02 / 05 / 2024

TOKİ'den konut bekleyenlere müjde! Tam 2 bin 200 yeni konut için talep toplanıyor!

TOKİ'den konut bekleyenlere müjde! Tam 2 bin 200 yeni konut için talep toplanıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı bir ildeki projesi için daha talep toplamaya başladı. İşte konu ile ilgili detaylar...



Türkiye'nin 81 ilinde yaşayan dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmaya devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı bir şehirdeki projesi için daha talep toplamaya başladı.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden paylaşılan detaylara göre TOKİ'nin talep topladığı yeni projesi Gaziantep Şehitkamil'de yer alıyor. 

Toplam 2 bin 200 konutun yer aldığı proje için son tarih 5 Şubat 2024 olarak açıklandı.

Peki  TOKİ  talep örgütlenmesi nedir? TOKİ talep örgütlenmesi başvuruları nereye yapılır? Talep örgütlenmesinde başvuru sayısının, projede öngörülen konut sayısından yüksek olması durumunda konut almaya hak kazananların belirlenmesi için kura çekimi yapılır mı?

TOKİ den konut bekleyenlere müjde! Tam 2 bin 200 yeni konut için talep toplanıyor!

TOKİ TALEP ÖRGÜTLENMESİ NEDİR?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın nüfusu 40 binin altında olan yerleşim birimlerine yönelik projelerde talebin düşük olabileceğini göz önüne alarak, yapılacak toplu konut yatırımlarının atıl duruma düşmemesi için talep örgütlenmesi koşulu arıyor. Bu yöntemde, konut ihtiyacı belediye tarafından gerçekleştirilen anket yöntemiyle belirleniyor. Böylelikle Toplu Konut İdaresi Başkanlığı hem özel sektörün faaliyet göstermediği bu bölgelerde vatandaşların konut ihtiyacını karşılamayı hem de “ihtiyaç kadar” konut üretmek yoluyla yatırımlarından azami verim almayı hedefliyor.

Talep örgütlenmesinde başvuru sayısının, projede öngörülen konut sayısından yüksek olması durumunda konut almaya hak kazananların belirlenmesi için kura çekimi yapılıyor. Kura çekimi, belediyeler tarafından organize ediliyor.

Bu sistemde, kent merkezi ya da merkeze yakın gelişme aksı üzerinde bulunan genel altyapısı tamamlanmış belediye mülkiyetindeki arsa, konut inşaatı yapılmak üzere TOKİ’ye öneriliyor. Söz konusu projenin Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından uygun görülmesi halinde, önerilen arsanın mülkiyeti belediye tarafından TOKİ’ye devredilmektedir. Belediye mülkiyetinde projeye uygun arsa yoksa yine belediye tarafından tespit edilmiş olan hazine arsası önerilebiliyor. Bu önerilerin TOKİ tarafından değerlendirilebilmesi için belediyenin başvuruyu gerekli teknik belgelerle birlikte yapması gerekiyor. 

Ocak 2024'te İstanbul'da en çok köprü geçiş ücreti arttı!

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt: Sabit taksitle sosyal konut üreten tek kurum olduk!

O ilde kira bedeli uçmadı resmen fırladı! Bir yılda yüzde 152 arttı...


Geri Dön