Genel

TOKİ'nin 7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması'na dava!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TOKİ’nin düzenlediği, “7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması”na dava açtı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, yarışma şartnamesinin hiçbir yasal düzenlemeyi dayanak almadığını söyledi.

TOKİ ve Emlak Konut GYO A.Ş. tarafından düzenlenen yarışmaya dava açıldı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yarışma şartnamesinin hiçbir yasal düzenlemeyi dayanak almadığını belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali talebiyle dava açtıklarını açıkladı.


Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TOKİ’nin düzenlediği, “7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması”na dava açtı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yarışmanın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açıldığını belirterek, yarışma şartnamesinin hiçbir yasal düzenlemeyi dayanak almadığını söyledi. “Yarışma süreçleri hakkaniyetli olmalı. Yarışma bir yasal düzenlemeyi dayanak almıyor. Yarışma süreci hazırlık aşamasından başlayarak yarışma sonrası süreçte de bilinmeyen bir süreç tanımlanıyor. Mimari proje üretilirken yapılacağı yer, arazi, kullanıcıların ihtiyaçları, sosyal ve kültürel beklentileri ile birlikte şekillenir” diyen Candan, yarışmaya katılım için gelen projeleri önemsediklerini söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam etti: “Mimari projenin tasarlanmasının istenildiği alan belli değildir, nerede yapılacağı bilinmeyen bir yere proje üretmek, gerçekçi değil, hayalidir.”


Konusu, konut, kreş ve ilköğretim okulu olan “7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması”, TOKİ ve Emlak Konut GYO A.Ş. birlikteliği ile düzenlenmişti. Yarışanın amacı, “Geçmişin belleği ve kimliğini dikkate alarak kentleri algılamak, kentlerin geleceğini doğru kurgulamanın vazgeçilmez koşuludur. Geleneksel Türk Mimarisi kent dokusu her bölgede farklılık gösterir… Gelişmekte olan Türkiye’de hızlı nüfus artışı ve köyden kente göçler sonucu ortaya çıkan yoğun konut talepleri plansız yapılaşmanın kaynağını oluşturmuş, hızlı yapılaşma, gelişen yapım teknolojileri ve değişen yaşam koşulları nedeniyle geleneksel mimariden uzaklaşılmış, bu durum ise kimliksiz yapıların oluşmasına neden olmuştur. Bu kapsamda yarışmanın amacı, kent kimliğinin varlığının ve devamının bilincinde olarak günümüz koşullarına uygun yeni yapılaşmanın geleneksel mimariden ilham alarak oluşmasını teşvik etmektir” ifadeleriyle açıklanmıştı.


“Her mimari eser, kendi bulunduğu dönemin sosyal, ekonomik ve politik izlerini taşır. Yarışma eser kopyacılığını özendirme niyetinde” diyerek şartnamede belirtilen yarışmanın amacını eleştiren Candan, bu şartlar doğrultusunda yapılacak olan üretimin, "Osmanlı-Selçuklu mimarisi kopyası" eserler üretilmesine sebep olacağını belirtti. Candan, “Sipariş usulü kopya eserlerin üretilmesi, yapılı çevreyi özgün kılmaz, sıradanlaştırır, kalitesiz, kendi özgünlüğü olmayan çevreler oluşmasına hizmet eder. Bu nedenle, mimarın yaratıcılığı ile geleceğin çevrelerinin oluşturulmasının engellenmesi, mesleğin etik değerlerine aykırıdır. Yarışmanın sonuçlanması ve uygulanması halinde ortaya son derece uyumsuz, ilgisiz, geleneksel dokuyu bozacak bir çarpık yapılaşmayı getirecektir” ifadelerini kullanarak, Mimarlar Odası'nın yarışmanın iptali için neden dava açtığını bir kez daha açıkladı.