TOKİ'ye Başbakan talimatı
Başbakan'ın seçimlerin ertesi günü TOKİ Başkanı'nı arayarak ''inşaatları hızlandırın'' talimatı verdiği ortaya çıktı. Peki TOKİ bundan sonra ne yapacak?
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, Başbakan Erdoğan'ın seçimden sonra kendisini arayarak, ''konut teslimlerinin hızlandırılmasını'' istediğini söyledi.
Bu nedenle, yeni ihaleleri yavaşlatıp inşaatlara hız verdiklerini bildiren Bayraktar, yaptığı açıklamada, ''Geçmişteki işleri bitirip, yeni bir başlangıç yapmayı planlıyoruz'' dedi.
''AK Parti'nin seçim başarısında TOKİ'nin rolü olduğu'' yorumlarına da işaret eden Bayraktar, ''Sayın Başbakan, seçimlerin ertesi günü beni arayarak, çalışmalarımla ilgili değerlendirmeler yaptı. Sayın Başbakan, konutların daha hızlı sürede teslim edilmesini isterken, konut sahibi olmanın kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı'' dedi.
Bayraktar, bu değerlendirmelerden yola çıkarak, yeni bir çalışma programı hazırlayacaklarını belirterek, şunları söyledi: ''Uyguladığımız projeler ile inşaat sektörüne bir canlılık geldi ve her kesime yönelik konut arzı arttı. Bir taraftan özel sektörün de katkısıyla lüks konutlar üretilirken, bir taraftan, dar gelirli, yoksul vatandaş 250-300 YTL taksitlerle konut edinme fırsatına kavuştu. Özellikle yoksul vatandaşlar için yaptığımız projelerde, konut sayısının 10 katına varan başvurular oldu. Bu, vatandaşın, konut edinme konusundaki umudunu gösteriyor. Yani, (ben TOKİ'den ev alabilirim, kurada çıkarsam konut sahibi olabilirim) diye düşünüyor. Yeni dönemde de bu beklentileri dikkate alarak, vatandaşın konut umudunu sürdürmeye devam edeceğiz.''
TOKİ olarak, şimdiye kadar ülke genelindeki hemen hemen ilçelerin yarısında proje uyguladıklarını, 366 ilçede, 278 bin 445 konutu projelendirdiklerini, yaptıklarını veya inşaatını sürdürdüklerini anlatan Bayraktar, ''Bu, 100 bini aşkın nüfuslu 12 şehir kurulduğu anlamına geliyor. Hizmetlerin vatandaşlar tarafından takdir edilmesi çok güzel bir şey'' dedi.
Bayraktar, uyguladıkları konut projelerinin 131 bin 438'inin dar ve orta gelir grubuna, 59 bin 761'inin alt gelir ve yoksullara yönelik, 27 bin 455'inin gecekondu dönüşüm projesi, 7 bin 388'inin afet konutu, 2 bin 393'ünün tarımköy uygulaması olduğunu hatırlatarak, toplam 228 bin 435 sosyal konutun yanında, gelir sağlamak amacıyla 45 bin 958 konutluk proje uygulandığını kaydetti.
TOKİ'nin konut projelerinde, altyapıya ve sosyal donatıya da önem verdiğini, okul, spor salonu, kütüphane, cami ve ticaret merkezleri ile birlikte projeyi teslim ettiğini vurgulayan Bayraktar, bu projeler dışında, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı için okullar, Sağlık Bakanlığı için hastaneler, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu için de sevgi evleri-yaşlı evleri yaptıklarını hatırlatarak, böylece kamunun inşaat maliyetlerinin düşürülerek, kamu binalarının kalitesinin de artırıldığını söyledi.
TOKİ'nin şimdiye kadar, yatırım maliyeti yaklaşık 13 milyar YTL olan bin 700 ihale gerçekleştirdiğini, 9 milyar YTL hak ediş ödemesi yaptığını açıklayan Bayraktar, uygulanan ihale yöntemi ile inşaat sektöründeki kar marjının da oldukça düşürüldüğünü, teknolojinin ve kalitenin artmasının sağlandığını ifade etti.
İdare tarafından satışa sunulan 265 bin 187 konuttan 237 bininin satıldığını, hasılat paylaşımı modeliyle yapılan 46 bin konuttan elde edilecek 4,6 milyar YTL'lik gelirden 1,8 milyar YTL'nin tahsil edildiğini kaydeden TOKİ Başkan Vekili Bayraktar, bitirilen konut sayısının 140 bine yaklaştığını, 100 binden fazla konutun da sözleşmelere bağlı olarak mümkün olan en kısa sürede tamamlanacağını söyledi.