Toki

TOKİ yurt dışına açılıyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), çıtasını yükseltti. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, yakın zamanda hem yurt içinde hem de yurt dışında farklı çalışmalar geliştireceklerinin müjdesini verdi.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), çıtasını yükseltti. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, yakın zamanda hem yurt içinde hem de yurt dışında farklı çalışmalar geliştireceklerinin müjdesini verdi. Yurt içinde dar ve orta gelirlilere yönelik konut yapmaya tam gaz devam edeceklerini belirten Başkan Turan, Türk müteahhitleri ile birlikte yurt dışına açılmayı planladıklarını açıkladı. TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik ile birlikte Takvim'in sorularını cevaplayan Turan, Türkiye'deki müteahhitlik sektörünün yapacak çok işi olduğunu ancak son 10 yılda yurt dışı müteahhitlik anlamında çok ciddi bir adım olmadığını anlattı. Turan, "Yurt içi çok hareketli olduğu için firmalar iç pazara yöneldi. Ama bizim dış pazarlarda da yer almamız gerekli. Ülkemize değer kazandırmamız için açılım şart. TOKİ olarak buna katkı sağlayacak bir yapıya ihtiyacımız var" dedi. Kısa ve orta vadede TOKİ'nin bir çatı örgüt olarak müteahhitlerin yurt dışına açılmasına öncülük etmek istediklerini vurgulayan Başkan Turan, şunları kaydetti: "Bir model geliştiriyoruz. İngiltere'de, ABD'de birçok gelişmiş ülkede uygulanan bir sistem. TOKİ bir öncü kuruluş olacak. Türkiye'deki müteahhitlik sektörünü bir şemsiye altında toplayacağız. Biz işi alacağız ülkemizdeki firmalarla paylaşacağız. Bunu sektördeki kuruluşlarla da görüşüyoruz. Onlar da çok istiyor. Sistem için yasal düzenleme gerekiyor. Hazırlıklarımızı tamamlayıp Başbakanımıza ileteceğiz." Yurt dışı müteahhitlik sektörünün kendi çabaları ile bugünkü noktasına geldiğini anlatan Turan, "Ancak bundan sonrasında kamunun da bir şemsiye olarak bu işin içinde olması lazım. Kredibilitesi olan, uzman, tecrübeli yapımız ile özel kamu birlikteliğinde bir iş modeli hayata geçirmeliyiz" şeklinde konuştu. Turan, bu iş için önceliğin gelişmekte olan ülkeler ve yakın çevre olduğunu söyledi. 


341 LİRA TAKSİTLE EV

Orta ve alt gelir grubu konutlarla ilgilendiklerini söyleyen TOKİ Başkanı Turan, "Üst segmentteki konutlarla ilgilenmiyoruz. Onları özel sektör üretebilir" dedi. Bu doğrultuda İstanbul'da ve Anadolu'nun birçok bölgesinde, konutlar inşa ettiklerini belirten Turan, son olarak Gaziantep'de hayata geçirecekleri projeleri hakkında bilgi verdi. Toplamda bin 154 konuttan oluşacak projede, 3+1 266 adet, 2+1 888 adet konut bulunacak. Vatandaşlara kira öder gibi ev sahibi olma fırsatı sunulacak olan projede, aylık konut taksitleri 341 ile bin 289 lira arasında değişiyor. 3+1 konut fiyatları 100 bin 204 ile 137 bin 551 lira arasında, 2+1'lerin fiyatları ise 69 bin 756 ile 93 bin 87 lira arasında farklılık gösteriyor. Başvurular 20 Nisan ile 15 Mayıs arasında Halk Bankası Gaziantep şubelerine yapılacak.


GÖÇE TOKİ ENGELİ

Bu yılki 50 bin konut üretim hedeflerini aşacaklarını belirten TOKİ Başkanı Turan, 2003-2015 yılları arasında yaklaşık 650 bin konut rakamına ulaştıklarını, 2023 yılı sonuna kadar ise 1 milyon konut rakamına ulaşmayı amaçladıklarını söyledi. Göreve geldikleri 11 aylık dönemde bir değişim başlattıklarını anlatan Turan, "Bundan sonra daha nitelikli daha kaliteli konutlar üretmek ve evi olmayan herkese ulaşmak istiyoruz" dedi. Başkan Turan, TOKİ'nin yaptığı konutlar ile Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde, göçün önüne geçen çok önemli bir işlevinin olduğunu vurguladı. Turan, şunları kaydetti: "İnsanı bir yere bağlayan en önemli unsur evdir. Eğer bir insanın evi varsa, orada yaşar. İnsanları yaşadıkları bölgeden kopmamaları için imkan sunuyoruz. Biz vatandaşları ev sahibi yaparak doğdukları büyüdükleri şehirden kopmalarını, ayrılmalarını önlüyoruz. Büyükşehirlere göçü ancak bu şekilde dengeleyebiliriz. Konut ürettiğimiz yerde de iş imkanı ve sanayi gelişimi at başı gidiyor." 


TORPİLE GEÇİT YOK

TOKİ Başkanı Turan, konut için birçok kesimin kapısını çaldığını belirterek, "Kendi kurumumuz için de çalışanlar, 'Bu kurumu biz inşa ediyoruz. Biz de parasıyla konut alalım' diyorlar. Her meslek alanı, aklınıza gelen her kesimden konut talebi alıyorum. Ama kimseye imtiyaz tanımıyorum. Torpil isteyen daha bana ulaşamadan geri döndürülüyor. Bir işin felsefesi olması şart. Pragmatist davranmanız gerekiyor" diye konuştu.


620 ŞANTİYE ÇALIŞIYOR

- Bu yıl itibarıyla 6 bin 156 konut ihale edildi, 6 bin 794 konut ihale aşamasında olup toplam da 12 bin 950 konut rakamına ulaşıldı. 


- 9 okul, 750 kişilik öğrenci yurdu, 5 kamu hizmet binası, aile sağlılığı merkezi, cami, imalathane, işyeri olmak üzere toplamda 432 sosyal donatı ihale edildi. 


- Aktif şantiye sayısı 620. 


- Ülke çapında toplamda direkt olarak 46 bin 449 kişiye istihdam sağlamakta.


Özlem KAMER TERCANLI/Takvim