01 / 05 / 2024

TOKİ'nin arsa vaadi unutuldu mu?

TOKİ'nin arsa vaadi unutuldu mu?

2022 yılında dar gelirli vatandaşlar için başlatılan Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olarak lanse edilen “İlk Evim Arsa” projesinde belirsizlik sürüyor...



2022 yılının Eylül ayında Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi şeklinde lanse edilen ve toplamda 81 şehri kapsayan “İlk Evim İlk İş Yerim, İlk Evim Arsa” projesinde pek çok ilde arsa ve konutlarla ilgili belirsizlik devam ediyor.

TOKİ İlk Evim Arsa projesi, dar gelirli vatandaşların uygun fiyatlı arsa sahibi olması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2022 yılında başlatılmıştı.  Proje kapsamında, 81 ilde toplam 100 bin arsa üretilmesi planlandı.

Söz konusu arsalar için başvuruların tamamlanmasından sonda kura çekimi yapılarak hem müstakil hem de müşterek arsalar için pek çok şehirde hak sahipleri bir sene önce belirlenmişti. İki sene önce duyurulan  TOKİ  İlk Evim Arsa projesi ile yurttaşlar ister kendi evlerini yapacak isterlerse de Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndan yardım alabilecekti. İki ayrı grupta yer alan söz konusu bu arsalar yaklaşık 937 Türk Lirası ile 1.604 Türk Lirası'ndan başlayan taksitlerle, 10 yıl vadeyle satılacaktı. Fakat arsaların hangi bölgede, hangi ada ve parselde olduğu ile ilgili şu ana kadar hak sahiplerine herhangi bir bilgilendirme yapılmadı.

Gerçekleştirilen kura çekimlerinden sonra vatandaşlar merakla arsa teslimlerini beklerken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından 47 ilde yer alan 826 farklı arsanın satışa çıkarılması dikkat çekti.

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci resmi X hesabı https://twitter.com/TebernKireci1 X üzerinden Bakanlığın arsa satışları ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Tebernüş Kireçci paylaşımında "Bakanlık, Türkiye genelinde 47 ilde toplam 826 farklı arsayı satışa çıkardı.

Sorusu: 2023 seçimleri öncesinde vatandaşa arsa vaadi verilmişti.

Vaatten haber var mı?

Yoksa seçim bittiği için unutuldu mu?" ifadelerine yer verdi. 

Tebernüş Kireçci'nin paylaşımı şu şekilde:

Tebernüş Kireçci'nin paylaşımına gelen yorumlar arasında "Ben Antalya'dan katıldım çıktı şansıma ama hala ortada yok" ve "Haberiniz yok mu? Binlerce insan o arsadan aldı... Benim bildiğim Adana'da en az 20 kişi ödüyor şu an taksitini" yorumları dikkat çekti.

İlk Evim Arsa projesinde hak sahibi olan vatandaşlar arsa projelerinde gelinen son durumu sosyal medya platformu X üzerinden de Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na  da soruyor. TOKİ gelen birçok soruya ise şu yanıtı veriyor:

“Projenin imar planı çalışmaları devam etmekte olup süreç tamamlandığında ‘Arsa Belirleme Kura Takvimi’ web sitemizden yayımlanacak ve kura tarihleri için SMS ile bilgilendirme yapılacaktır. Sonrasında sözleşme aşamasına geçilecek ve gerekli bilgilendirmeler TOKİ’nin resmi internet sitesinde yayımlanacak olup konuyla ilgili gerekli açıklama da buradan yapılacak.”

TOKİ'ye gelen sorular şu şekilde:

 

 

Turizm amaçlı konut izin belgesi nasıl alınır? Konutlarda turizm amaçlı konut kiralaması nasıl olacak?

Naci Görür Tokat depremi için uyarmıştı! Kaderi Maraş ve Hatay gibi olacak!

Konut satışları yine azaldı! Mart 2024'te 105 bin 394 konut satıldı!


Geri Dön