04 / 05 / 2024

TOKİ ve belediyelerden 188 bin konutluk 248 dönüşüm projesi!

TOKİ ve belediyelerden 188 bin konutluk 248 dönüşüm projesi!

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, bu güne kadar TOKİ ve yerel yönetimler tarafından 60 ilde 188 bin konutluk 248 gecekondu dönüşüm ve kentsel yenileme projesinin başlatıldığını açıkladı



Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, sadece merkezi yönetimden aktarılan kaynaklarla her geçen gün artan yerel hizmet taleplerini yeterli ve sağlıklı bir şekilde karşılamanın mümkün olmadığını vurgulayarak, "Kaynak ihtiyacını kalıcı ve sağlıklı bir biçimde karşılayabilmek için yerel yönetimlerin, öz gelirlerini artıracak ve finansman kaynaklarını çeşitlendirecek çalışmalara hızla devam etmesi gerekmektedir" dedi.

Hazine Müsteşarlığı, Hacettepe Üniversitesi ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliği ile düzenlenen ve iki gün sürecek olan "4. Yerel Yönetimlerin Mali Yönetimi Forumu"  Ankara  Hilton Otelinde başladı. Foruma katılan Çanakcı burada yaptığı konuşmada, bu yıl dördüncüsü düzenlenen forumun; yerel yönetimlerle merkezi hükümet arasındaki iletişimi artırmayı, işbirliğini geliştirmeyi ve farklı ülke uygulamalarının paylaşılmasını hedeflediğini söyledi.

Yerel kalkınmanın, ulusal kalkınma sürecini tamamlayan en önemli unsurlar arasında yer aldığını belirten Çanakcı, yerel yönetimlerin bu sürece etkin bir katkı sağlayabilmesi için bu yönetimlerin görev, yetki ve sorumluluk alanları yönünden güçlendirilmesi, mali kaynaklarının artırılması ve katılımcı özelliklerinin geliştirilmesinin öncelikli bir konu olduğunu ifade etti.

Bu anlayışla Türkiyedeki yerel yönetimlerin gücünü artırmak amacıyla son yıllarda önemli düzenlemelerin hayata geçirildiğini anımsatan Çanakcı, yapılan bu değişikliklerin ardından merkezi idari bütçesinden yerel yönetimlere aktarılan kaynak tutarının önemli ölçüde artarak, 2010 yılında 20,4 milyar liraya ulaştığını bildirdi. Son dönemde yerel yönetimlerin bazı alt yapı projelerinin, merkezi yönetimden aktarılan kaynaklarla desteklenmesi veya merkezi yönetim tarafından üstlenilmesi yönünde de önemli adımlar atıldığını aktaran Çanakcı, "Bu adımlarla zorunlu ve büyük tutarlı yatırımların daha hızlı ve etkin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Ancak sadece merkezi yönetimden aktarılan kaynaklarla her geçen gün artan yerel hizmet taleplerini yeterli ve sağlıklı bir şekilde karşılamak mümkün değildir. Kaynak ihtiyacını kalıcı ve sağlıklı bir biçimde karşılayabilmek için yerel yönetimlerin, öz gelirlerini artıracak ve finansman kaynaklarını çeşitlendirecek çalışmalara hızla devam etmesi gerekmektedir" diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ

Kentsel dönüşüm konusunun da forumda tartışılacak konulardan biri olduğunu aktaran Çanakcı, çarpık kentleşmenin olduğu tüm illerde kapsamlı kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi. Bu güne kadar  TOKİ  ve yerel yönetimler tarafından 60 ilde 188 bin konutluk 248 gecekondu dönüşüm ve kentsel yenileme projesinin başlatıldığını bildiren Çanakcı, şunları kaydetti:

"Kentsel dönüşüm çalışmaları, çağdaş ve modern şehirler oluşturulması, doğal kaynakların korunması ve istihdamın artırılması bakımından da önemli rol oynamaktadır. Özellikle Vanda yaşanan deprem sonrası kentsel dönüşüm konusu tekrar yoğun bir biçimde gündeme gelmiştir. Depreme karşı hazırlıklı olabilmek için başta İstanbul olmak üzere riskli şehirlerde dönüşüm çalışmalarına büyük bir hız verilmesi hedeflenmektedir. Gerekli kaynakları hızla oluşturarak bu kentsel dönüşüm projelerini kısa zamanda hayata geçirmek, öncelikli hedeflerden biridir."

"Büyük bütçeleri küçük düşünen adamlarla çözmeniz mümkün değil"

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanvekili ve Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki de Türkiyede yerel yönetim reformunun son 30 yıldır neredeyse herkesin üzerinde konuştuğu bir konu olduğunu, ancak buna rağmen yapılan düzenlemelerin istenilen düzeyde olmadığını söyledi.

Belediyelerin öz gelirlerinin artırılması görüşüne kendisinin de katıldığını dile getiren Tiryaki, şöyle konuştu:

"Buna karşılık bu gelirleri sağlıklı bir şekilde yönetecek teşkilat yapılar mevcut mu Belediyeler kendi mali kaynaklarını iyi organize edebilmişler mi Bütçeler doğru yapılıyor mu Bunların iyi değerlendirilmesi de lazım. Gerçekten belediyelerin bugün teşkilatları sağlam değil. Hizmet üretmeyen birimleri görüyoruz. Denetim sağlıklı değil, bir sonuca ulaşılamıyor. Yönetim sistemi açısından sıkıntılar var. Belediyelerin hedefleri belirlenmiş değil, performans izlenemiyor maalesef. Personel açısından ciddi sıkıntılarımız var. Kalifiye personel bulamıyorsunuz. Getirdiğiniz personele istediğiniz bütçeyi ödeyemiyorsunuz. Trilyonlarca rakamlı bir bütçe yönetiyorsunuz ama çok cüzi rakamlarla çalıştıracağınız insanlarla bunu yapmaya çalışıyorsunuz. Belediyeler, bu konudaki sıkıntılarını çözmediği sürece, büyük bütçeleri küçük düşünen adamlarla çözmeniz mümkün değil. Sadece kaynak israfı etmiş olursunuz. Finansman yönetimi açısından da belediyelerin ciddi sıkıntıları var. Çok iyi yönetilenler için kimse beni yadırgamasın, genel olarak söylüyorum. Bunlar yapılmadığı sürece küçük bir mahalle bakkalını yönetir gibi kasada para varsa harcayalım, yoksa borç bulabiliyorsak borç bulalım, yoksa da ne yapalım, yapacak bir şey yok diyerek sonuca ulaşmanın mümkün olmadığını düşünüyorum."

"DEVLETİMİZİN BAKIŞ AÇISI BU"

Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı ve AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci de Türkiyede belediye başkanlarının, milletvekili olması halinde bir süre sonra belediyelerin karşısında yer almaya başladığını söyledi.

"Ben de hemen hemen o noktaya geldim" diyen Zeybekci, şunları kaydetti:

"Türkiyede yerel yönetimlerin, belediyelerin kurulması çok büyük bir hataydı. Devletin yapmış olduğu en büyük hatalardan birisiydi. Hadi kurduk madem, belediyeler sadece su, kanalizasyon ve cenaze işleriyle uğraşmalıydı, başka şeylerle uğraşmaya devam ediyorlar. O yüzden ben de burada devletimizle aynı görüşlere sahibim. Yoksa böyle forumların, belediyelerin başka fonksiyonlar edinmesinin, eğitim hayatıyla, kültür hayatıyla, spor hayatıyla ilgilenmesine, dünyadaki başka ülkelerdeki şehirlerle yarışmaya heveslenen şehirler yaratmaya çalışan belediyeler fikrine tamamen karşıyım. Değerli dostlar, devletimizin bakış açısı bu."

Bazı hizmetlerin yerel yönetimlere devredilmesinin konuşulduğu anda, hemen "dokunulmazlıkların" başladığını dile getiren Zeybekci, "Hemen başlıyoruz, Devletiyle, ülkesiyle bölünmez bütünlüğüne helal gelirse... böyle bir paranoyamız var. Zaten bunun arkasına geçtiğimiz anda her şey dokunulmaz hale geliyor" dedi.

"Biraz önce söylediğim şeyler son derece şakaydı tabii ki" diyen Zeybekci, bundan sonra da elinden geldiğince Türkiyedeki yerel yönetimlerin, daha iyi yerlere gelmesi için TBMMde elinden gelen gayreti göstereceğini ifade etti.

AA


Geri Dön