Ekonomi

Toplamda 201 bin 296 ton altın çıkarıldı! Bu altınlar nerede?

Dünya Altın Konseyi verilerinden alınan bilgilere göre; madenlerden tarih boyunca toplam 201 bin 296 ton altın çıkarılırken, yeraltı rezervlerinde 53 bin ton altın kaldığı öngörülüyor.000 yıl önce tanıştı

İnsanlık altınla 6.000 yıl önce tanıştı. MÖ 4000 yıllarında Doğu Avrupa'da süs eşyası yapımında kullanılan altın, daha sonra insanları takı olarak süslemiştir. 3000 yıllarında ticarette kullanılmıştır. Yaklaşık 2500 yıl önce altın şimdi para yapımında kullanılıyordu. O zamandan beri altın önemli bir yatırım aracı oldu. Altını bu kadar değerli yapan şey, 'sınırlı' olmasıdır. Çünkü dünya üzerinde bilinen 5 altın rezervinden dördü çıkarıldı ve sadece beşte biri kaldı.

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Kalo Gold’un desteğiyle hazırlanan bir analizde; Dünyada çıkarılan ve çıkarılmayı bekleyen altının miktarı konusunda çarpıcı rakamlar var. Dünya Altın Konseyi verilerine göre yapılan analize göre tarih boyunca madenlerden toplam 201.296 ton altın çıkarılırken, 53 bin ton altının yeraltı rezervlerinde kaldığı tahmin ediliyor. Yerin üstündeki tüm altınlar yan yana getirilse, sadece 22 metre genişliğinde ve yüksekliğinde bir küpün ortaya çıkacağı hesaplanıyor. Peki şimdiye kadar madenlerden çıkan bu altı nerede?


 

 

Şimdiye kadar çıkarılan altının neredeyse yarısı mücevher şeklinde tutuluyor. Hindistan ve Çin, 2020'de küresel mücevher talebinin yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan altın mücevher tüketimi için en büyük pazarlardı.

Altındaki en büyük kullanım alanlarından biri  de yatırım. Altın destekli borsa yatırım fonları (ETF'ler), külçe, madeni para veya külçe olarak 44.000 tondan fazla altını tutuyor.

Yatırımcıların yanı sıra merkez bankaları da en büyük altın sahipleri arasındadır. Merkez bankaları genellikle varlıklarını çeşitlendirmek ve döviz kurundaki değişikliklerden korunmak için altını tercih etmektedir.

Merkez bankalarının altın varlıkları, yerdeki altının neredeyse beşte birini oluşturuyor. 2021 yılı itibarıyla bankaların elindeki varlıklar 35 bin tonu aşmaktadır. Altın ayrıca elektronik, dişçilik ve havacılık gibi çeşitli endüstriyel kullanımlara sahiptir. Yaklaşık 30 bin ton veya yüzde 15'i endüstriyel kullanımda.

 

Kalan 53 bin ton sadece 18 yıl yeter

 

Dünyada bilinen altın rezervlerinin büyüklüğü 2020 yılı itibarıyla 53 bin tondur. Rezervlerde önde gelen Avustralya, Rusya, ABD ve Peru dünyanın en büyük altın üreticileri arasında yer almaktadır. Bu ülkelerin yanı sıra Çin de dünyanın en büyük üreticileri arasında yer almaktadır.

2020'nin sonunda, yeni bir keşif yapılmadan yer altı rezervlerinin tükenmesinin 18 yıl alacağı tahmin ediliyor. 2020 yılındaki yatırımlardan önce bu süre 16 yıl olarak hesaplanmıştı. Altın üreticilerinin yatırımları ve keşiflerinden sonraki yıllar içinde bilinen rezerv miktarının artabileceği unutulmamalıdır.

 

Gelecek 2 yıl altın geri dönüşümü baskı altında kalacak, arz hız kesecek

Avustralya Hükümeti Sanayi, Bilim, Enerji ve Kaynaklar Departmanı'nın (DISER) verilerine göre, 2021'de dünya altın arzının 4,840 tona çıkacağı öngörülüyor. Ancak bu arz artışı 2022 ile 2023 arasında yıllık ortalama yüzde 1.1 ile düşük büyüme gösterecek. Dünya maden üretiminin Avustralya, Kanada ve Şili'deki artan üretime bağlı olarak 2022'de yüzde 3 artışla 3.758 tona ve 2023'te yüzde 2 artarak 3.834 tona çıkması bekleniyor. Ancak DİSER, 2022 ve 2023'te altın hurda arzının sırasıyla yüzde 5 azalarak 1.150 ton ve yüzde 8 azalarak 1.058 ton olarak gerçekleşeceğini öngörüyor. Bu da toplam arzı baskılayacak. Rapora göre, dünyanın birçok bölgesinin COVID-19 pandemisinin yeni dalgalarını kontrol altına alma önlemleri uygulamasıyla altın geri dönüşüm faaliyetleri 2021'de sakin bir dönem geçirdi.

Merkez Bankası'ndan 20.9 tonluk altın satışı!

Türkiye'nin altın rezervi yükseldi!

Uşak Kışladağ madeninde dev bir altın rezervi bulundu!

Altın bu inanılmaz seviyelere ulaşacak!

Bitcoin neden değer kaybediyor? 

Bitcoin çakıldı! 38 bin doları test etti!

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?