Toki

TOKİ'nin elinde boş konutlar mı var?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyelilerin bir kısmının TOKİ'nin boş konutlarına yerleştirilebileceğini söyledi. Ancak, TOKİ'nin elinde yapımı bitmiş 2 bin konut var. TOKİ'nin Suriyelilerin konut ihtiyacını karşılaması mümkün görünmüyor.

Suriyelilere vatandaşlık hakkı verilmesi kartını açan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan yeni bir çıkış geldi: Suriyelileri TOKİ'nin elindeki boş konutlara yerleştirebiliriz… Cumhurbaşkanı bu açıklamayı Polonya'daki NATO Liderler Zirvesi'nden dönüşünde, uçağındaki gazetecilere yaptı. “Biz bu mültecileri yıllarca kamplarda barınmaya mı mahkûm edeceğiz? Yıllarca boş buldukları apartmanların bodrum katlarına mı mahkum edeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İlgili bakanlıklarımız, istihbarat teşkilatımız bir çalışma yapsınlar, Suriyelileri belli yerlere yerleştirelim. Hatta gerekirse TOKİ'nin elinde boş konutlar var.”


TOKİ'NİN ELİNDE 2 BİN KONUT VAR

Erdoğan'ın açıklamasının ardından gözler Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) çevrildi. Hayata geçirdiği projelere, dar ve orta gelirli çok sayıda vatandaş başvurduğu için çekilişle ev satan TOKİ'nin internet sitesinde yer alan verilere göre Türkiye'nin çeşitli illerinde satılmayı bekleyen 2 bine yakın boş konut bulunuyor. Gayrimenkulleri, açık satış yoluyla hiçbir şart aramadan kamu bankaları aracılığıyla satışa çıkartan TOKİ'nin Suriyelilerin konut ihtiyacını karşılaması mümkün görünmüyor.


HEDEF KİTLE DAR GELİRLİ

TOKİ kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İdare'nin elinde açık satışa çıkartılan konutlar dışında boş konut bulunmuyor. Hali hazırda talep toplama ve kuralı satışlar aracılığıyla 10 bine yakın konut için başvurular alınmış ve işlemler tamamlanmış bulunuyor. Dar ve orta gelirliler, emekliler, şehit aileleri, gaziler ile dul ve yetimleri için konut üreten TOKİ, yılın ilk yarısında 35 bin konut inşa etmek için ihaleye çıktı. Yıl sonuna kadar 60 bin konut üretime hedefi var.


BİR EV İÇİN BİNLERCE KİŞİ BAŞVURUYOR KURALAR SPOR SALONUNDA YAPILIYOR

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), dar ve orta gelir grubundaki vatandaşların konut talebine yetişmekte zorlanıyor. Özellikle büyük şehirlerde ev fiyatlarının yüksek olması, alım gücü zayıf olanları TOKİ'nin az peşinat ve düşük taksitle sattığı konutlara yöneltiyor. İstanbul'da inşa ettiği Kayaşehir'de son olarak kura ile bin 500 konutu satışa sunan TOKİ'ye 103 bin kişi başvurdu. Bu yıl içinde emeklilere özel yurt gelinde geliştirilen konutlar için yoğun taleple karşılaşan TOKİ çoğunlukla kapalı spor salonlarında kura çekilişi düzenlemek zorunda kaldı.


Sözcü