09 / 05 / 2024

TOKİ'nin ürettiği 500 bin konutta madencilerin katkısı çok büyük!

TOKİ'nin ürettiği 500 bin konutta madencilerin katkısı çok büyük!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen "Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Madencilik Sempozyumu", dün Antalya'da yapıldı



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen "Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Madencilik Sempozyumu", dün Antalya'da yapıldı.
 

Madencilere güvendiklerini vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Yardımcısı Balta, "Bu ülkede son 10 yılda 500 bin konut yapılmışsa burada madencilerin çok büyük bir katkısı var" dedi

Zihniyet değişimi yaşandı

Toplantının açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, kendisinin de maden mühendisi olduğunu belirterek, sektör çalışanlarını desteklediklerini söyledi. Türkiye'nin kalkınmasında maden sektörünün lokomotif görevi aldığına dikkat çeken Balta, son 10 yılda madencilikte de zihniyet değişimi yaşandığını vurguladı.

Madencilere güveniyoruz

Eskiden Türkler için 'Su akar Türkler Bakar' dediklerini hatırlatan ve "Artık su akıp Türkler bakmıyor" diyen Balta, bu kapsamda madencilik sektörüne bakışı şöyle özetledi: "Son 10 yılda 500 bin konut yapılmışsa burada madencilerin çok büyük katkısı var. Biz bugün ülkede tank yapmak, uçak üretmek, sanayiyi geliştirmek istiyorsak madencilerimize önem vermeliyiz. Devlet olarak madencilerimize güveniyoruz."

60 farklı madenimiz var

Maden İşleri Genel Müdürü Hamdi Yıldırım da, bir ülkenin kalkınmasını sağlayan en büyük sebeplerden birinin tabi kaynaklar olduğuna dikkat çekti. Geçen yıllarda madenciliğe 'tukaka' gözüyle bakıldığını hatırlatan Yıldırım, "Artık son yıllarda madenciliğe önem veren bir ülke olduk. Türkiye'nin 60 farklı madeni var. Bunları kullanmak zorundayız ama çevre düzenini de bozmamalıyız" dedi

Dersimizi iyi çalıştık

Sempozyuma katılan Koza Altın İşletmeleri Genel Müdürü İsmet Sivrioğlu, çevresel etki bakımından uzun yol kat ettiklerini, bu açıdan sektöründeki şirketlere örnek olduklarını söyledi. Bir dönem provokatörlerin de etkisiyle madencilik yaptıkları bölgelerde sıkıntılar yaşadıklarını hatırlatan Sivrioğlu, "Ancak dersimize iyi çalıştık. Çevreye zarar vermemenin madenciliğin birinci şartı olduğunu öğrendik. Bu konuda yatırımlar yaptık. Bugün bazı firmalar bu açıdan bizim seviyemize ulaştı bazıları da ulaşmaya çalışıyor."sevindirici bir durum" dedi.

Zeytin yasası sıkıntısı

Yaşanan sorunlara da değinen İsmet Sivrioğlu, şunları söyledi: "Zeytin ağacı bulunan bölgelerde maden açamıyorsun, maden işletemiyorsun. Bu yasa birçok madencimizi olumsuz etkiledi. Diğer bir konu da maden atıkları yönetmeliğinin olmaması. Hali hazırda katı atık yönetmeliğine göre atıklarımızı bertaraf ediyoruz."

HABER: Serdar ALAKUŞ/BUGÜN GAZETESİ

 


Geri Dön