut TOKİ duyurulmadan önce milyonlarca kişi merakla şartlar ve ipuçları arıyordu. Özellikle sosyal konut almak için başvurabilecek grup aktif olarak araştırılıyor. Ayrıca hane gelir sınırının ne olacağı da aktif olarak cevap aranan sorulardan biri.