28 / 04 / 2024

TOKİ'nin Kırşehir Bağbaşı projesi durduruldu mu?

TOKİ'nin Kırşehir Bağbaşı projesi durduruldu mu?

Kırşehir Belediyesi ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliği ile Yapılan Kırşehir Bağbaşı 2 etap 2. Bölge için, öngörülen konutların tesliminde 1 yılı geçkin gecikme yaşandı.



Kırşehir Belediyesi ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliği ile Yapılan Kırşehir Bağbaşı 2 etap 2. Bölge için, öngörülen konutların tesliminde 1 yılı geçkin gecikme yaşandı.


Kırşehir Belediyesi ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliği ile Yapılan Kırşehir Bağbaşı 2 etap 2. Bölge için, öngörülen konutların tesliminde 1 yılı geçkin gecikme yaşandı.


2014 yılı için bitirilmesi öngörülen konutlar 1 yılı geçkin süredir bir türlü teslim edilemiyor. Son olarak geçtiğimiz 9 Mayıs’ta kuraları çekilen konutlar için 7-30 Ekim arasında hak sahipleriyle sözleşme imzalama işlemlerinin olacağı duyurulmuş ve hatta iki hafta önce gerek TOKİ’nin resmi sitesinde gerekse Belediye hoparlöründen günlerce duyuru yapılmıştı. Ne var ki, teslimatlar dolay isiyle hak sahipleriyle yapılacak sözleşme imzalama işlemlerinin  TOKİ  resmi sitesinde kaldırılarak “idaremizce durduruldu” şeklinde ve hiçbir “izahat” ve “gerekçe” göstermeyen bir açıklama kondu.


TOKİ’ye ait telefonları arayan vatandaşlar cevap yerine siteye yönlendirme yapıyorlar. Yani konuşulacak TOKİ yetkilisi bulunmuyor..

Hak sahibi vatandaşlar “Sözleşme şartlarında hak sahiplerine yansıtılması düşünülen artı mali yükler mi düşünüldü ki ‘tepki alırız’ diye seçimden sonraya bırakıldı” diye yetkilileri sorular yöneltiyor.


İŞTE TOKİ’NİN “DURDURMA”DUYURUSU


TOKİ-resmi internet sitesinde http://www.toki.gov.tr/talep-satis-teslim/477bağlantısında görülebileceği gibi şimdi gerekçesiz ve izahatsız şu açıklama aynen şöyle:


“ Kırşehir Merkez Kayabaşı 2. etap projesi’nde hak sahiplerinin sözleşme imzalama işlemleri durdurulmuştur. İdaremizce daha sonra ilan edilecek tarihlerde hak sahiplerinin sözleşme imzalama işlemleri devam edecektir.”


HAK SAHİPLERİ TEPKİLİ…

TOKİ hiçbir gerekçe göstermemekle hak sahiplerine ve kamuoyuna karşı, tam bir sorumsuzluk ve saygısızlık örneği sergilemiştir. Teslimat ve sözleşme imzalama duyurulmasından sonra 2 hafta içinde neler oldu da şimdi de “durduruldu?”sorularına cevap arayan hak sahipleri bu duruma oldukça tepkililer.


“TOKİ hiçbir gerekçe göstermemekle hak sahiplerine kamuoyuna karşı tam bir sorumsuzluk ve saygızızlık örneği göstermiştir. TOKİ’ye ait aradığımız numaralara cevap yerine siteye yönlendirme yapıyorlar. Yani konuşulacak TOKİ yetkilisi bulunmuyor” diyen ve isminin açıklanmasını istemeyen bazı hak sahipleri “Zaman zaman kaçak-göçek gittiğimiz konutlarımızda özellikle dış mantolamalarda, bina oturmasından mı yoksa kötü işçilikten mi kaynaklı olduğunu bilmediğimiz büyük çatlamalar gördük. Bu çatlamalar yanında özellikle balkon pencere kirişlerine altta ki mantolama malzemesi açık da duruyor ve şimdiden böcekler kuşlar yemeye başlamış. Yer mutfak fayanslarının altında ki boşluklar üzerine tıklandığında bile fark edilebiliyor. Ayrıca bariz olarak görebildiğimiz bina temeli ile sonradan etrafına atılan beton arasında da ciddi yarıklar oluşmuş ve demir bağlantısı yapılmamış. Sonradan bu boşluğun el işçiliği marifetiyle yüzeysel olarak sıvandığını gördük. Bunları tek tek tespit ettirip TOKİ’ye bildireceğiz. Ayrıca sözleşme yapmamızın durdurulmasından da ciddi kaygı duyuyoruz. Bu kaygımızın en büyük nedenlerinden biri de sözleşme şartlarında bizlere yansıtılması düşünülen artı mali yükler mi düşünüldü ki seçimden sonraya bırakıldığı hususudur.”


TOKİ’den açıklama “Belediye yapı kullanma izni vermediği için teslimat yapılamıyor”


Bağbaşı Mahallesi 2 etap 2 bölge TOKİ konutlarında teslimatlar dolayisiyle hak sahipleriyle yapılacak sözleşme imzalama işlemlerinin TOKİ resmi sitesinde kaldırılarak “idaremizce durduruldu” şeklinde ve hiçbir “izahat” ve “gerekçe” göstermeden konan duyuruyu ardından TOKİ’den açıklama yapıldığı ve “Belediye İskan vermediği için sözleşmeleri durdurduğunu” bildirirken şimdi gözler TOKİ’nin bu açıklamasından sonra; 2 hafta önce Kırşehir Belediyesi hoparlöründen konutların teslimi ve sözleşme imzalanmasına ilişkin uzun uzun anons yaptıran ve sık sık “Kırşehir Belediyesi ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliği ile yapıldığına” vurgu yapan Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’ye çevrildi.


Hak sahipleri seçimden sonraya bırakılacağına dair kuşkularını paylaşırken “hak sahiplerine şimdi seçimden önce açıklanmayan mali yükler seçimden sonra çıkartılırsa bu işte art niyet ararız” şeklinde ifadeler kullanarak Belediye Başkanını halkı bilgilendirmeye davet ettiler.

TOKİ’nin Kırşehir projesinden sorumlu bir yetkilinin “Bizden yani TOKİ’den kaynaklanan bir sorun yok. Kırşehir Belediyesi Yapı Kullanma İzin Belgesi’ni vermediği için hak sahipleriyle sözleşme imzalanmasını da durdurmak zorunda kaldık. Bu gerekçeyi de açıklamamızda yazamadık. Hak sahipleri bu yakınmalarında ve sorgulamalarında yüzde yüz haklıdırlar. Hak sahipleri bizleri aramak yerine birleşerek ve Kırşehir Belediyesine başvurarak iskânın niçin verilmediğini sorsunlar ve çözümü Belediyede arasınlar” diye görüş bildirdiği ifade ediliyor.


Belediyeye yakın kaynaklar Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin yapı kullanma izin Belgesi’nden (iskân ruhsatı) 200 milyarı geçen harfiyat-harç gibi değişik ücretleri TOKİ’den alamadıklarından dolayı bu iskân iznini vermediği yönünde değişik iddialarda bulunurken, Yaşar Bahçeci’nin sebebi ne olursa olsun vatandaşları ve kamuoyunu bilgilendirmesinin bir zorunluluk olduğuna dikkati çekerek “Madem belediye yönüyle çeşitli eksiklerden ya da alacaklarından kaynaklı iskân verilemez bir durum vardı niçin belediye hoparlöründen günlerce anons yapıldı?” diyerek tepki gösterdiler.


Kırşehir Çiğdem


Geri Dön