Genel

TOKİ Van konutları 7.2'lik depremde dimdik ayakta!

TOKİ konutları 7.2 şiddetindeki Van depreminde sapasağlam durdu. Yüzlerce evin yıkıldığı Van'da TOKİ'nin inşa ettiği 5 bin 996 konutta herhangi bir hasar olmadı

Sekiz yılda 513 bin konut yapan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) evleri Van'da meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremde sağlamlığını kanıtladı. Van merkezde ve Erciş'te yüzlerce ev yıkılırken TOKİ'nin inşa ettiği 5 bin 996 konut ayakta kaldı. TOKİ'den yapılan açıklamada şehirde kendileri tarafından yapılan hiçbir konutta herhangi bir hasar meydana gelmediğinin tespit edildiği bildirildi. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ise depremin hemen ardından bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

HASTANE DE SAĞLAM

TOKİ Van'da 5 bin 996 konut dışında toplam 33 şantiyede bir lise, sekiz ilköğretim okulu, 80 ahır, altı cami, dokuz spor salonu, altı ticaret merkezi, üç pansiyon, sosyal tesis, dört hastane, iki sağlık ocağı, altı engelsiz yaşam merkezi ile 23 karakol ve arıtma tesisi yapmıştı. TOKİ konutların 5 bin 452'sini sahiplerine teslim etmişti. TOKİ'den yapılan açıklamada Van Edremit'te kurulu 400 yataklı Devlet Hastanesi'nin de tamamlanarak vatandaşlara hizmet verdiği belirtildi.

DEPREM KONUTLARI GÜNDEMDE

Van'a giderek incelemelerde bulunan TOKİ Başkanı Ahmet Karabel'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşeceği, ihtiyaç duyulması halinde deprem konutlarının yapımı için karar çıkabileceği de öğrenildi. TOKİ'den yapılan açıklamada, "23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen deprem sonrasında, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel başkanlığında teknik personelimiz bölgeye intikal etmiştir. Deprem yaralarının sarılması yönünde TOKİ, diğer kurumlarla koordineli bir şekilde çalışmalara başlamıştır" denildi.

HAZIR BETONDA BELGE SIKINTISI

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Ayhan Güleryüz ise yıkılan evler ile ilgili olarak "Van'da 7, Erciş'te 3 hazır beton firması var ve bunların hiçbirinin Kalite Güvence Sistemi (KGS) belgesi yok" dedi. Yıkılan binalara baktıklarında 8-9 katlı binanın üst üste geldiğini ifade eden Ayhan Güleryüz, "Depremin merkez üssü birinci derece deprem bölgesi, ancak Van ikinci derece deprem bölgesi. Fakat bakıyorsunuz Van'da da binalar yıkılmış" dedi.

BİNA ENVANTERİ ÇIKARILMALI

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya Türkiye'deki binaların yapı durumlarına göre ortalama 30 ile 50 yıl ömrü bulunduğunu, bir an önce sağlıksız binaların envanterinin çıkarılması gerektiğini kaydetti. Gökkaya, Türkiye'de mevcut konut stokunun yüzde 45'inin ömrünü tamamladığını, yapı stokunun yüzde 45'inin yenilenmesi gerektiğini ifade etti.

VANLI'YA TEKNOLOJİ DESTEĞİ

Van'da meydana galen felakete telekom ve teknoloji firmalarından destek yağıyor. Türk Telekom, Avea, Vodafone, Turkcell, Turkcell Superonline anında teknik ekipman ve servis yardımı yapılırken bölge halkının kesintisiz görüşme yapması için çalışmalar yürütülüyor. Depremin acısını iyi bilen Japon Toshiba, Türkiye' de meydana gelen yıkıcı deprem sonrasında yardım ve kurtarma çabalarına katkıda bulunmak amacıyla 220 bin dolar (10 milyon Japon Yen'i) bağış yapacak.

YURTDIŞINDAN DESTEK

ABD'de bulunan New England'daki Türk-Amerikan Kültür Derneği bir fon oluşturdu. Kanada Kızıl Haç'ı da Van için bir telefon numarası ve banka hesabı açtı. ABD'deki Nile Foundation ve Turkish Cultural Center da gıda ve para yardımı için bir kampanya düzenledi.

RİSKLİ İLLERİN KONUT HARİTASI ÇIKARILIYOR

Van'ı afet bölgesine çeviren depremden sonra gözler yine riskli bölgelere yönelik önlemlere çevrildi. Pilot il seçilen Bolu'da başlatılan "nüfus ve konut sayımı" uygulaması, öncelikle deprem riski olan illeri kapsayacak şekilde genişletiliyor. Özellikle Van gibi deprem riski yüksek kentlerde il, ilçe, köy olmak üzere küçük coğrafi birim bazında demografik, sosyal ve ekonomik nitelikleri ile konutların haritası çıkarılacak. Yaklaşık 18 milyon konut ziyaret edilerek, istihdamdan konutların yaşına kadar illerin röntgeni çekilecek. Türkiye genelinde, organizasyonu gerçekleştirmek üzere il ve ilçe yürütme komiteleri, sayım büroları ve veri giriş büroları oluşturulacak. TÜİK tarafından sayım bölgelerinde tüm adresler kontrol edilecek.

BMD BAYRAM KIYAFETLERİNİ VAN'DA DAĞITACAK

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) öncülüğünde bu yıl Kurban Bayramı öncesi 250 bin çocuğa ulaştırılmak için yola çıkan kıyafet TIR'larının rotası deprem felaketiyle sarsılan Van'a kaydı. Markalar 11 bin üründen oluşan 3 TIR'ı Van'a gönderiyor. Geçen yıl 100 bin çocuğu giydiren BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz, marka temsilcileriyle yapacakları Şanlıurfa ve Çorum ziyaretlerini iptal ettiklerini belirterek, "250 bin çocuğumuza yapacağımız yardımın bir kısmını Van'daki depremzedelere göndereceğiz. 11 bin çocuğu giydireceğiz" dedi. Yardımları Valilik ve Kızılay aracılığıyla ulaştırmayı planladıklarını vurgulayan Yılmaz, ilk etapta hazır olan 3 TIR'lık 11 bin adet ürünü Van'a göndereceklerini, birkaç gün içinde yardımı ulaştıracaklarını ifade etti.

SAYI 261 BİNE ÇIKTI

Van'a gönderilecek 11 bin ek yardımla birlikte 'Türkiye'nin Markaları Türkiye'nin Çocuklarını Giydiriyor' projesinde bu yıl toplam sayı 261 bine çıkacak. Yılmaz Yılmaz, tüm Türkiye'nin Van'ın yaralarını sarmak için seferber olduğuna dikkat çekti.

SİGORTA ÖDEMELERİ 2 HAFTADA BAŞLAYACAK

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, depremin ardından Van'da sigorta ödemelerinin 2 hafta içerisinde başlayacağını belirterek, Van'da poliçe sahiplerinin yüzde 50'sine ödeme yapılmasının beklenebileceğini bildirdi. Selamet Yazıcı, yaptığı açıklamada, Van'daki 84 bin konuttan 7 bin 318'inin sigortalı olduğunu, bunun da yüzde 9 sigortalılığa tekabül ettiğini, rakamın oldukça düşük kaldığını ifade ederek Van'ın, yüzde 15 olan Doğu Anadolu Bölgesi ortalama sigortalılık oranından epey geride olduğunu söyledi. Erciş'te bin 303, Edremit'te ise bin 145 poliçe bulunduğunu bildiren Yazıcı, "Edremit'te sigortalılık oranı enteresan bir şekilde yüksek" dedi.

THY, VAN'A SEFER SAYISINI ARTIRDI

THY, İstanbul ve Ankara'dan Van'a yapılan sefer sayısını artırdı, bilet fiyatlarını da sabitledi. İstanbul'dan Van'a yapılan günlük sefer sayısı 2'den 3'e, Ankara'dan yapılan sefer sayısı ise 1'den 2'ye çıkarıldı. İstanbul, Ankara ve Van'dan alınacak bilet fiyatları da 104 ve 109 TL olarak sabitlendi. İnternet üzerinden alınan bilet fiyatları 104, THY satış merkezi ya da acente üzerinden alınan bilet fiyatları ise 109 TL olarak belirlendi.
Hamdi ATEŞ / ANKARA