Emlak Terimleri

TOKİ'den alınan evin kira vergisinde taksitlere uygulanan zam gider sayılır mı?

Evini kiraya vererek gelir elden kimseler Gelir Vergisi Kanunu gereğince kira vergisine tabi tutuluyor. Peki, TOKİ'den alınan evin kira vergisinde taksitlere uygulanan zam gider sayılır mı?

TOKİ'den alınan evin kira vergisinde taksitlere uygulanan zam gider sayılır mı?

TOKİ'den konut satın alan kimseler evini kiraya verebiliyor. Kiradan elden edilen gelirler ise Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergiye tabi tutuluyor. Bu kapsamda TOKİ'ye ödenen taksitlerde yapılan zamların vergiden düşürülüp düşürülmeyeceği merak konusu oluyor. 


TOKİ'ye ödenen taksitlerde taksitlere uygulanan yeniden değerleme tutarlarının konut kredi faizi gibi değerlendirilemeyeceği hakkında özelge yayımlandı. 


Buna göre; Toplu Konut İdaresi Başkanlığından alınan konut için ödenen taksitler içinde yer alan yeniden değerleme tutarları, borçlanma faizi olarak değerlendirilemeyeceğinden söz konusu gayrimenkulden elde edilen kira geliri için verilecek gayrimenkul sermaye iradı beyannamesinde söz konusu artış tutarlarının faiz gideri olarak  indirim konusu yapılması mümkün olmuyor.


T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)


Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-70-4-510

Konu : 2010-GVK-70-4


İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı gelir vergisi mükellefi olduğunuz ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) taksitle aldığınız daireyi kiraya verip kira geliri elde ettiğiniz belirtilerek, söz konusu taksitlere TOKİ tarafından yılda iki kez yapılan artırımların faiz gideri olarak kira gelirinden indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususu hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.


193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinin birinci fıkrasında, maddede sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hükme bağlanmıştır.


Aynı Kanunun 74 üncü maddesinde, "Safi iradın bulunması için, 21 inci maddeye göre istisna edilen gayrisafi hasılata isabet edenler hariç olmak üzere gayrisafi hasılattan aşağıda yazılı giderler indirilir:


...,


4. Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren beş yıl süre ile iktisap bedelinin % 5'i (İktisap bedelinin % 5'i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanır. Ancak, indirilmeyen kısım 88'nci maddenin 3'ncü fıkrasının uygulanmasında gider fazlalığı sayılmaz)


...


6. Kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan amortismanlar"  hükmüne yer verilmiştir.


Öte yandan, Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca, toplu konut uygulaması kapsamında satışa sunulan konutların vadeli satın alınması durumunda, borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, memur maaş artış oranına göre artırılmak suretiyle konutun o dönem içindeki maliyet bedeli belirlenmektedir.


Bu hüküm ve açıklamalara göre, Toplu Konut İdaresi Başkanlığından alınan konut için ödenen taksitler içinde yer alan yeniden değerleme tutarları, borçlanma faizi olarak değerlendirilemeyeceğinden söz konusu gayrimenkulden elde edilen kira geliri için verilecek gayrimenkul sermaye iradı beyannamesinde söz konusu artış tutarlarının faiz gideri olarak  indirim konusu yapılması mümkün değildir.


Ancak, söz konusu artış tutarlarının ilk sözleşmede yeralan gayrimenkulün iktisap bedeline eklenmesi suretiyle oluşacak bedelin, % 5 ini aşmayacak şekilde 5 yıl süre ile sadece ilgili gayrimenkule ait gayrisafi hasılattan gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.


Ayrıca, yine söz konusu artış tutarlarının iktisap edilen gayrimenkulün maliyetine eklenmesi suretiyle bulunan yeni değerlerin amortismana tabi tutularak gayrisafi hasılattan indirim konusu yapılacağı tabiidir.



TOKİ zam oranı 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com