Yeni Şirketler

Topbaş'ın Riva sözü Cimbom'u kurtarır mı?

Galatasaray'ın Riva'daki arsası birkaç gün önce Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu'nun açıklamalarıyla yeniden gündeme taşındı.

Kulübün 1 milyon 175 bin metrekarelik arsası için geliştirdiği 828 konutluk projesini VI Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onaylasa da Mimarlar Odası'nın itirazları bitmedi. Eyüp Muhçu, hazırladıkları çevre etki değerlendirme (ÇED) raporuna göre, Riva'ya söz konusu proje inşa edilirse, geri dönüşü olmayacak çevresel ve ekolojik zararlar oluşacağına dikkat çekti; hatta projeye mesleki denetim hizmetleri vermeyeceklerini ve inşaatın başlaması halinde dava açacaklarını söyledi.

İBB PROJE HAZIRLAMIŞTI

"Ne olursa olsun bu projeyi çözeceğim" mesajı veren Topbaş ve İBB, aslında Riva için adımları geçen yıl atmıştı. Ocak 2008'de yapılan açıklama ile Riva Yerleşimi Kültür Turizm-Sağlık ve Spor Köyü projesi tanıtılmıştı. Tanıtımda, 1998 yılında onaylanan, Koruma Amaçlı İmar Planı'nda, 40 bin nüfuslu bir yerleşim planladığı, ancak bu planın hem turizme yönelik, hem de sosyo-kültürel donatılar konusunda eksiklikleri olduğu, bu nedenle de yeniden ele alındığı belirtilmişti. Riva Projesi kapsamında ele alınan bölgenin, 472 hektarı tarım ve orman alanı, 147 hektarı ise dere ve dere koruma kuşağı içinde yer alıyor. Toplam alanın yaklaşık yüzde 31'ine denk gelen bu alanlar projede mutlak koruma alanları olarak gösteriliyor.

Topbaş ile konuşmamızın ardından 2 ay geçti. Kendisi yeniden İBB Başkanı seçildi ve Galatasaray'ın Riva projesi ile bölgedeki sorun yeniden hortladı. Bu arada, Riva'da yalnız Galatasaray değil,  Yapı Kredi Koray GYO'nun, Alarko'nun Otoman Finance Company'nin de arazileri var. Tabii her proje kendi özelinde değerlendirilir ve arsaların durumu da farklılık gösterebilir. Ancak Topbaş'ın açıklaması tüm bölgeyi kapsar nitelikte.
Hal böyle olunca, Başkan'ın gündeme gelen bu son olaya rağmen Riva'da düşük yoğunluklu da olsa konut yapımının yolunu açıp açmayacağı yada gücünün buna yetip yetmeyeceği merak konusu.
Öte yandan, Muhçu'nun açıklamaları arasında şu bilgiler de yer alıyor: "... ruhsat başvurusu Beykoz Belediyesi'ne yapılmış. Oysa ki, İstanbul sınırları içinde imar yetkisi Büyükşehir Belediyesi'nde. Dolayısıyla ruhsat başvurusunun da Büyükşehir Belediyesi'ne yapılması gerekir."
İBB'ye ruhsat başvurusu yapılırsa çıkacak karara Topbaş'ın görüşü nasıl yansır yine de bilemeyiz. Ancak, olayların gelişimiyle, birçok büyük şirketi ve Türkiye'nin önde gelen spor kulüplerinden Galatasaray'ı ilgilendiren Riva'nın seçim vaadi olup olmadığı hakkında fikir sahibi olabiliriz.
Habertürk