Genel

Tonyukuk Anıtı'nın asfalt yolu açılıyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen yıl Tonyukuk Anıtı'nı ziyareti sonrası TİKA'ya verdiği talimat doğrultusunda yapımına başlanan asfalt yol tamamlandı. Orhun Anıtları'ndan ilki olan Bilge Tonyukuk'a giden yol bu ay açılacak...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Tonyukuk Anıtı'nı ziyareti sonrası TİKA'ya verdiği talimat doğrultusunda yapımına başlanan asfalt yol tamamlandı. Türk tarihi için büyük önem taşıyan Orhun Anıtları'ndan ilki olan Bilge Tonyukuk'a giden yol bu ay açılacak.  


Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'a 60 kilometre uzaklıkta yer alan Tonyukuk Anıtı'nı, Erdoğan geçen yılki ziyaretinde, yolun bozuk olması nedeniyle makam aracı olarak arazide kullanılan bir cipe binmişti. Ziyaretin ardından Erdoğan'ın verdiği talimat doğrultusunda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) yapılacak Tonyukuk Karayolu protokolü Ulan Batur'da imzalanmıştı.


-Uluslararası standartlarda yol


Projenin Genel Koordinatörü Mahmut Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk tarihi için büyük öneme sahip Orhun Anıtları'nın ilki Tonyukuk Anıtı yolunun temelinin TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de katıldığı bir törenle geçtiğimiz haziran ayında atıldığını anımsatarak, yol çalışmalarının 130 günde tamamlandığını kaydetti.


Öztürk, toplam 4 milyon 895 bin dolar bütçeli projede, şehirlerarası yolu anıta bağlayan 11 kilometrelik yolun, beton temelli ve iki kat asfalt kaplamalı olarak uluslararası standartlarda yapıldığını bildirdi.


Bölgenin bozkır iklimine işaret eden Öztürk, TİKA'nın yolun etrafını da iklime uygun ağaçlandıracağını belirtti.


 -Tonyukuk Anıtı


Bilge Tonyukuk adıyla da bilinen ilk Türk yazar, tarihçi ve devlet adamı Tonyukuk, İltiriş Kağan, Kapgan Kağan, İnel Kağan ve Bilge Kağan'a başvezirlik yapmış ve savaşlarda başkomutan olarak görev yaptı.


Tonyukuk'un, adına MS 720-725 yıllarında diktirdiği kitabe, Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Göktürk alfabesiyle yazıldı.


Tonyukuk, kitabede, anılarını ve dönemin tarihini akıcı ve atasözlerinin de çokça kullanıldığı bir üslupla anlattı.


AA