22 / 11 / 2024
fuzul

TOKİ'den alınan evin tapusu birden çok kişinin üstüne olabilir mi?

TOKİ'den alınan evin tapusu birden çok kişinin üstüne olabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Annem hayattayken Toki’den bir daireyi teslim alıyoruz. Annem bu yeri kullanmakta ve borçları taksitle ben ödemekteyken annem vefat etti. Diğer mirasçılarla anlaşamıyoruz. Bu durum sizce ne olur?' sorusunu cevapladı.




Posta yazarı Tamer Heper 'Annem hayattayken Toki’den taksitle bir ev almak için sıraya giriyor ve bir daireyi teslim alıyoruz. Annem bu yeri kullanmakta ve borçları taksitle ben ödemekteyken annem vefat etti. Benle birlikte mirasçı torunları var. Ben ‘geri kalan taksitleri ödeyeyim, daireyi benim adına yapın’ diyorum. Diğer mirasçılarla anlaşamıyoruz. Toki de bir tek benim adıma tescili yaptırmıyor. Hatta ‘evi geri alırım’ diyor. Bu durum sizce ne olur?' sorusunu yanıtladı.

Annem hayattayken Toki’den taksitle bir ev almak için sıraya giriyor ve bir daireyi teslim alıyoruz. Annem bu yeri kullanmakta ve borçları taksitle ben ödemekteyken annem vefat etti. Benle birlikte mirasçı torunları var. Ben ‘geri kalan taksitleri ödeyeyim, daireyi benim adına yapın’ diyorum. Diğer mirasçılarla anlaşamıyoruz. Toki de bir tek benim adıma tescili yaptırmıyor. Hatta ‘evi geri alırım’ diyor. Bu durum sizce ne olur? l A.F.

TOKİ den alınan evin tapusu birden çok kişinin üstüne olabilir mi?

***

En çok bahsettiğim bir kuraldan yine söz etmek zorundayım. Biliyorsunuz bir kimse vefat ettiğinde mallarının tamamı mirasçılara elbirliği mülkiyeti olarak kalır. Dolayısı ile okuyucumun annesinin vefatı anında, ona ait mallar sadece kızı olan okuyucuma kalmadı, birlikte diğer mirasçılarına da kaldı. Bu halde de fiilen teslim alınıp, tapu tescili yapılmayan bu evle ilgili haklar da vefat eden annenin mirasçılarına kaldı.

Bu durumda da okuyucumun aktardığı bilgilere göre, fiilen teslim alınan dairenin mülkiyetinin geçmesi için, anne ile Toki arasında imzalanan gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin incelenmesi gerekir. Her ne kadar okuyucum bu sözleşmeden söz etmedi ise de mademki belli bir süre içinde belli miktar satış bedeli ödendikten sonra bu daireye sahip olunacaktı, işte bunun için bir ‘gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi’ yapılmış olması gerekiyor.

Bu sözleşmenin noterde yapılmış olması gerekirken bazı sözleşmelerin noter harici yapıldığına da tanık oluyorum. İşte sağlıklı bir yanıt verebilmek için bu sözleşmenin incelenmesi gerekir. Bu sözleşmenin temini ile bir meslektaşımın yardımını almak daha sağlıklı bir çözüm olacaktır. Aksi halde borçlar ödendikten sonra daire mirasçıların tümü adına tescil edilecektir.


Geri Dön