Toki

TOKİ'den 81 il için son dakika açıklaması! 1.650 TL taksitle ev sahibi olma fırsatı! İşte başvuru şartları...

Milyonlarca kişinin merakla beklediği 81 ildeki dar gelirli aileleri konut sahibi yapmayı amaçlayan TOKİ sosyal konut projesinin ayrıntıları belli oluyor. Peki TOKİ 81 il için konut başvuruları başladı mı? İşte ayrıntılar... 81 ildeki dar gelirli vatandaşlar için inşa edilecek konutların ayrıntıları 13 Eylül'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulacak

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi için neredeyse sona yaklaşıldı. 81 ildeki dar gelirli vatandaşlar için inşa edilecek konutların ayrıntıları 13 Eylül'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulacak. 

 

Merakla beklenen proje kapsamında 'TOKİ 81 il için konut başvuruları başladı mı?' sorusunun yanıtı merak ediliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 81 ildeki TOKİ projesine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu ve ayrıntıları duyurdu. 

Peki TOKİ başvuru şartları belli oldu mu? TOKİ 2022 başvuruları ne zaman? İşte TOKİ'nin 81 ildeki projeleriyle ilgili merak edilen tüm detaylar... 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un verdiği bilgiye göre İstanbul’da hane geliri 16 bin liradan düşük olanlar, diğer illerde 14 bin liradan düşük olanlar başvuruda bulunabilecek. Bu şekilde gerçek ihtiyaç sahiplerine sosyal konutlardan faydalanma imkanı sunulacak.

30 yaş altı gençlere yaklaşık yüzde 20 kontenjan ayrılacağına da dikkat çeken Kurum, bunun için bir yaş skalası ve oran belirleyeceklerinin altını çizdi. 

 

Murat Kurum, konuyla ilgili açıklamasında "Ödemelerin toplam hane gelirinin yüzde 30'unu aşmaması gerekiyor" ifadelerini kullandı. Bakan Murat Kurum TOKİ konutları ile ilgili ayrıntıları merak edenler için gece gündüz çalışmaların sürdüğüne vurgu yaparak, 13 Eylül tarihinde detayların açıklanacağını belirtti. 

TOKİ SOSYAL KONUT PROJESİNİN AYRINTILARI AÇIKLANDI MI? 

- 81 şehirde kira öder gibi ev sahibi olacaksınız.
-Konut, konut arsası ve sanayi siteleri bulunacak.
-Gençler, emekliler, şehit yakınları ve gaziler ile engelliler için kontenjan ayrılacak.
-Konutlar, yerel ve yatay mimariye uygun, sıfır atık uyumlu, enerji verimli, iklim dostu malzemeler ve yenilenebilir enerji sistemlerini içererek inşa edilecek. 

GENÇLER DE LİSTEYE DAHİL EDİLDİ 

TOKİ eliyle yapılacak konutlar için gelir sınırı dışında evi olmama koşulu da aranıyor. Bu şartlara sahip olan vatandaşlar, projeler açıklandıktan sonra başvuruda bulunabilecek. Ardından kura çekimleri yapılacak ve hak sahipleri belirlenecek. 

Konutların maliyetine devlet desteği de sağlanacağı için özel sektörün satışa sunduğu konutlardan daha ucuz fiyatları olacak.

Sosyal konut projelerinde emekliler, şehitler ve gazi yakınları ile engelliler için özel kontenjan ayrıldığı da belirtildi. Bu sene ise ilk defa listeye gençler de dahil edildi ve 0 yaş altındaki kişilere projelerden yaklaşık yüzde 20 kontenjan ayrılacağı belirtildi. 

81 ildeki ucuz konut projesi, dairelerle sınırlı olmayan. Hazine'ye ait altyapılı arsalar da yine dar gelirli aileler için satışa çıkarılacak. Bir de küçük ve orta ölçekli işletmeler için sanayi siteleri projelerine imza atılacak. Bu proje kapsamında  üretim ve istihdam desteklenirken, kira öder gibi işyeri sahibi olunmasına imkan sunulacak. 

TOKİ SOSYAL KONUT 2022 TAKSİTLERİ NE KADAR? İŞTE FİYATLAR

Yüzde 30'luk gelir sınırı projeksiyonuna göre, aylık geliri 15 bin TL olanın taksit ödemesi 4.500 TL, 12 bin TL olanın 3.600 TL, 10 bin TL olanın 3 bin TL olması öngörülüyor.

Hükümetin bu sene uyguladığı zamla beraber 5.500 Türk Lirası'na ulaşan asgari ücretle çalışan bir vatandaş, sosyal konut projesinde 1.650 TL taksit ödeyecek. 

Hiç evi olmayan vatandaşa 240 ay vadeli ve uygun taksitlerle konut, arsa ve işyeri sahibi olma fırsatı sağlanacak. Aynı zamanda 81 şehirde inşa edilecek sosyal konut kapsamında, konut sayısının yüzde 20'si 30 yaş altı gençlere ayrılırken, yüzde 20 için de emekliler için kontenjan ayrıldı. TOKİ projesi kapsamında, 81 ilde 450-500 bin konut ve iş yeri inşa edilmesi planlanıyor.

Emekli promosyonunda dananın kuyruğu koptu! Tüm emekliler o tarihe kilitlendi! Sakın kaçırmayın...

Maaşlara zam müjdesi! 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım desteğine kaç TL zam geldi? Hemen yeni maaşınıza bakın!

Altın fiyatları resmen tuzla buz oldu! Kıyıda köşede 1 gram altını olanlar acil bakın! 27 Ağustos 2022 altın fiyatları