29 / 04 / 2024

Topçu kışlası ne zaman yıkıldı?

Topçu kışlası ne zaman yıkıldı?

İstanbul Taksim'de bugün Gezi Parkı'nın bulunduğu alanda yer alan topçu kışlası ne zaman yıkıldı? Yanıtı haberimizde...



Topçu kışlası ne zaman yıkıldı?

Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında çalışmalara konu olan Gezi Parkı'nın bulunduğu alanda 1806 yılında Halil Paşa Topçu Kışlası yer alıyordu. Kışla, zaman içerisinde spor hizmetleri için yıkılmadan, düzenlendi. Burada 26 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Milli Futbol Takımı burada ilk resmi futbol maçını Romanya ile oynadı.


Henri Prost

Atatürk 1936 yılında dönemin önemli şehir planlamacılarından olan Henri Prost’u İstanbul’un Nazım Planı’nı oluşturması için davet etti. Henri Prost, çalışmalarını 1951 yılına kadar sürdürdü. 1939 yılında yürürlüğe giren Prost'un İstanbul'un nazım planı için yaptığı çalışmalar arasında iki büyük park önerisi yer alıyordu.

1) Tarihi Yarımada’da Arkeoloji Parkı'n olmasını öngören "1 No'lu Park"

2) Taksim - Maçka semtleri arasında yeşil alan olmasını öngören "2 No'lu Park"


2 No'lu Park, Taksim'den Nişantaşı'na uzanan ve Dolmabahçe Vadisi'ni de içine alarak denize kadar devam eden yaklaşık 30 hektarlık kesintisiz bir yeşil alan yaratmayı hedeflen bir park olarak tasarlandı. Nitekim, bugünkü "Taksim Gezi Parkı" tam da bu noktada; gerçekleştirilmesi kararı alınan 2 No'lu Park'ın başlangıcı olarak tasarlandı. Şimdi gelelim asıl sorumuz olan "Topçu kışlası ne zaman yıkıldı?" nın yanıtına.


Topçu kışlası ne zaman yıkıldı?

İstanbul için hazırlanan imar planı dahilinde dönemin İstanbul Valisi Lütfi Kırdar tarafından 2 No'lu Park için Taksim Kışlası 1940 yılında yıkıldı. Yerine yerine Taksim Gezi Parkı yapıldı. 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön