TOKİ'den ekonomiye 13 yıldır destek!
TOKİ Başkanı Ergün Turan “13 yılda Türk ekonomisine 150 milyarlık katkı yaptık” dedi. Turan bu yıl sosyal konutta 64 bin rakamına ulaşacaklarını da belirterek “Bu bir zirve” diye konuştu.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Başkanı Ergün Turan, Türkiye ekonomisine son 13 yılda 150 milyar TL’lik katkı yaptıklarını belirterek “Toplu Konut İdaresi Türkiye’nin başarı hikâyesidir” dedi. Ergün Turan gündeme ilişkin soruları yanıtladı:
-Moody’sin aldığı karar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Moody’s’in aldığı karar Türkiye’ye yapılmaya kalkışılan hain darbe girişiminin devamı şeklindedir. Bu karar ekonomik yönden ülkemize diz çöktürme amacı taşıyan bir karardır. Milletimiz 15 Temmuz darbe girişimi sırasında demokrasisine nasıl sahip çıkmış ise ekonomi kuruluşlarımız da ekonomiye sahip çıkmıştır. Bu karara rağmen piyasalarda bir sorun oluşmadı. TOKİ olarak bize düşen görev yatırımlarımızı daha da artırmaktır.
64 BİN SOSYAL KONUT
- 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında TOKİ’nin yılsonu hedeflerinde bir değişim var mı?
15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra TOKİ olarak hedeflerimizi yükselttik. Hedeflerimizi aşağı yönlü revize etmedik, yukarı yönlü revize ettik. Dolayısıyla Toplu Konut İdaresi’nden sosyal konut anlamında beklentisi olan vatandaşlarımızın beklentilerine karşılık vereceğiz. Yılbaşında bu yıl için belirlediğimiz 60 bin sosyal konut hedefini 64 bine çıkardık. Bu veri Toplu Konut İdaresi’nin son 13 yıl dikkate alındığında zirveye çıktığı yıl olacağını göstermektedir. Dolayısıyla TOKİ’nin de tarihi rekorunu kıracağız. 18 yılda 43 bin konut üreten bir İdareden 13 yılda 738 bin konut üreten bir idareye geçtik. Bugün ise 2016 yılında 64 bin konutu tamamlayacağız. 18 yılda ürettiğinin fazlasını bir yılda üreten bir idare olduk. Bu başarının batılı ülkelerde de gelişmekte olan ülkelerde de karşılığı yoktur.
EN YÜKSEK BİNA TOKİ BİNASI OLMAYACAK
-Uygulamaya koyduğunuz yerel ve yatay mimari ne durumdadır?
Toplu Konut İdaresi olarak son iki buçuk yıldır yeni üretim disiplinleriyle, yeni üretim modelleri ile hareket ediyoruz. Konut yaptığımız hiçbir şehirde, kasabada en yüksek bina TOKİ binası olmayacak dedik. İdare olarak son iki buçuk yıldır konut yaptığımız hiçbir şehirde en yüksek binalar TOKİ binaları değildir. Şehirlerin yerel dokusuna uygun, genel imar disiplinine uygun konutlar inşa ediyoruz. İki buçuk yıldır yatay mimari ile üretim yapıyoruz. Yatay mimari ile inşa ettiğimiz konutlarımızın teslimlerini yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Yerel mimari dokuyu önemsiyoruz. Birbirine benzeyen binalar değil birbirinden çok farklı TOKİ binaları Türkiye’nin her tarafında yükselmeye başladı. Konutlarımızı geleneksel mahalle dokusu içerisinde inşa etmeye çalışıyoruz. İçerisinde esnafı, meydanı, camisi, okulu, sosyal donatıları olan mahalle kültürü ile inşa ediyoruz.
- Kentsel dönüşüm planlamalarınız ne durumda?
İdare olarak bir yandan da sosyal donatı alanları, bir yandan kamuya yönelik uygulamalar geliştiriyoruz. İdare olarak Konut yapmak asli işimiz nitelikli sosyal konut yapmaktır. Fakat okulun hastane, yurt, kamu binasını da yapıyoruz. TOKİ son 4 yılda Sağlık Bakanlığı’na 266 tane hastane inşa etti. Son üç yılda yarınlarımız olan öğrencilerimize 65 bin yatak kapasiteli yurt inşa ettik. Bin 50 okulu inşa edip teslim ettik. 19 üniversitenin fakülte binalarını yapıyoruz. Ülke genelinde 19 stadyum inşaatımız devam ediyor. İnşaatını üstlendiğimiz stadyumların dört tanesini tamamlayıp teslim ettik. Şimdi Gaziantep stadını teslim edeceğiz. Bir ay içerisinde Türkiye’nin en büyük statlarından olan Trabzon stadını teslim edeceğiz.
- Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ki çalışmalarınız nedir?
Sayın Başbakanımız Diyarbakır’da bir açıklama da yaptı. Doğu ve Güneydoğu’da terörden zarar gören alanlarda ihtiyaç olan bütün rezerv konutları biz inşa ediyoruz. Diyarbakır’da, Cizre’de, Silopi’ de. Hatta Silopi’ de 4 ay önce başladığımız konutları yılbaşında teslim edeceğiz inşallah. Üç yılda doğu ve güneydoğuya yaklaşık 60 bin konut yapma hedefimiz var. Terörden zarar gören şehirlerin yeniden imarı 2016-2019 yılları arasında tamamlanacak.
- Suriye’de güvenli bölge oluşturulması gündemde ya biliyoruz. Görev verilmesi durumunda sınırın iki tarafına da TOKİ konut yapabilir mi?
Biz şunu her zaman söylüyoruz. Bize görev nerede verilirse hazırız. Biz sınırımızı aşan bölgelerde 1000 konut, 2000 konut inşa ettik. Hastane yaptık Somali’de. Sri Lanka’da ciddi işler yaptık, okullar yaptık. Bizim sınırımızın neresinde bize görev verilirse çok hızlı bir şekilde onları inşa ederiz. Bu arada 700 kilometrelik Suriye sınır hattı güvenlik duvarları inşaatını 5 ay gibi kısa sürede tamamlayacağız.
ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLERE TOKİ’DEN ÖNCELİK
- Bugüne kadar şehit ve gazi yakınlarına ne kadar konut verildi?
Şehit yakınlarımız ve Gazilerimiz bizden nerede konut isterse, nerede konutumuz varsa öncellikli olarak çekilişsiz kurasız onlara konut veriyoruz. Şehit yakınlarımız ve Gazilerimize devletimizin sağladığı büyük imlanlar var. Toplu Konu İdaresi de bu paydaşlardan bir tanesidir. Faizsiz, maaşlarından düşük bir oranda kesilecek şekilde kredi veriyoruz. Bu şekilde de Şehit ailelerimiz ve gazilerimiz konut sahibi olabiliyor. Bugüne kadar bin 800’e yakın şehit yakınımız ve gazimize konut verdik.
İNDİRİM KAMPANYASINA 17 BİN BAŞVURU YAPILDI
- TOKİ olarak yüzde 20 indirim kampanyasında son durum nedir?
İndirim kampanyamızdan 17 bin 161 vatandaşımız faydalandı. Bu vatandaşlarımız borçlarını kapatarak tapularını aldılar. Borcunu kapatıp tapusunu alan 17 bin 161 vatandaşımız 819 milyon 20 bin lira para yatırdı. İdare olarak muhatap kitlemiz sosyal konut alan alt gelir ve maksimum orta gelir seviyesinde bulunan vatandaşlarımızdır. Ekonomik çevreler açısından daha önemli bir veri de kapatılan borcun yüzde 37’si banka kredisi, yüzde 63’ü ise tasarrufla, yastık altı para ile yapıldı.
HABİTAT III ZİRVESİ’NDEÖZEL SUNUM YAPACAĞIZ
- Yurtdışında neler yapıyorsunuz?
Toplu Konut İdaresi yurtdışında ticari faaliyet olarak bir işlem yapmıyor. TOKİ yurt dışında Pakistan, Endonezya, Sri Lanka, Somali’de tamamen yardım amaçlı konut, eğitim ve sağlık tesisleri yaptık ve ilgili ülkelere teslim ettik. Şu ana kadar yurtdışında yaptığımız bütün iş ve işlemlerimizi Türkiye Cumhuriyeti devletinin yardım faaliyetlerini orada inşa etmek olarak gerçekleştirdik. 2.5 yılda 90’a yakın ülkeden temsilcilerle temaslar kurduk.17-20 Ekim tarihleri arasında Ekvator’un başkenti Kito’da düzenlenecek olan HABİTAT III zirvesinde Toplu Konut İdaresi’ne ayrı bir başlık ile sunum yapma hakkı verildi. Alt ve orta gelir grubundaki insanların sosyal konuta erişimi ile alakalı rol model bir kurum olarak zirvesinde sunum yapacağız.
BDDK VE SPK’NIN TEMELİ 14 EKİM’DE ATILIYOR
- İstanbul Finans Merkezi inşaatı ne zaman başlayacak?
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Türkiye için çok önemli. Finans Merkezi çok büyük bir alanda yapılıyor ve makro bir proje. Toplu Konut İdaresi olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu’nun ve Merkez Bankası binalarını yapacağız. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’ ndeki en önemli üç binayı protokolle biz inşa ediyoruz. BDDK ve SPK binalarını hasılat paylaşım modeli ile ihale ettik. Bu şu demek kamu olarak buraya para harcamıyoruz. Bu iki binaya yaklaşık 2-2.5 milyar TL’lik yatırım yapılacak. 14 Ekim cuma günü BDDK ve SPK binalarının temellerini atacağız. Merkez Bankası’nın da projeleri bitmek üzere, bize teslim edildiği anda inşaata başlayacağız.
Zeliha SARAÇ/Akşam