Kent Haberleri

Topçu Kışlası Osmanlı mimarisine kazandırılmalı!

Danıştay 14. Dairesi'nin, Gezi olaylarını çıkaran grupların Taksim'e Topçu Kışlası'nın yapılmasını engellemek için açtıkları davada talepleri reddedip kışlanın yeniden inşasına onay vermesi, tarihi kışlayı yeniden gündeme getirildi.

Danıştay 14. Dairesi'nin, Gezi olaylarını çıkaran grupların Taksim'e Topçu Kışlası'nın yapılmasını engellemek için açtıkları davada talepleri reddedip kışlanın yeniden inşasına onay vermesi, tarihi kışlayı yeniden gündeme getirdi. Araştırmacı tarihçi yazar Ahmet Anapalı; "Bu tarihi yapının, dönemine uygun bir şekilde tekrar inşa edilerek Osmanlı mirasına sahip çıkılması gerekiyor." dedi. 


Danıştay kararının ardından Zaman'a konuşan Anapalı, Topçu Kışlası'na gereken önemin verilmediğinin altını çizdi. Kışlanın şehir müzesi, sergi alanı, gösteri merkezi olarak da kullanıldığını belirten Anapalı, mirasa sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Anapalı; "Topçu Kışlası, Osmanlı Devleti yöneticilerinin 17. yy'dan itibaren almış olduklan peş peşe mağlubiyetlerin bir sonucu olarak bu kötü gidişatın önüne geçmek için yapılan ilk askeri ıslahatların ürünüdür." bilgisini verdi. 


Taksim Topçu Kışlası'nın yıkılması sürecini anlatan Anapalı, şöyle devam etti: "Yıkım süreci 1939 yılında başladı. İsmet İnönü'nün, Atatürk'ün vefatından sonraki ilk icraatlarından birisi 135 yıllık bu tarihi eseri, dönemin İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar'ıri eliyle yıktırması olmuştur. Yerine Milli Şef adında inönü heykeli dikilecekti fakat bu heykel Taksim'deki Atatürk heykelini gölgede bırakacağından, Atatürk'ü sevenlerin tepkisine neden oldu ve yerine kasatura heykeli yapıldı." 


KIŞLA'YA DOKUNULMADAN BİR PARK YAPILABİLİRDİ


Topçu Kışlası'nın askeri amaçların yanı sıra şehir müzesi, sergi alanı ve gösteri merkezi olarak hizmet verdiğine de değinen Anapalı; "Türkiye'nin ilk stadyumu olarak da kullanılan devasa bir alan olan Topçu Kışlası'na dokunulmadan bir park yapılarak, kültür mirasımıza sahip çıkılıp bu mirasa uygun düzenlemeler hayata geçirilebilirdi. Fakat o dönemin şartlarında bu yapılmadı." diye konuştu. 


Türk kültür hayatına uymayan yanşmalann da Topçu Kışlası'nda gerçekleştirildiğini söyleyen Anapalı; "Osmanlı mimarisi yerle bir edilmiş. Batılılaşma özentisi altında 'güzel bacak', 'bira içme' gibi adlarla utanç dolu yarışmalar düzenlenmiş, örf ve âdetlerimiz adeta hiçe sayılmıştı." dedi. 


Danıştay'ın verdiği karan olumlu bulan Anapalı, "Danıştay yeniden inşanın hukuk ve usule uygun olup, inşa edilmemesini gerektirecek bir sebep bulunmadığım söylüyor. Şimdi bu tarihi yapı, dönemine uygun bir şekilde tekrar inşa edilerek Osmanlı mirasına sahip çıkılması gerekiyor." ifadelerini kullandı. 


Kentsel Tasarım Projesi ile tekrar inşa edilmesi kararlaştırılan Topçu Kışlası konusu, "ağaçlar kesilmesin" bahanesiyle, kirli eller tarafından 2013 Mayıs ve Haziran aylarında devlet ve hükümet karşıtı eylemlere dönüştürülmüştü. 



Zaman