25 / 08 / 2024

TOKİ'nin 2010 hedeflerinde neler var?

TOKİ'nin 2010 hedeflerinde neler var?

TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanı Niyazi Özdemir, TOKİ'nin 2010 hedeflerini anlattı



2010 hedeflerini Milliyet Emlak'a anlatan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) İstanbul Uygulama Daire Başkanı Niyazi Özdemir,

"İstanbul'un nitelikli konut ihtiyacının önemli sorunlarını hallettik. Şimdi gündemimizde mimari anlayışı değiştirmek var" dedi.

Saçakları, çatıları, cumbaları, cihannümaları, fenerleri, kapı-pencere oranları ile Osmanlı ve Selçuklu'dan esinlenen mimari çizgiye odaklanacaklarını kaydeden Özdemir, "İstanbul'da kiraların düşmesini sağladık. Konut fiuyatlarının sert yükselişini önledik. Yeni gündemimiz bu. Mahalle kültürünü ve komşuluk ilişkilerini güçlendirecek sosyal tesis ve donatılı proe yapmak istiyoruz. Amacımız kentsel dokuda kaliteyi yükseltmek" şeklinde konuştu.

Kayabaşı'na inşa edilecek konut sayısının 60 bin olduğunu hatırlatan Niyazi Özdemir, "Bu katmanların üçte biri alt gelir grubu ve yoksullara. üçte biri orta gelir grubuna, üçte biri ise üst gelir grubuna ayrıldı. Böylece toplumun tüm katmanlarının bir arada yaşadığı bir kentleşme örneği sergileyeecğiz" diye konuştu.

TOKİ olarak yoğun kentleşmeden ziyade az yoğunluklu kentleşmeden yana olduklarını kaydeden Özdemir konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"İstanbul'da yoğun yapılaşmanın altında TOKİ'nin imzası var zannediliyor. Bu projelerin önemli bir kısmı daha önce hazırlandı. Biz sadece gerçekleştirdik. Bizim yaptığımız Türkiye'nin en büyük uydukenti olan Kayabaşı'nda emsal 1'in altında... 2.5-3 emsalde bizim imzamız yok. Önceden planlanmıştı. Biz sadece ihalesine çıktık"

1) Göl Konutları'nda 700 evin teslimi mayıs ayında yapılacak.

2) Divan Residence yaz aylarında bitirilecek.

3) Atakent 2'nin teslimi yaz ortalarında.

4) Kayabaşı'ndaki ilk 10 bin konutun teslimi Ekim ayında.

5) İkinci çeyrekte Kayabaşı'nda ilk hasılat paylaşımı ihalesine çıkılacak. Başbakan'ın talimatı ile Osmanlı ve Selçuklu mimarisinde konutlar yapılacak.

6) Kağıthane'de yapımı devam eden Selçuklu mimarisiyle yapılan arşiv binasının önemli kısım bitirilecek.

7) 308 konutluk kentsel dönüşümün yapıldığı Ayazma'da 300 konutluk kentsel dönüşüm ihalesi daha gerçekleştirilecek.

8) Sulukule'nin ihalesi gerçekleştirildi. Yer teslimi yapıldı. İnşaat ilerletilecek. 92 bin metrekare alanda gerçekleştirilen kentsel dönüşümde ikinci etaptaki 43 konutun kentsel dönüşü için ihale yapılacak. Ayrıca bu bölgenin ticaret merkezi ve bedesteni ihale edilecek.

9) 29 Ekim 2010'da Seyrantepe Stadyumu'nun teslimi yapılacak.

10) İstanbul'da 132 şantiyede şimdiye kadar 80 bin konut inşaatı tamamlandı. 2010 sonunda bu rakam 400 bine çıkacak.

Niyazi Özdemir kimdir?

1960'da Adana'da doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi Adana'da bitirdi. Yıldız Üniversitesi mimarlık'tan mezun oldu. 1981 yılında Emlak Bankası'nda mimar olarak çalışmaya başladı. Ataköy, Mimaroba, sinan oba ve Bizimkent ve Bahçeşehir'de göre vyaptı. 2002'de TOKİ'ye geçti
Milliyet/Tebernüş Kireçci


Geri Dön