Kent Haberleri

Topkapı Sarayı'nda tarihi restorasyon!

Topkapı Sarayı tarihinin en kapsamlı restorasyonunu yaşıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı yaptığı açıklamada devam eden 24 projenin toplam 220 milyon TL'ye mal olacağını dile getirdi.

İlk kez 3 Nisan 1924'te Atatürk'ün emriyle müze haline getirilerek ziyarete açılan Topkapı Sarayı, bugüne dek çok sayıda onarımdan geçti. İlk büyük çalışma 1940-1944 yılları arasında gerçekleşti. Bu süre zarfından sonra da sarayın farklı bölümlerinde çalışmalar yapıldı. Projeler 2000'li yıllardan itibaren hız kazandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncülüğündeki hummalı çalışmalar kapsamında bugüne dek mutfak, Zülüflü Baltacılar Ocağı, Harem Kadınlar Mescidi, Hünkar Sofrası, Müzik Odası, Kara Ağalar Mescidi, Hazine Bölümü gibi yerler restore edilmişti. Topkapı Sarayı Müzesi'nde şu anda Seferli Koğuşu, Fatih Köşkü, Kilerli Koğuşu, III.Ahmet Kütüphanesi, Harem 1-2-3. etaplar, Beşirağa Camii, Matbah-ı Amire Koğuşları, Gülhane Hastaneleri, Askeri Depolar ve arkasındaki İstinat duvarları, Sur-i Sultani 1.etap restorasyonları da tüm hızıyla devam ediyor. 400 personele sahip sarayın restorasyon projelerinde ise toplam 500 kişi çalışıyor.


Mustafa Sabri Küçükaşçı



ZİYARETİ AKSATMIYOR


Müze Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı sarayın hem ciddi bir restorasyon sürecinden geçtiğini hem de müze olarak hizmete devam ettiğini, eser teşhirlerini yaptıklarını belirtti. İstanbul'un bir deprem alanı olduğunu, bu kapsamda da tedbir alınması gerektiğine dikkat çeken Küçükaşçı şöyle konuştu: "2000'li yıllarda Atilla Koç döneminden itibaren sarayda yapılan zemin etütleri, güçlendirme, restorasyon, teşhir ve tanzim çalışmaları sürüyor. Bu arada Gülhane gibi eskiden sarayın alanında olan ama başka amaçlarla kullanılan binaların saraya katılması, yeni teşhir alanlarının çıkması, teşhir ve tanzim projelerinin yapılmasını gerektirdi. Artık dünyadaki müzecilikte, bir müze deposunun nasıl olması gerekiyorsa Topkapı Sarayı'nda da aynısını yapmaya çalışıyoruz. Depoların büyük çoğunluğunu çağdaş hale getirmeye çalışıyoruz. İklimlendirmeye, eserin muhafazasına özen gösteriyoruz. Bir de eserlerin konservasyon işlemi var. Hepsi için yoğun bir çalışma var."


Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı


EN KAPSAMLI ÇALIŞMA


Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Topkapı Sarayı tarihinin en kapsamlı restorasyon sürecini yaşadığını söyledi. Avcı devam eden 24 iş olduğunu, bunların toplam 220 milyon liraya mal olacağını belirterek "Bu, Topkapı Sarayı tarihinde gerçekleştirilen en kapsamlı restorasyon, konservasyon, teşhir ve tanzim

projesidir" şeklinde konuştu.



Geçmişten bugüne yapılanlar



Sarayın arşiv ve deposu, İşlemeler Deposu ve Hazine Deposu ile Ağalar Camii kütüphane ve deposu padişah elbiseleri ve kumaş deposu da 1961 yılında düzenlenmişti. Yine 60'lı yıllarda sergi salonlarında önemli yenilikler yapılmış, Mukaddes Emanetler, Saatler ve İşlemeler gibi yeni sergi salonları oluşturulmuştu. Harem’in bazı bölümleri onarılarak bugünkü sistemle 1971 yılında ziyarete açıldı. Arz Odası, Çin ve Japon Porselenleri, Hazine, Minyatür ve Padişah Portreleri, Saltanat Arabaları bölümleri yeni bir teşhir anlayışıyla 1972 yılında ziyarete açıldı. Sarayda yapılan uzun soluklu çalışmalar hala sürüyor.



Yeni Şafak



Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


Duvarlarında büyük yarıkların oluştuğu Topkapı Sarayı kapsamlı restorasyon sürecine girdi. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Topkapı Sarayı Müzesi’nde devam eden restorasyonlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Avcı, tarihinin en kapsamlı restorasyon sürecini yaşayan müzede devam eden 24 işin toplam maliyetinin 220 milyon lirayı bulacağını söyledi.


Geçtiğimiz aylarda Hürriyet’in ortaya çıkardığı, duvarlarında ve kubbelerinde büyük yarıkların oluştuğu ve Sarayburnu tarafına kayma tespit edilen Topkapı Sarayı Müzesi’nde kapsamlı bir restorasyon sürdürülüyor. Yarıkların oluştuğu başta Fatih Köşkü olmak üzere tüm mimari yapılarda başlatılan onarımlar oluşturulan bilim kurulunun değerlendirmesi ile yapılıyor. Sarayı kapsamlı bir onarıma aldıklarını ifade eden Bakan Avcı, ‘‘Topkapı Sarayı Müzesi’nde şu anda Seferli Koğuşu, Fatih Köşkü, Kilerli Koğuşu, III. Ahmed Kütüphanesi, Harem 1-2-3. etaplar, Beşirağa Camisi, Matbah-ı Amire Koğuşları, Gülhane Hastaneleri, Askeri Depolar ve arkasındaki İstinat duvarları, Sur-i Sultani 1. etap restorasyonları devam ediyor’’ dedi. Saray yapılarının bütüncül projelerinin hazırlandığını, güvenlik sistemleri kurulumunun sürdüğünü, avlu ve bahçelerin peyzaj çalışmalarının da yapıldığını belirten Bakan Avcı, “Bu, Topkapı Sarayı tarihinde gerçekleştirilen en kapsamlı restorasyon, konservasyon, teşhir ve tanzim projesidir” dedi.


Hürriyet