Genel

TOKİden ekonomiye 22 milyar lira aktı

Başbakan Erdoğan’ın TOKİ’nin ekonomiyi canlandırdığına dair tespitine inşaat sektörünün duayenleri destek verdi. Patronlar “22 milyar liralık hakediş çarkların dönmesini sağladı” dedi

Bugüne kadar yatırım maliyeti yaklaşık 35 milyar lira olan 3 bin ayrı ihale gerçekleştiren Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yaptığı 22 milyar liralık hakediş ödemesiyle ekonominin çarklarının dönmesini sağladı. Doğrudan ve dolaylı olmak üzere 800 bin kişilik istihdam sağlayan ve dargelirli vatandaşların ev sahibi olmalarına imkan tanıyan TOKİ, sektörün disipline edilmesini ve konut fiyatlarının artmasını engelleyerek, ekonomik olduğu kadar sosyal sorumluluk alanında da önemli görevler üstlendi. Dünya mortgage kriziyle sarsılırken, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, toplam 22 milyar liralık hakediş ödemeleriyle krizin, Türkiye ekonomisini teğet geçmesinde büyük rol oynadı.

TOKİ’Yİ HAREKETE GEÇİRDİK, EKONOMİ CANLANDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya ekonomisinin mortgage uygulamasıyla sarsılması ve krize sürüklenmesine rağmen biz tersine TOKİ’yi harekete geçirdik ve bu yolla Türk ekonomisini canlandırdık” sözlerine inşaat şirketlerinden destek geldi. İnşaat sektörünün duayenleri bir yandan devletin ekonomiyle ilgili ‘tek bir çivi çakmasını’ istemezken, diğer yandan da söz konusu TOKİ olunca ‘akan suların durduğunu’ çünkü TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın, klasik bürokrat tanımından çıkarak, elini değil, başını taşın altına koyup proje ürettiğini belirtiyorlar. Konut sektörüne milyonlarca liralık yatırım yaparak risk alan dev inşaat şirketlerinin patronları “TOKİ bir yandan rantı yüksek arsaları bizlerle hasılat paylaşımı sistemiyle verip iyi paralar kazanırken, diğer yandan da bu paraları İstanbul’da ve Türkiye’de dar gelirli vatandaşların ev almalarına imkan sağlıyor. Şayet TOKİ ve Başkanı Erdoğan Bayraktar olmasaydı, İstanbul’da dar gelirli vatandaşların yeni bir evde oturmaları mümkün olmayacaktı. Çünkü özel sektörün İstanbul’da dar gelirli vatandaşa dönük konut üretmesi imkansız” dediler.

100 LİRA TAKSİTLE EV

TOKİ, Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği kapsamında da, yoksul gruba yönelik olarak peşinatsız, 20 yıl vadeli, 100 TL’den başlayan taksitlerle, konut büyüklüğü 45-50-60 metrekare olan; toplam 21 bin 713 konutun inşaatını başlattı. Türkiye genelinde yoksul gruba yönelik 36 bin 895 konut yapılacak. Alt gelir grubuna yönelik 65-87 metrekarelik konutlar ise 6 bin lira peşin ve konut teslimiyle başlayan 300 TL taksitlerle, 15 yıl vadeli olarak satıldı. TOKİ bugüne kadar alt gelir grubuna yönelik 90 bin 574 konut inşaatlarını başlattı. Konutların 56 bin 865’i tamamlandı

Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi başlatıldı

TOKİ’den yapılan açıklamada “İdaremizin uygulamalarıyla birlikte inşaat sektörüne olan güven artmış, kent ve çevre bilinci, buna paralel olarak da konut satın alma bilinci gelişmiştir. Bugüne kadar TOKİ tarafından satışa sunulan 405 bin konuttan 357 bini satıldı” denildi. TOKİ’nin Başbakan Erdoğan’ın talimatlarıyla yeniden yapılandırıldığının belirtildiği açıklamada “TOKİ, 2003 yılı başından itibaren hükümet programı, yasal düzenlemeler ve de Başbakan Erdoğan’ın talimatlarıyla yeniden yapılandırıldı. Böylece, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bu kadar büyük çapta ‘Planlı Kentleşme, Konut Üretim ve Gecekondu Dönüşüm Programı’ başlatıldı” denildi.

Duayenlerden büyük destek

Ağaoğlu: Bayraktar elini değil kafasını taşın altına koyuyor

Ağaoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, özel girişimci olarak ‘devletin çivi bile çakmaması’ gerektiğini düşündüğünü belirterek “Ancak TOKİ ve Başkanı Erdoğan Bayraktar’ı bu anlayışın dışında tutuyorum” dedi. Bayraktar’ın klasik bürokrat olmadığını belirten Ağaoğlu, Bayraktar’ın elini değil, kafasını taşın altına koyduğunu ifade etti. TOKİ’nin rantı yüksek arazileri inşaat şirketlerine vererek, buradan elde ettiği paralarla dar gelirliye konut projeleri yaptığını söyleyen Ağaoğlu “TOKİ’nin projelerinde 800 bin kişi çalışıyor. Büyük kısmı inşaat dışında iş bulamayacak nitelikte arkadaşlar. TOKİ bu projeleri yaparak, ekmek kapısı da oluyor” dedi.

Her bürokrat Başkan gibi cesaretli olursa işler düzelir

Aşçıoğlu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, TOKİ’nin projelerinin inşaat şirketlerini disipline ettiği ve fiyat artışının önüne geçtiğini söyledi. TOKİ Başkanı Bayraktar’ın yeni projeleri ‘cesaretle’ yaptığını ve risk almadan önemli işlerin yapılmayacağını gösterdiğini belirten Aşçıoğlu “Her bürokrat TOKİ Başkanı kadar cesaretli olsa. Bu ülke risk alabilen yöneticilerin omuzlarında yükselecek. TOKİ’nin yaptığı yatırımlar çarkların dönmesini sağladı” diye konuştu.

Türkiye’nin her yanına hizmet götürüyor

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, piyasa koşullarında konut edinme imkanı bulunmayan alt gelir grubu ve yoksullara yönelik sosyal nitelikli konutlar üretmenin sosyal devlet olmanın bir gereği olduğunu belirterek, TOKİ’nin bu anlamda üzerine düşeni mükemmelen yerine getirdiğini söyledi. Yılmaz şöyle konuştu: “Ülkemizde konut ihtiyacının ağırlıklı olarak alt ve orta gelir grubunu işaret etmesi nedeniyle TOKİ konutlarına yönelik yoğun bir talep oluşuyor. TOKİ konut üretiminin belli bir model çerçevesinde gerçekleşmesini sağlıyor. Sağlamlık ve ucuzluğun ön planda olduğu konutlar üretiyor. Yoksulluğun etkisiyle özel sektör yatırımlarının azaldığı Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerine odaklanıyor. Kimi zaman özel sektörün uzanamadığı yerler de dahil olmak üzere Türkiye’nin her yanına hizmet götürüyor. Kırsal alanlardaki olanaksızlıklar karşısında kentlere göçü önlemek adına, kent merkezlerinde bulunan cazip altyapı olanağını ve sosyal tesisleri köylerde hayata geçiriyor.”

100 bin nüfuslu 18 şehir kuruldu

• TOKİ 81 il ve 800 ilçede, bin 811 şantiyede, 457 bin 50 konut rakamına ulaştı. Bu rakam 100 bin nüfuslu 18 adet şehir demek oluyor.

• Üretilen bu konutların 386 bin 900’ü sosyal konut niteliğinde dar gelir vatadaşlara yapıldı.

• 333 bin konut sosyal donatıları ve çevre düzenlemeleri ile birlikte bitirilme aşamasında.

• Kentsel yenileme programı dahilinde, 174 projede toplam 180 bin 681 gecekondu dönüşüm çalışmaları yapılarak, 120 bölgede 53 bin 59 konutluk uygulaması başlatıldı. Bunların ise 30 bin 745 adedi tamamlanarak, teslim edildi.

• Yoksul grubuna yönelik 45-55 metrekare konutlar, peşinatsız 20 yıl vadeli, 100 liradan başlayan taksitlerle satışa sunuldu.

• Alt gelir grubuna yönelik 65-87 metrekare konutlar, 6 bin lira peşinatla 15 yıl vadeli ayda 300 lira taksitle satışa sunuldu.

• Çevre düzenlemeleri kapsamında yaklaşık 17 milyon metrekare yeşil alan düzenlemeleri, 3.7 milyon ağaç dikimi ve 5.6 milyon çalı peyzajı yapıldı.

• Yatırım maliyeti yaklaşık 35 milyar lira olan 3 bin ayrı ihale gerçekleştirildi.

• TOKİ’nin satışa sunduğu toplam 412 bin konuttan 370 bini satıldı.

• Doğrudan ve dolaylı olmak üzere 800 bin kişiye istihdam sağlandı.

• Toplam 19 milyar lira hakediş ödemesi yapıldı. Gelir paylaşımlarıyla birlikte 22 milyar liralık   hakediş bedeli ödendi.

n  Doğu Anadolu Bölgesi’nde toplam 37 bin 702 ve Güney Doğu Anadolu’da 34 bin 28 olmak üzere, yatırım bedeli 6.6 milyar lira olan 71 bin 730 konut yapımına başlandı.

• Hasılat paylaşımı modeliyle yapılan 68 bin 650 konuttan elde edilecek 9.6 milyar liradan 4.7 milyar lirası tahsil edildi.

• Tarihi dokunun yenilenmesi ve korunmasına yönelik tescilli taşınmaz kültür varlıkları için de toplam olarak 327 projeye 20 almilyon liralık kredi açıldı. Bu alanda 123 adet proje tamamlandı.
İbrahim Acar/Star