Toki

TOKİ'nin 2019 hedefi 50 bin konut!

Sürdürülebilir şehircilik anlayışıyla dar ve orta gelirli vatandaşlar için konut üreten TOKİ'nin bu yılki üretim hedefi 50 bin konut. TOKİ Başkanı Ömer bulut, TOKİ'nin Türkiye'nin inşasında taşıdığı büyük sorumluluğu titizlikle yerine getirmeye devam edeceğini belirtti...

Sürdürülebilir çevre ve yerleşimler oluşturma hedefiyle Türkiye'nin dört bir yanında konut projeleri hayata geçiren TOKİ, 2018'de konutun yanı sıra sosyal donatılar, ticaret ve sanayi merkezleri, eğitim kurumlan, park ve rekreasyon uygulamalarıyla şehirlere değer katan projeler gerçekleştirdi.

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Çalışmalar Türkiye genelinde 358 şantiyede yürütülerek, yatay mimari anlayışla az katlı planda ve mahalle konsepti içinde tasarlanmış, yöresel mimari çizgilerin de yansıtıldığı bir üretim modeli benimsendi. Ülke genelindeki konut ihtiyacına dönük hazırlanan eylem planları doğrultusunda 2018'de 53 bin konutun satışı yapılırken, 43 bin konut hak sahiplerine teslim edildi.

837 bin konut ve 14 bini aşkın sosyal donatı üretim rakamına ulaşan TOKİ'nin bu yılki üretim hedefi ise 50 bin konut olarak belirlendi. TOKİ Başkanı Ömer Bulut, TOKİ'nin vatandaşların talep ve beklentileri doğrultusunda, insan-şehir ilişkisini gözeten yerleşim projeleri hayata geçirmekte olduğunu belirterek, 2019 projelerinin gerek nicelik gerek nitelik bakımından vatandaşları mutlu edecek çalışmalar olacağını söyledi. Ömer Bulut şöyle konuştu: "TOKİ olarak vatandaşlarımızın talep ve beklentilerini dikkate alarak tasarladığımız yeni projelerin hazırlığı içindeyiz. Bu yılkı üretim hedefimiz olan 50 bin konut, nitelikleri itibarıyla şehirlerimizin ruhuna uygun, kentlerin geleneksel mimari çizgileriyle uyumlu ve aynı zamanda çağdaş yaşamın beklentilerine yanıt veren bütünlüklü yerleşim projeleri kapsamında inşa edilecek. Dolayısıyla gerek nitelik gerek nicelik bakımından şehir ve insan ilişkisini gözeten yeni projelerle vatandaşlarımıza güzel yaşam alanları sunacağız.

ANADOLU'DA ARTAN KONUT TALEBİ

2018 tecrübemiz gösterdi ki bilhassa Anadolu şehirlerimizden idaremize büyük bir ilgi ve talep var. Ticaret, sanayi ve nüfusun yoğunluk kazandığı büyükşehirlerimize kıyasla Anadolu şehirlerimizde arazi üretimi konusunda daha avantajlı durumda olduğumuz bir gerçek. Nitekim bu doğrultuda 2018'de Anadolu'da 21 bin konutun ihalesini gerçekleştirdik ve üretimlerimizin çok büyük bölümünü de yine iç coğrafyalarımızda yaptık. 2019’da da doğrudan üretimlerimizde ağırlık Anadolu'da olacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZ KAZANIYOR

Kentsel Dönüşüm projelerimiz ise çalışmalarımızın çok önemli bir ayağını oluşturuyor. Bu yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın öncülüğünde üretim kapasitemizin büyük bölümünü dönüşüm projelerimize ayırıyoruz ve önemli uygulamalara hız kazandırıyoruz. Büyük kısmı deprem kuşakları üzerinde olan ülkemizde dönüşümün bir zorunluluk olduğunun bilinciyle projelendirme çalışmaları yapıyoruz, insanı odağı alan sürdürülebilir yaşam alanları kurmak için yerel yönetimlerimizin iş birliğinde, vatandaşlarımızın destek ve katılımıyla şekillenmiş bir yenileme süreci yürütüyoruz. Bu doğrultuda; sosyal dayanışmaya, yerel kalkınmaya hizmet eden, gelenek, yaşam alışkanlıkları ile kültürel dokuyu gözeten ve aynı zamanda fiziki yapıyı sürdürülebilir bir çevreye dönüştüren bütünleşik kentsel dönüşüm projeleri hazırlıyoruz. Türkiye genelinde 59 şehirde 39 milyon metrekare alanda devam etmekte olan 162 dönüşüm projesiyle birlikte bu yıl İstanbul'da Üsküdar, Esenler ve Gaziosmanpaşa'daki son derece kapsamlı dönüşüm uygulamalarını da yeni bir safhaya taşıyoruz."

ÖRNEK DÖNÜŞÜM PROJELERİ

TOKİ tarafından yürütülen ve 2018'de tamamlanma aşamasına gelen önemli dönüşüm projeleri arasında Ankara Sincan Saraycık Mahallesi Gecekondu Önleme Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi yer alıyor. 5 bin 701 konutun bulunduğu uygulamada inşaatlar yüzde 80 oranında tamamlanırken, 3 bin 142 konutun kuraları çekilerek hak sahipleri belirlendi. 1 milyar 223 milyon 700 bin TL'lik yatırım bedelli projede konutun yanı sıra 65 iş yeri, iki adet 32 derslikli okul ve yedi cami bulunuyor. Konut tasarımında modern ve geleneksel mimarinin harmanlandığı Saraycık Mahallesi, nitelikli sosyal çevre ve güvenli yaşam sunan bir cazibe merkezine dönüşüyor.

Çarpık yapılaşmanın yerini güvenli ve yaşanabilir alanlara bıraktığı bir diğer dönüşüm projesi ise Nevşehir Merkez'de yürütülüyor. 113 bin 832 metrekarelik alanda uygulanan Nevşehir Merkez Toplu Konutları'nda bin 456 daire bulunuyor. Dönüşüm kapsamında sosyal açıdan bütünleşmiş bir yerleşim olarak hayata geçirilen proje, geniş yeşil alanları, interaktif oyun alanları, günün ihtiyaçlarına cevap veren sosyal donatıları, okul, cami ve ticari birimleri ve mimari nitelikleriyle şehre değer katıyor.

Adana'da Seyhan Belediyesi iş birliğinde yürütülen İsmetpaşa ve Barış Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 2 bin 556 konut inşa ediliyor. Projenin ilk etabında inşa edilen bin 354 konut hak sahiplerine teslim edilirken, diğer kısımda yer alan bin 202 konutun inşasında sona yaklaşılıyor. Yerleşim alanında konutun yanı sıra 50 dükkân, yürüyüş yolu, oyun alanı, süs havuzları ve cami bulunuyor.

SANAYİDE DÖNÜŞÜME TOKİ DESTEĞİ

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, konut alanlarının yanı sıra kamu binaları, okul, hastane ve sanayi yapılarının da dönüşüm çalışmaları kapsamında yenilenmeye devam edeceğini belirtti. TOKİ tarafından yürütülmekte olan dönüşüm projeleriyle uygulama alanlarının nitelikli sanayi çevrelerine dönüşmekte olduğuna dikkat çeken Bulut, Aksaray, Bursa, Bolu, Diyarbakır ve Kayseri'de yürütülen projelerin şehirlerin sanayi gücüne önemli kat kı sağlayacak uygulamalar olduğuna dikkat çekti.

340 milyon yatırım bedeliyle Aksaray'ın önemli sanayi yatırım projelerinden olan Aksaray Yeni Küçük Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm Projesi'yle nitelikli bir sanayi çevresi oluşturuluyor. 2 milyon metrekare alan üzerinde tasarlanan sanayi sitesi bin 620 dükkândan oluşuyor. Kamu ve esnaf iş birliğinin örnek uygulamalarından olan Bursa Kestel Büyük Sanayi Sitesi ise 19 farklı sektörde faaliyet gösteren 2 bin 988 işletmeyi aynı çatı altında topluyor.

Bolu Büyük Sanayi Sitesi'yle şehir genelindeki tekstilci, demirci, elektrikçi, mobilyacı vb. küçük esnaf, inşa edilmekte olan dört farklı tipte 988 dükkânın bulunduğu modern bir üretim alanında bir araya getiriliyor. 4 bin 500 kişinin istihdam edileceği Diyarbakır 4'üncü Oto Tamirciler ve Küçük Sanayi Sitesi Projesi'nde 814 iş yeri inşasına yer verilirken, Kayseri Mobilyacılar Sitesi ise sosyal donatıları, alışveriş merkezi, 916 iş yeri ve 55 imalathaneyle büyük bir yerleşke özelliği taşıyor. Sanayi sitelerinde yerleşkenin ihtiyaçlarına bağlı olarak idare binaları, çarşı, banka, fırın, postane ve lokanta gibi birimlere de yer veriliyor.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU YENİLENİYOR

TOKİ'nin 2018'de büyük üretim alanları arasında yer alan Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde depremden ve terörden zarar gören vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesine dönük çalışmalar kesintisiz sürerken, her iki bölgede bugüne kadar inşasına başlanan toplam 179 bin 749 konutun 158 bin 678'i tamamlandı.

Doğu ve Güneydoğu Bölgelerindeki konut hamlesi kapsamında Şırnak, Mardin, Hakkâri ve Diyarbakır'da 2017'de inşasına başlanan 25 bin konutun yaklaşık 1,5 yıl içerisinde teslimi ön görülürken, bu sayede 150 bin kişinin çağdaş ve güvenli konutlarda yaşaması hedeflendi. 2018'de bu çerçevede Şırnak, Mardin, Hakkâri ve Diyarbakır’da 23 bin 247 konut inşa edildi. Konutların büyük çoğunluğu tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi.

Doğu ve Güneydoğu'da konutun yanı sıra çok sayıda sosyal tesis ve ticari birim de inşa edildi. Terörün yıktığı yerlerin yeniden inşasıyla şehirlere yeni istihdam imkânları sağlayan iş alanları oluşturuldu.

MİLLET BAHÇELERİ

"Daha çok yeşil alan" anlayışıyla kentlere büyük şehir parkları kazandırma hedefiyle yapımına başlanan ve ölçek itibarıyla Türkiye'nin en kapsamlı park ve rekreasyon projesi olan millet bahçeleri, ilk aşamada 28 ilde projelendirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda her şehre en az bir adet millet bahçesi yapımı öngörülen çalışma kapsamında mevcutta 25 milyon metrekarelik alanda 52 adet millet bahçesinin yapımı sürüyor. 

Mülkiyeti TOKİ'ye ait olan atıl durumdaki arazilerin ve öncelikle eski stadyum alanlarının kentlere yeniden kazandırılması amacıyla başlatılan millet bahçesi projelerinin 16'sı TOKİ tarafından yürütülüyor. Öncelikle Adana, Batman, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, Malatya, Mersin, Samsun, Sivas, Trabzon ve Diyarbakır’da eski stat alanlarının dönüştürülmesi hedeflenirken, Diyarbakır Sur Dicle Vadisi Millet Bahçesi’nin inşaatına başlanıldı, Elazığ Millet Bahçesi’nin ihalesi yapıldı. Bu ay ve gelecek ay İstanbul Pendik, Batman, Sakarya ve Eskişehir Millet Bahçelerinin ihalesi gerçekleştirilecek.

ŞEHİRLERE YENİ BİR SOLUK

Türkiye'nin tüm şehirlerinde hayata geçirilecek millet bahçelerinde, kentlerin sosyal yaşamına canlılık katan ve sürdürülebilir çevre fikrine hizmet eden rekreasyon alanları oluşturuluyor. Bu anlayışla tasarlanan park alanlarında, uygulama bölgesine göre koru alanları, kafeler, seyir terasları, süs bahçeleri, farklı türlerde bitki ve ağaçlar, bisiklet yolları, asma köprüler, yürüyüş parkurları, piknik ve dinlenme alanları, süs havuzları, biyolojik göletler, çocuk oyun alanları, gençlik radyosu ve gençlik merkezlerine yer veriliyor.

İlk 100 Günlük Eylem Planı kapsamında ilk etabı tamamlanan ve hizmete sunulan en büyük projelerin başında, İstanbul Kayaşehir Millet Bahçesi yer alıyor. 1,5 milyon metrekare alanda dört etap hâlinde inşa edilmekte ola parkla şehre yeşil ve dinamik yeni bir kentsel alan kazandırıldı. İstanbul Ataköy'de İBB iş birliğinde 60 bin metrekarelik alanda hayata geçirilen Baruthane Millet Bahçesi ise bölgenin yeşil alanı Baruthane'de, semt sakinlerine ye: ve maviyle iç içe sosyal yaşam imkânı sunan parka dönüştürüldü. Park içinde bulunan tarihi yapıların aslına uygun restore edilmesi süre ise devam ediyor.

TOKİ'nin bir diğer park projesi ise İstanbul Pendik Millet Bahçesi. Koru-park özeli gösteren ve içindeki maden ocağının rehabilitasyonu ile bir dönüşüm projesi özelliği taşıyan uygulama, Yıldız Korusu büyüklüğü de bir alanı kapsıyor. Kendi enerjisini üret ve aynı zamanda sıfır atık fikriyle harmanlanan Pendik Millet Bahçesi, tüm sosyal don alanlarıyla kendi ekosistemini yaşatan özgün bir proje olarak öne çıkacak.