Topbaş: İETT arazisine kule yapma kararımızda ısrarlıyız
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Dubai Şeyhi El-Maktum'un ihalesini kazandığı fakat dava yüzünden satışı yapılamayan İETT arazisiyle ilgili aldıkları inşaat kararının arkasında olduklarını söyledi.
İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Dubai Şeyhi El-Maktum'un kazandığı fakat daha sonradan açılan davalar yüzünden beklemeye aldığı İETT arazisinin satışında ısrarlı olduklarını açıkladı. İstanbul Çevre Koruma Atık Maddeleri Değerlendirme Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin (İSTAÇ) faaliyetlerinin tanıtıldığı toplantıda, gazetecilerin sorularını yanıtladı. İhalesini Sama Dubai Gayrimenkul Yatırım A.Ş'nin kazandığı Levent'teki İETT arazisinin son durumuna ilişkin bir soru üzerine Topbaş, `Belediye başkanı olarak ben ve Meclisimiz bu kararın arkasındayız. Çünkü bu kararı Meclisimiz bize verirken satış yetkisini verdi. Satış yetkisini aldıktan sonra bunun üzerinde iyi bir değer alabilmemiz için 3 emsal olan bu arazideki inşaat değerini, zemin altı emsal dışı tutmak suretiyle artırdık. Meclis bu kararında ısrarlı, başkanlık olarak da biz de ısrarlıyız' dedi.
ULAŞIMDA KULLANILACAK
SATIN alan firmanın, konu dava sürecinde olduğu için bir tedirginliğinin bulunup bulunmadığının sorulması üzerine de Topbaş `Satın alan yurtdışından bir yatırımcı olduğu için tabii ki bizim ülkedeki yasalara, ülkedeki kararlara güvenmek durumunda. Bir tedirginliği tabii ki söz konusu olabilir' diye konuştu. Buranın satışından gelecek geliri ulaşımda kullanmak istediklerini anımsatan Topbaş şunları kaydetti: `Maalesef farklı değerlendirmeler, farklı bir takım fikirler ortaya çıktı. Bölgede plaza veya gökdelenler olarak daha önce çok daha farklı yoğunlukta yapılmış yapılar olmasına rağmen, bunun üzerinde biraz daha farklı duruldu. Politikanın bu yönlere doğru kaydırıldığını görmekten duyduğum üzüntüyü ifade etmek istiyorum. Biz ne yaptığımızın farkındayız.' Satışın ardından yeşil alana ilişkin tepkilerin var olduğunu ifade eden Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 500 dönüme yakın bir arazinin yeşil alan olması kararı çıkardığını hatırlattı. Topbaş, `Bu kaynağı kasamıza almak istiyoruz' dedi.
Yargıya taşıyanlara bu ülkede kaç tane çivi çaktığını sormalı
Sataşın yaklaşık 1 yıl önce gerçekleştirildiğinin hatırlatılması ve parasının henüz ödenmemesinden İstanbul'un zararının olup olmadığının sorulması üzerine de Topbaş, şöyle dedi: `Onu, konuyu yargıya taşıyanlara sormak lazım. Bunu yargıya taşıyanların, İstanbul'un ulaşım konusundaki sorunlarını çözmede atacağımız adımlara ne kadar engel oldukları değerlendirmesini yurttaşlarımıza bırakmak istiyorum. Mart ayında bir yıl olacak. Taze olarak, nakit olarak kasamıza koyacağımız parayı geciktirmenin bu kente ve ülkeye verdiği zararı ve zararı verenlerin bu ülkede kaç tane çivi çaktığını, kaç tane ağacı olduğunu sormak lazım. Her şeye olumsuz bakarak, maalesef ülkeye verdikleri zararın farkında olmayanlar var.'
Güven için satış gerçekleşmeli
Topbaş, küresel sermayenin kente getirilerine de dikkat çekerek, `Küresel sermayenin geldiği bir kentte olumsuz bir karar oluşturulduğu takdirde, biz kararımızın arkasında durmadığımız takdirde, diğer küresel sermayelere karşı söyleyeceğimiz söz kalmaz ve bize olan güvenleri sarsılır. Bu güveni sarsmamak adına bu satışın gerçekleşmesi lazım ve bunun için bekliyoruz' dedi. Satış konusunda bir risk olup olmadığının sorulması üzerine de Topbaş, `Bu risk bizde yok. Risk hissettiğini düşünen bir firma var. Biz her türlü verilen kararın arkasında olduğumuzu söylüyoruz' dedi.