Kent Haberleri

TOKİ’den son dakika müjdesi! 30 bin konutun inşaatı başlıyor! İşte ilk kazmanın vurulacağı tarih!

Türkiye’yi vuran deprem bölgesinde yaptığı hiç bir konut yıkılmayan TOKİ’nin, depremzedeler için yapacağı 30 bin konut için tarih belli oldu. İşte müjdeli haberin detayları…

TOKİ,  Kahramanmaraş merkezli merkezli meydana gelen depremlerden etkilenen bölgelerde evleri yıkılan veya ağır hasar gören vatandaşların konut ihtiyacının karşılanması için mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına başlıyor.

Afet riski ve çarpık kentleşmenin yoğun olduğu alanlar ile deprem bölgelerinde kalıcı konutlar inşa eden Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ), bu kez deprem bölgesinde 30 bin konutun inşaatına başlayacağı bildirildi.

Büyük depremlerden etkilenen 10 ilde depreme dayanıklı sistemlerle inşa ettiği binaların hiçbirinde yıkım ve yapısal hasar oluşmayan TOKİ’den sevindiren bir haber daha geldi.

Türkiye’yi sarsan deprem afetinde büyük hasar gören 10 ilde depreme dayanıklı 30 bin konut yapacak olan TOKİ’nin ilk kazmayı vuracağı tarih açıklandı.

MART AYINDA BAŞLIYOR!

TOKİ’nin, deprem bölgesinde, mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına başlanması planlanırken, kademeli olarak diğer konut projelerine başlanması da hedefleniyor.

Edinilen bilgiye göre, bölgede hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından, bilimsel çalışmalarla yerinde ihya edilebilecek binalar tespit edilecek. Söz konusu çalışmalar sonucu yerinde ihyasının uygun görülmeyen başka yere taşınması gereken binaların, fay hatlarının uzağında belirlenecek rezerv alanlarda inşa çalışmalarına hemen başlanacak.

ETAPLAR HALİNDE YAPILACAK

TOKİ’nin  etaplar halinde yapılması planlanan inşa çalışmalarında ilk olarak, her bir parsel için ayrı ayrı olmak üzere, yapının temel ve statik hesaplarının yapılabilmesi için zemin araştırma verileri ile geoteknik değerlendirmeleri içeren zemin etüt raporu çıkartılacak.

Bu rapordan alınan veriler doğrultusunda da başta Deprem Yönetmeliği olmak üzere yürürlükteki tüm ilgili kanun ve yönetmeliklere göre projeler hazırlanacak.

BİNALAR ZEMİN ARTI 3-4 KAT OLACAK

Diğer yandan, depremden etkilenen bölgeler için projelendirmede konutların zemin artı 3-4 katı geçmeyecek şekilde hazırlanması planlanıyor.

Bunun dışında TOKİ’nin, binalarında uyguladığı "radye temel", "tünel kalıp taşıyıcı sistem", "yüksek beton dayanımı" gibi binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indiren depreme karşı çözümlerini yeni yapılacak konutlarda da uygulayacağı bildirilirken, bölgede de ihtiyaca göre tüm bu sosyal donatıların da yapılması öngörülmekte.

1 SENE İÇİNDE TAMAMLANACAK

Bir diğer sevindirici haber ise, TOKİ tarafından deprem bölgesinin tamamındaki konut ihtiyacını çözecek sayıda kaliteli ve güvenli yapının inşasının 1 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

Deprem felaketinde evleri yıkılan ya da ağır hasar gören vatandaşlar için yapımı tamamlanan konutlar, etaplar halinde hak sahiplerine teslim edilecek.