TOKİ'nin Parkoran imar planı davası sona erdi!
Toplu Konut İdaresinin (TOKİ), eski TBMM Lojmanlarının bulunduğu alanda uyguladığı Parkoran proje bölgesinde imar planlarının yürütmesinin durdurulması için açılan davalar, idare lehine sonuçlandı
Kaynak geliştirme uygulaması çerçevesinde MESA-AKTÜRK-EMLAK PAZARLAMA ortaklığı tarafından gerçekleştirilen 1832 konutluk proje kapsamında yapılan ilk 516 konut, eylül ayında alıcılarına teslim edilmeye başlanacak. TOKİ'nin eski TBMM lojmanları alanında gelir paylaşımı yöntemine göre uygulanacak projeyi belirlemek üzere 2006 yılı kasım ayında açtığı ihalede en yüksek teklifi, Mesa Mesken-Aktürk Yapı-Emlak Pazarlama'dan oluşan konsorsiyum vermişti. Proje, yeni hazırlanan imar planı çerçevesinde uygulanırken, bölgede oturan Mehmet Beyazıt Boran adlı vatandaş, 2007 yılında, hem imar planının iptali için Danıştayda dava açmıştı.
Danıştay, "Anayasa'ya aykırılık" iddiası nedeniyle öncelikle planın mesnedi olan özel kanunu Anayasa Mahkemesine götürdü. Anayasa Mahkemesi, arsa için özel plan yetkisi veren kanunla ilgili davada, yasanın tümüyle iptali talebini reddetti. Böylece bu yasaya dayanılarak yapılan planın mesnedi korunmuş oldu. Daha sonra Danıştay, "imar planının şehircilik ve imar ilkelerine uygunluğu" açısından davayı ele aldı. Görülen dava sonucunda, planın şehircilik ve imar ilkelerine uygun olduğuna karar verilerek, davacının yürütmenin durdurulması talebi reddedildi.
TOKİ yetkilileri, "böylece projeye dair imar planı ile ilgili hukuki ihtilafların TOKİ lehine sona erdiğini" bildirdi.
Eski TBMM lojmanları bölgesinde "gelir paylaşımı" yöntemiyle uygulanacak projenin belirlenmesi amacıyla 2006 yılı Kasım ayında yapılan ihaleye, 3 ortak girişim teklif vermiş, en yüksek teklifi veren MESA-AKTÜRK-Emlak Pazarlama Ortak Girişimi, pazarlık sonucunda ilk önce verdiği 580 milyon liralık (394,5 milyon dolar) proje tutarını 638 milyon liraya (431 milyon dolara) çıkarmıştı. Proje kapsamında TOKİ'ye vereceği yüzde 42 üzerinden 243 milyon lira olan gelir payını da 304,5 milyon liraya yükseltmişti. Konsorsiyum ayrıca, arsa Maliye Bakanlığındayken ticaret merkezi olarak satılan villalara istinaden, 14 bin metrekarelik bir iş merkezi yaparak, TOKİ'ye ücretsiz olarak verecek. Böylece, hasılat paylaşımından TOKİ'nin aldığı pay, yaklaşık yüzde 55'e çıkacak. Uygulanan proje nedeniyle, TOKİ'nin projeden 500 milyon lira düzeyinde gelir alacağı hesaplanmıştı.
KONUTLARIN TESLİMİ EYLÜLDE BAŞLIYOR
MESA-AKTÜRK-Emlak Pazarlama Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Ergül, proje alanında 1832 konut ve bir ticaret merkezi yapılacağını hatırlatarak, halen 1094 konutun ve ticaret merkezinin inşaatının sürdüğünü söyledi. Şimdiye kadar 650 konutun satıldığını açıklayan Ergül, ilk etapta yapılan 516 konutun eylül ayında hak sahiplerine teslim edilmeye başlanacağını bildirdi.
İkinci etapta yer alan 350 konutun gelecek yıl martta, 3. etapta yer alan 572 kotunu gelecek yıl temmuzda, 4. etapta yer alan 394 konutla ticaret merkezinin ise gelecek yıl aralık ayında tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydeden Ergül, projenin gerek mimari gerekse yeşil alan uygulaması açısından Ankara'daki en farklı proje olduğunu söyledi.
Konut piyasasına ilişkin değerlendirmeler de yapan Ergül, konut teslimlerinde getirilen vergi ve harç indiriminin piyasaya olumlu yansıması olduğunu, ancak bu sürenin bitmesiyle piyasadaki hareketliliğin yavaşladığını belirtti. Piyasanın tekrar canlanması için konut teslimlerinde vergi ve harç kolaylığının devamlı olması gerektiğini ifade eden Ergül, ayrıca, 150 metrekareden büyük konutlarda yüzde 18 KDV uygulanmasının kademeli hale getirilmesini istedi.
Ergül, "Konutta, 150 metrekare büyüklüğü kadar yüzde 1, bunun üzerindeki konutlar için yüzde 18 KDV uygulanıyor. Ancak, yüzde 18'lik KDV'den kaçınmak için 149,9 metrekarelik projeler uygulanıyor. Bunun yerine, Maliye, KDV'yi kademeli hale getirebilir. Söz gelimi 100 metrekareye kadar yüzde 1, 110 metrekareye kadar yüzde 5, 140 metrekareye kadar yüzde 10, 150 metrekareye kadar yüzde 15 gibi. Böylece KDV uygulamasından dolayı kayıplar olmaz" dedi.
PROJENİN ÖZELLİKLERİ
Dubleks 397 lojmanın yıkıldığı alanda yapımı devam eden PARKORAN projesi, ACE Mimarlık Mühendislik Müşavirlik LTD. ŞTİ.'nin sahibi mimar Can Ersan tarafından tasarlanmıştı. Konutlar, 32 katlı 12 blok, 7 katlı lüks ve stüdyo dairelerin yer aldığı toplam 18 blokta toplanıyor. Bir İngiliz şirketi tarafından özel bir peyzaj uygulanacak proje, "o dukça yoğun ama yeşil alan kriteri yüksek bir yerleşim" olarak nitelendiriliyor. Proje 150 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek. Yapılaşma 19 bin metrekare alanı kapsayacak, 130 bin metrekarelik bölüm ise park olacak. Böylece proje alanının yüzde 85'ini yeşil alan oluşturacak. Toplam 3 bin 300 araç kapasiteli oto park da yerin altına inşa edilecek ve görüntü kirliliğinin önüne geçilecek. Proje kapsamında ayrıca "çok amaçlı spor alanı, fitness, yüzme havuzu, yürüyüş parkurları" da bulunacak. Proje tamamlandığında, PARKORAN konutlarında toplam 7 bin 500 kişi yaşayacak.
Proje kapsamındaki konutlar da 2007 yılında 120 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulmuştu. Projedeki 60 metrekarelik 1 1 konutun fiyatı 120 bin liradan başlarken, 470 metrekarelik 6 1 konutun KDV dahil satış fiyatı 1 milyon 174 bin lira düzeyindeydi. TBMM Lojmanlarının satışı, 3 Kasım 2002 seçimlerinin ardından gündeme gelmişti. TBMM Başkanlık Divanının Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğüne devrettiği lojmanlar ve alanı, önce Dünya Ticaret merkezi projesi kapsamında satılmaya çalışılmış, satış başarılı olmayınca, lojmanlar TOKİ'ye devredilmişti.
Lojmanların yıkımını, bu binaların "kültür varlığı" olduğu gerekçesiyle, mimar Behruz Çinici mahkeme yoluyla durdurmaya çalışmıştı. Mahkeme, yıkımla ilgili yürütmeyi durdurma kararını daha sonra kaldırdı ancak, Çinici'nin telif hakları ile ilgili davası sonucunda, kalan 3 konut için "nostaljik koruma" kararı çıktı. Ankara 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Mimar Behruz Çinici'nin başvurusu üzerine, TOKİ'nin idare ofisi olarak kullanmak amacıyla yıktırmadığı 3 lojmanın, "aslına uygun olarak korunmasına" karar verdi. Mahkemenin kararı uyarınca, ayrıca binaların girişine yerleştirilecek bilboardlara, TBMM lojman kompleksinin bütününün yıkılmadan önceki panoramik bir fotoğrafı ile sitenin tarihçesine ilişkin bilgiler ve Behruz Çinici'nin özgeçmişi konulacak. Bilboardlara konulacak yazı içerikleri, mahkeme kararı kesinleştiğinde, yine mahkeme tarafından hazırlanacak. Korunmasına karar verilen 3 lojman binası, aslına uygun olarak onarılacak. Bu davaya ilişkin yargı süreci de devam ediyor.
AA
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
Lojman davasını TOKİ kazandı
Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), eski TBMM lojmanlarının yerinde uyguladığı Parkoran adlı konut projesinde imar plan larının yürütmesinin durdurulması için açılan davalar reddedildi.
Proje hazırlanırken, bölgede oturan Mehmet Beyazıt Boran adlı vatandaş, 2007 yılında, imar planının iptali için Danıştay'da dava açmıştı.
Mesa-Aktürk-Emlak Pazarlama ortaklığıyla inşa edilecek sitede 1832 konut ve ticaret merkezi yer alacak. Mesa-Aktürk-Emlak Pazarlama Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Ergül, proje sahasında halen 1094 konut ve ticaret merkezi inşaatının sürdüğünü söyledi. Şimdiye kadar 650 konutun satıldığını açıklayan Ergül, ilk etapta yapılan 516 konutun eylül ayında hak sahiplerine teslim edileceğini, proje tamamlandığında, sitede toplam 7 bin 500 kişinin yaşayacağını kaydetti.
Çinici de dava etmişti
Milletvekili lojmanlarının mimarı Behruz Çinici de yıkımı durdurmak için 2002'de dava açmıştı. Mahkeme, yıkımla ilgili olarak önce yürütmeyi durdurma kararı almış, daha sonra da bu kararı kaldırarak yıkılmayan 3 villa için ‘nostaljik koruma' kararı vermişti.
Milliyet