05 / 05 / 2024

TOKİ'nin ödüllü projesi Adana Sarıçam'da hayata geçiriliyor!

TOKİ'nin ödüllü projesi Adana Sarıçam'da hayata geçiriliyor!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Adana'ya 825 konut daha yapacak. 300'ü emeklilere tahsis edilecek konutlarda TOKİ'nin 7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Mimari Fikir Yarışmasında birinci olan proje uygulanacak.



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Adana'ya 825 konut daha yapacak. 300'ü emeklilere tahsis edilecek konutlarda TOKİ'nin 7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Mimari Fikir Yarışmasında birinci olan proje uygulanacak. Merkez Sançam İlçesi'nin Buruk Mahallesine inşa edilecek toplu konutların ihalesi perşembe günü yapıldı. 532'si 2+1, 293 u 3+1 şeklinde inşa edilecek konutlarla ilgili olarak TOKİ'den yapılan açıklamada, yarışmanın birincisi mimari projenin Sarıçam Konutları'nda hayata geçirileceği belirtildi. 


SOKAK SİSTEMİ 


TOKİ Adana'da uygulanacak çalışmanın özelliklerini şöyle açıkladı: "Projede, sosyal ve kültürel özellikler, iklim, yerel kent dokusu ve mimarinin referans alınıp tasarıma yansıtılması amaçlandı, Bu nedenle,  Adana  kent dokusunda mekan analizleri yapıldı ve tasarım kurgusunda sokak sistemi oluşturularak, 3, 4 ve 5 katlı yapılara yer verildi. Yapı girişleri sokaklar, arka mekanlar ise avlu bahçeler şeklinde kurgulandı. 

Adana şehir merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Sançam ilçe smırları içerisindeki proje alanına otoyoldan ve Kozan yolundan erişim sağlanabilecek." 


SICAK İKLİM İÇİN 


Mimari yapıda iklime de dikkat edilerek şu özellikler uygulandı: "Yerleşim alanları içinde etkileşim ve sosyal mekanlar sağlamak amacıyla, konutlar az katlı, bitişik ve ayrık kitlelerden oluşan ve semt kültürünü barındıran bir doku üzerine tasarlandı. Yapıların arasında çok geniş ve atıl açık alanlar yerine, küçük ölçekli bahçeler oluşturuldu. Çukurova bölgesinde güneşten ve sıcaktan korunmak önemli bir sorun olduğu için ağaçlandırmayla balkon ve teraslar iklimsel gerçek doğrultusunda projelendirildi. Projede ayrıca konut sahiplerinin kullanımına özel, spor, oyun ve gezinti alanlarıyla bir de semt parkı yer alıyor." 


EMEKLİLER İÇİN TALEP TOPLANACAK 


Çevre ve Şehircilik bakanı Fatma Güldemet San'nın daha önce bir kısmının emeklilere tahsis edileceğini açıkladığı konutlardan 300 u bu kontenjana ayrıldı. TOKİ, emeklilere verilecek konutlar için 14 Mart'ta talep toplamaya başlayacak. TOKİ'nin resmi internet sitesinden yapılan duyuruda talep toplamanın 31 Mart ta sona ereceği ve başvuruların Ziraat Bankası'nın yetkili şubeleri aracılığıyla alınacağı belirtildi. 

Emeklilerin toplu konuttan yaralanabilmesi için Adana'nın nüfusuna kayıtlı olmaları ya da son bir yıl içerisinde Adana'da oturuyor olmaları gerekiyor. Ayrıca emeklinin TOKİ'den daha önce konut almamış, kendinin, eşinin ve çocuklarının üzerine tapuda kayıtlı ev olmaması ve aylık gelirin 3 bin TL'nin altında olması şartı da var. Vefat eden emeklinin, emekli olmayan eşinin de başvurabileceği 300 konut için 3 Mayıs'ta noter huzurunda kura çekimi yapılacak. 



Adana Toros






Haber Diriliş Postası Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Adana'ya 825 konut daha yapacak. 300'ü emeklilere tahsis edilecek konutlarda TOKİ'nin 7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Mimari Fikir Yarışmasında birinci olan proje uygulanacak. Merkez Sarıçam İlçesi'nin Buruk Mahallesi'ne inşa edilecek toplu konutların ihalesi perşembe günü yapıldı. 532'si 2+1, 293'ü 3+1 şeklinde inşa edilecek konutlarla ilgili olarak TOKİ'den yapılan açıklamada, yarışmanın birincisi mimari projenin Sarıçam Konutları'nda hayata geçirileceği belirtildi. 


EMEKLİLER İÇİN TALEP TOPLANACAK 


Çevre ve Şehircilik bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın daha önce bir kısmının emeklilere tahsis edileceğini açıkladığı konutlardan 300'ü bu kontenjana ayrıldı. TOKİ, emeklilere verilecek konutlar için 14 Mart'ta talep toplamaya başlayacak. TOKİ'nin resmi internet sitesinden yapılan duyuruda talep toplamanın 31 Maıfta sona ereceği ve başvuruların Ziraat Bankası'nın yetkili şubeleri aracılığıyla alınacağı belirtildi. 


Sokak sistemi 


TOKİ Adana'da uygulanacak çalışmanın özelliklerini şöyle açıkladı: "Projede, sosyal ve kültürel özellikler, iklim, yerel kent dokusu ve mimarinin referans alınıp tasarıma yansıtılması amaçlandı. Bu nedenle, Adana kent dokusunda mekan analizleri yapıldı ve tasarım kurgusunda sokak sistemi oluşturularak, 3, 4 ve 5 katlı yapılara yer verildi. Yapı girişleri sokaklar, arka mekanlar ise avlu bahçeler şeklinde kurgulandı. Adana şehir merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Sarıçam ilçe sınırları içerisindeki proje alanına otoyoldan ve Kozan yolundan erişim sağlanabilecek." 



Diriliş Postası




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Adana’nın Sarıçam ilçesinde inşa edilecek 825 konutun ihalesi 25 Şubat 2016 tarihinde yapıldı. Buruk Mahallesi’nde yerel mimaride inşa edilecek konutların 532’si 2+1, 293’ü ise 3+1 planında tasarlandı.


Sarıçam konutları, TOKİ'nin düzenlediği “7 İklim7 Bölge Gelenekten Geleceğe Mimari Fikir Yarışması'nda" elde edilen sonuçlar doğrultusunda, yöresel özelliklerin öne çıktığı bir yaklaşımla şekillendirildi. Projede, sosyal ve kültürel özellikler, iklim, yerel kent dokusu ve mimarinin referans alınıp tasarıma yansıtılması amaçlandı. Bu nedenle, Adana kent dokusunda mekân analizleri yapıldı ve tasarım kurgusunda sokak sistemi oluşturularak, 3, 4 ve 5 katlı yapılara yer verildi. Yapı girişleri sokaklar, arka mekânlar ise avlu bahçeler şeklinde kurgulandı.


Adana şehir merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Sarıçam ilçe sınırları içerisindeki proje alanına otoyoldan ve Kozan yolundan erişim sağlanabilecek.

 

İklime uygun mimari


Yerleşim alanları içinde etkileşim ve sosyal mekânlar sağlamak amacıyla, konutlar az katlı, bitişik ve ayrık kitlelerden oluşan ve semt kültürünü barındıran bir doku üzerine tasarlandı. Yapıların arasında çok geniş ve atıl açık alanlar yerine, küçük ölçekli bahçeler oluşturuldu.

Çukurova bölgesinde güneşten ve sıcaktan korunmak önemli bir sorun olduğu için ağaçlandırmayla balkon ve teraslar iklimsel gerçek doğrultusunda projelendirildi. Projede ayrıca konut sahiplerinin kullanımına özel, spor, oyun ve gezinti alanlarıyla bir de semt parkı yer alıyor.



Yeni Şafak


Geri Dön