29 / 09 / 2024

TOKİ, yatırımlarını deprem haritasıyla yönlendirecek

TOKİ, yatırımlarını deprem haritasıyla yönlendirecek

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, depremden evi hasar gören vatandaşların evini peşinata sayarak 15 yıla varan vadelerle yeni evler verdiklerini ama hiç kimsenin evini terk etmek istemediğini söyledi




Toplu Konut İdaresi Başkanı (TOKİ) Erdoğan Bayraktar, depremden evi hasar gören vatandaşların evini peşinata sayarak 15 yıla varan vadelerle yeni evler verdiklerini, ama hiç kimsenin yaşadığı bölgeden çıkmak istemediği için projenin uygulanmasının zorlaştığını söyledi.
TOKİ’nin 2008’de Kayabaşı’nda uyguladığı deprem dönüşüm projesinden yararlanmak için sadece 24 vatandaşın başvurduğunu ve bunlardan sadece 13 kişinin konut aldığını hatırlatan Bayraktar, "TOKİ olarak depremden evi hasar gören vatandaşların evini peşinata sayarak 15 yıla varan vadelerle yeni evler veriyoruz. Bir apartmandan 3-4 daire yerine komple apartman bize başvurursa, daha büyük indirimler yapabiliriz. Hiç kimse yaşadığı bölgeden ayrılmak istemiyor. Eğer şartları zorlamazsak deprem konusunda istediğimizi gerçekleştiremeyiz” dedi.
14 milyon konutun yarısı dayanıksız
Deprem dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Bayraktar, Türkiye’de 14 milyon konut bulunduğunu, bu yapılardan yarısının depreme karşı dayanıklı olmadığını belirterek, kaçak ve salaş yapıların yenilenmesi konusunda TOKİ’nin tek başına sorunun altından kalkamayacağını belirtti. Bayraktar yerel yönetimler, özel sektör ve vatandaşın kendi adına yapacağı konutlarla depreme karşı hazırlıkların sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.
İstanbul başta olmak üzere Kocaeli, Düzce, Bolu, Bursa, Tekirdağ ve Balıkesir’i etkilemesi beklenen Marmara Depremine de işaret eden Bayraktar, uzmanlar tarafından ortaya konulan 40 yıllık sürenin hızla tükendiğini, şimdiden alınacak önlemlerle olası bir depremde can ve mal kaybının en aza indirilebileceğini söyledi.


Geri Dön