TOKİ'den 72 milyon TL'lik restorasyon kredisi!
TOKİ, 726 kültür varlığının restorasyon çalışmasını kredilendirerek yaklaşık 72 milyon TL kredi desteği sağladı.
Kültürel değerlerin yenilenmesine katkı sağlayan TOKİ, 726 kültür varlığının restorasyon çalışmasını kredilendirerek yaklaşık 72 milyon TL kredi desteği sağladı. Çalışmalar kapsamında 510 adet kültür varlığının restorasyonu tamamlandı.
Binlerce yıllık geçmişe sahip olan Anadolu toprakları onlarca farklı medeniyete ev oldu. Zaman içerisinde bu topraklarda yaşayanlar değişse dahi her biri derin kökler bıraktı. Bunlardan bazıları günümüze kadar ulaşmayı başardı. Ancak değişimin yol açtığı yıpranma, doğanın etkileri ve insan eliyle yaratılan tehlikeler, kültür varlıklarını yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Türkiye’nin sahip olduğu kültürel miras ise sadece kendine has gelenekler, gastronomi çeşitliliği veya özgün geleneksel sanat dalları ile sınırlı
değil. Kendi dönemlerinin mimari özelliklerini yansıtan ve günümüze kadar ayakta kalmayı başaran sayısız yapının korunması da ülkenin kültür, sanat ve turizm potansiyeli açısından önem taşıyor.
Türkiye’nin konut ve sosyal donatı ihtiyacının karşılanmasında önemli bir görev üstlenen TOKİ, bu bakış açısıyla, Anadolu topraklarında ayakta durmaya çalışan tarihi yapıların gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar yapıyor. İdare, dünden bugüne ulaşan tarihi ve kültürel mirasın korunması amacıyla restorasyon projelerine kredi sağlıyor.
510 PROJE TAMAMLANDI
TOKİ, tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna katkı sağlamak amacıyla 2005 yılında “restorasyon kredisi” uygulamasına başladı. Bu tarihten itibaren 2016 sonu rakamlarına göre, toplam 726 restorasyon projesi için 72 milyon liradan fazla kaynak sağlandı.
Restorasyon kredilerinin kullanımında her geçen yıl destek verilen proje sayısı ve tahsis edilen kredi miktarında düzenli olarak artış sağlanıyor. Uygulamanın gerçekleştirildiği 2005 yılında kredi açılan 16 proje için toplam 1.175.446,56 TL kredi tahsis edilirken, bu miktar 2016 yılında 79 projeye ve
10.903.141,44 TL krediye yükseldi.
21 yılda destek verilen 726 kültür varlığından 510 tanesinin restorasyonu tamamlanarak TOKİ tarafından geçici kabulü gerçekleştirildi.
160 BİN LİRA KREDİ DESTEĞİ
Unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi olan tarihi mimari değerler için sağlanan restorasyon kredisi de her yıl artırılıyor. 2005 ve 2006 yıllarında 75 bin lira olan kredi üst limiti, TOKİ tarafından 2010 yılında 80 bine çıkarıldı. Takip eden yıllarda ise bu rakam revize edildi ve 2011 yılında 90 bine, 2012’de 105 bine, 2013’te 115 bine, 2014’te 125 bine ve 2015’te 140 bin liraya yükseltildi. Son olarak
KREDİLENDİRİLEN PROJELERİN YERLERİ
İLLER
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Muğla, Mardin, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Isparta, Tekirdağ, Şanlıurfa, Artvin.
İLÇELER
Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, , Bandırma, Ayvalık, Milas, Fethiye Ula, Foça, İnegöl, Mudanya, Midyat, Seydiler, İnebolu, Fethiye, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük,
Taraklı, İncesu, Zile, Daday.
BELDELER
Mustafapaşa, İbrahimpaşa, Birgi, Kalkan, Çavuşin, Kayaköy, Uzungöl, Bolaman.
2016 yılında 150 bin olarak belirlenen kredi üst limiti miktarı, 2017 yılında da artırılarak 160 bin liraya yükseltildi. Buna göre, her bir proje için keşif bedelinin yüzde 70’i kadar ve en fazla 160 bin lira olmak üzere kredi kullandırılabiliyor.
KÜLTÜR VE TABIAT VARLIKLARIKURULU TESCİLİ
TOKİ tarafından sağlanan restorasyon kredi başvuruları, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan ve korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıkları için yapılabiliyor.
Alınan kredinin özel mülkiyetteki bir yapının bakımı, onarımı ve restorasyonu için kullanılabilmesi için
Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulları tarafından alınmış “tescil” kararının ve onaylı Rölöve ve Restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor.
ÖNCELİK KENT DOKUSUNU KORUMAK
Sunulan restorasyon kredisi ile ilgili yapılan başvurularda, talep edilen şartlar dışında, TOKİ’nin yaptığı de-
ğerlendirmeler de bulunuyor. Yapılan desteklerin temel amacı kent dokusunu korumaya yönelik olduğu için restorasyonu, korunması ve bakımı için başvuru yapılan yapının mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri ve kullanım amacı da göz önünde bulunduruluyor.
TOKİ, sağladığı kredi aracılığıyla gerçekleştirilecek işlemlerin, yapının kültür varlığı niteliğinin devamının
sağlanmasında kullanılmasını da gözetiyor. Ayrıca bu yapıların gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacında olması gerekliliğini de talep ediyor.
TOKİ Haber