Toplu Konut Fonu Faizsiz Konut Kredisi Yönetmeliği!
21 Eylül 1991 tarihinde 20998 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Toplu Konut Fonundan Şehit Ailelerine, Malulleri ile Dul ve Yetimlerine Açılacak Faizsiz Konut Kredisi Yönetmeliği kapsamındaki hükümler için haberimizi inceleyebilirsiniz..
YÖNETMELİK
TOPLU KONUT FONUNDAN ŞEHİT AİLELERİNE, MALULLERİ İLE DUL VE YETİMLERİNE AÇILACAK FAİZSİZ KONUT KREDİSİ YÖNETMELİĞİ
Amaç ve Kapsam
Madde 1 - Bu Yönetmelik; 16/06/1985 tarih ve 3233 sayılı "04/07/1934 tarih ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bazı Maddeler Eklenmesi Hakkında Kanun", 12/04/1991 tarih ve 3713 sayılı "Terörle Mücadele Kanunu" ile 10/05/1990 tarih ve 3645 sayılı "2985 sayılı Toplu Konut Kanununa Bir Ek Madde İle Bir Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun" kapsamına giren, şehit olan veya hayatını kaybedenlerin aileleri ile malul olanlar yahut bunların ailelerine Toplu Konut Fonundan açılacak faizsiz konut kredisine ilişkin usul ve esasları kapsar.
Kısaltmalar
Madde 2 - Bu Yönetmelikte yer alan kısaltmalar;
Fon : Toplu Konut Fonunu,
Kredi : Toplu Konut Fonundan şehit ailelerine açılacak faizsiz konut kredisini,
Haksahibi: Bu Yönetmelik uyarınca açılacak faizsiz konut kredisini kullanmaya hak kazanan kişiyi,
İdare : T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığını,
Banka : Kredi kullanımına aracılık eden ilgili Bankayı,
ifade eder.
Krediden Yararlanacak Haksahipleri
Madde 3 - 1) Şehitler için;
a) 3233 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile 2559 sayılı Kanuna eklenen Ek 9 uncu maddesi gereğince; 01/01/1971 tarihinden itibaren Kanunlarla verilen görevlerini yaptığı sırada veya bu görevlerini yapmasından dolayı şehit olan polisin,
b) 3645 sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile 2985 sayılı Kanuna eklenen Ek 1 inci madde gereğince; 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 64 üncü maddesi, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 2566 sayılı Bazı Kamu Görevlilerine Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 2453 sayılı Yurt Dışında Görevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 2629 sayılı Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç ve Kurbağaadam Hizmetleri Tazminat Kanunu ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamındaki görevler nedeniyle şehit olanlar ile barışta ve olağanüstü hallerde yapılan tatbikat ve manevralar sırasında bu harekat ve hizmetlerin sebep ve etkileriyle hayatlarını kaybedenlerin;
Aşağıdaki öncelik sıralamasına göre,
• Maaşa bağlanan dul eşini,
• Eşi hayatta değilse, veya evlenmişse, maaşa bağlanan çocuklarını müştereken,
• Bunlar bulunmadığı takdirde, maaşa bağlanan bakmakla yükümlü olduğu baba veya anasını,
konut sahibi yapmak amacıyla Fondan kredi verilir.
Bu Kredi, şehit olan veya hayatını kaybedenlerin ailelerine bir defaya mahsus olmak üzere verilir.
Bu maddenin (b) fıkrasında belirtilen ve 17/05/1990 tarihinden önce şehit olan veya hayatlarını kaybedenlerin Yönetmeliğin bu maddesinde belirtilen Haksahibi yakınlarına da müracaatları halinde bu Yönetmelik esaslarına göre Kredi verilir.
2) Maluller için;
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesi ve Geçici 8 inci maddesi gereği 01/01/1968 tarihinden sonra memur ve kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanarak veya sakatlanarak malul olanların;
Aşağıdaki öncelik sıralamasına göre,
• Maaşa bağlanan malulün kendisini, ölümü halinde,
• Maaşa bağlanan dul eşini,
• Eşi hayatta değilse veya evlenmişse, maaşa bağlanan çocuklarını müştereken,
konut sahibi yapmak amacıyla Fondan Kredi verilir.
Bu Kredi malul olana veya malulün Kredi kullanmadan ölümü halinde ailesine bir defaya mahsus olmak üzere verilir.
Kredi Açılacak Konutlar
Madde 4 - Bu Krediden;
a) Yapı Kullanma İzin Belgesinin alındığı tarihe bakılmaksızın, tapunun alındığı tarihten itibaren bir (1) yıldan fazla süre geçmemiş hazır konut satın alınması,
b) İnşa halindeki konutun satın alınması,
c) Bir konut kooperatifine ya da sosyal yardımlaşma kurumuna veya belediyeye ortak veya üye olunması,
d) (Ek bent:RG-16/1/1993-21467) Kendi arsası üzerinde kendi konutunu inşa etmesi,
halinde yararlanılır.
Ayrıca, daha önce aynı konut için Toplu Konut Fonundan Kredi kullanılıyor olması halinde; bu Kredi Haksahibinin talebine bağlı olarak, o tarihe kadar ödenmiş Kredi miktarları ve sitüasyon faizi bu Yönetmeliğe göre açılacak faizsiz Krediden mahsup edilerek, kalan kısım Haksahibinin Kredi ve özkaynak katılımını karşılamak amacıyla kullandırılır.
Daha önce Toplu Konut Fonundan Kredi kullanmış ve geri ödemesi başlamış olan Haksahiplerinin kalan Kredi borçları yine talebe bağlı olarak, faizsiz hale dönüştürülerek yeniden taksitlendirilir ve Haksahibine faizsiz Krediden herhangi bir ödeme yapılmaz. Daha önce Toplu Konut Fonundan kullandığı Kredisini faizsiz hale getirmek istemeyen Haksahibi, bu Yönetmelik uyarınca açılacak Krediyi başka bir konut için kullanabilir.
Fondan kredilendirilmiş ve geri ödemesi başlamış bir konutun satın alınması halinde, Fondan Kredi kullanan eski malik Kredi borcunu kapatır ve bu konutu satın alan Haksahibine bu Yönetmelik uyarına açılacak faizsiz konut Kredisinin tamamı kullandırılır.
Kredinin Miktarı
Madde 5 - Kredinin miktarı, Yüksek Planlama Kurulunca belirlenerek İdarece ilgili Bankaya bildirilen miktardır. İstek halinde bu miktarın altında da Kredi açılabilir.
Krediye faiz uygulanmaz. Ancak, Kredinin açılışında bir defaya mahsus olmak üzere ilgiliden Kredinin % 2'si oranında masraf karşılığı alınır.
Bankaya Başvuru ve Kredinin Açılması
Madde 6 - Bu Krediden yararlanmak için aşağıdaki (Ek ibare:RG-31/7/2009-27305) bilgi ve belgelerle, Toplu Konut Fonundan Kredi kullanımına aracılık eden ilgili Bankaya başvurulur.
a) Kredi istek dilekçesi,
b) T.C. Emekli Sandığından alınacak örneği ekte yeralan Haksahipliğine dair belge,
Bu belgede:
•Ölenin veya malul olanın bu Yönetmeliğin 3 üncü maddesi kapsa-
mına girdiği,
•Belge verilen kişinin bu Yönetmeliğin 3 üncü maddesindeki öncelik
sıralamasına göre Haksahibi olduğu,
•Haksahibinin adı, soyadı, ölene yakınlık derecesi, Emeklilik Sicil Numarası, maaş aldığı banka şubesi ve T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünce gerekli görülecek diğer bilgiler, yer alır.
Bu belge, Haksahibinin maaş aldığı Banka şubesine göre, T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Merkez veya ilgili Bölge Müdürlüklerince düzenlenir.
Bu belge, Yönetmeliğin 3 üncü maddesinde belirtilen öncelik sırasına uymayanlara verilmez.
Bu belge, maaşa bağlanmış çocuklar için müştereken düzenlenir.
Bu belge, iki nüsha olarak düzenlenerek Bankaya verilir.
c) (Değişik:RG-31/7/2009-27305) T.C. Kimlik Numarası beyanı,
d) Tapu veya onaylı örneği (maaşa bağlanmış çocuklar için müşterek tapu)
e) Kooperatif, sosyal yardımlaşma kurumları veya belediyelerin inşa edecekleri konutlardan edinmek amacıyla bu kuruluşlara ortak veya üye olunması halinde, ortak veya üyeliğe ilişkin kooperatif yönetiminden, sosyal yardımlaşma kurumundan veya belediyeden alınan belge,
f) Bankaca istenecek diğer belgeler.
Başvuru belgeleri ilgili Bankaca incelenir. Banka uygun gördüğü takdirde açılacak Kredi tutarı üzerinden Kredi ilişkisini kurarak, bu Kredi için gerekli gördüğü tür ve miktarda teminatları tesis eder ve Krediyi açar.
Kredinin Ödenmesi
Madde 7 - a) Hazır konutun satın alınması halinde, açılan Kredi def'aten ödenir.
b) (Değişik bent:RG-16/1/1993-21467) İnşa halindeki konutun satın alınması durumunda; açılan Kredinin % 50'si konut satın alındığında, kalan % 50'si ise inşaat tamamlanıp Banka teknik elemanlarının konutun oturulabilir durumda olduğunu tesbitinden sonra ödenir.
c) (Değişik paragraf:RG-16/1/1993-21467) Kooperatif, sosyal yardımlaşma kurumları veya belediyelere ortak veya üye olunması veya kendi arsası üzerinde kendi konutunu inşa etmesi halinde; açılan Kredi Bankaca tesbit edilecek inşaat seviyelerine uygun hakedişler karşılığında ödenir.
Bankaca inşaat seviyelerinin tesbitinde, Toplu Konut Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin ekinde yeralan "Konut İnşaatlarının Seviyesini Belirlemede ve Hakediş Düzenlemede Esas Alınacak Puanlama Tablosu" kullanılır.
Bu Kredilerin kullandırılabilmesi için gerekli olan miktarlar, ilgili Bankanın talebi üzerine Fonun nakit imkanları çerçevesinde İdarenin talimatıyla, Fondan Bankaya aktarılır.
Kredinin Geri Ödenmesi
Madde 8 - Kredinin geri ödenmesi, T.C. Emekli Sandığınca, Haksahibinin her türlü tazminatlar dahil olarak almakta olduğu maaşının 1/4'ü nisbetinde, kesilmek suretiyle yapılır.
Maaşa bağlanan çocuklara müştereken Kredi açılmışsa, her birinin, her türlü tazminatlar dahil olarak almakta oldukları maaşlarından 1/4 nisbetinde ayrı ayrı kesinti yapılır.
Bankaca, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin (b) fıkrasında belirtilen belgede yer alan T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Merkez ve ilgili Bölge Müdürlüklerine, Kredinin tamamının Haksahibine ödendiği Yönetmeliğin ekinde yer alan belgenin bir nüshası da eklenerek bildirilir. Haksahibinin, bu ta-rihten sonra gönderilecek ilk üç aylığından itibaren geri ödeme tahsilatı başlar.
Yapılan kesinti tutarı, Bankanın bildireceği şubesindeki hesaba yatırılır ve tahsilat yapılan kişilerin isimleri, emeklilik sicil numaraları, yapılan kesinti tutarı ve yatırılan Banka şubesinin ismini ihtiva eden liste 2 nüsha olarak düzenlenerek 1 nüshası Bankanın Genel Müdürlüğüne 1 nüshası da İdareye gönderilir.
Kredi kullananlardan her ne suretle olursa olsun maaşı kesilenlerin, aylığının kesildiği ve bakiye borç miktarı T.C. Emekli Sandığınca Bankanın Genel Müdürlüğüne bildirilir.
Aylığın kesildiği tarihten sonrası için yatırılmış miktar varsa, bu miktar Bankaca T.C. Emekli Sandığına iade edilir.
Bakiye borç, maaşı kesilenler tarafından en son ödenen aylık taksit miktarı üzerinden Bankaya her ayın 18 inci günü yatırılır. Bu taksit miktarı, borç bitene kadar her yıl % 25 oranında artırılır.
Kredi kullanan Haksahibinin ölümü halinde; mirasını kabul eden maaş almakta olan Haksahibi varsa, Kredi taksitleri bu maddedeki esaslara göre maaşından tahsil edilir. Maaşa bağlanmış Haksahibinin olmaması halinde ise borç, Bankaca uygun görülecek ödeme planı esaslarına göre mirasçılardan tahsil edilir.
Maaşa bağlanan çocuklara müştereken Kredi verilmiş ve bunlardan bir veya birkaçının maaşının kesilmiş olması halinde; geri ödeme taksitlerinin tahsilatı maaş almakta olan çocuktan bu maddedeki esaslara göre kesil-meye devam olunur. Maaşı kesilenlerin taksitleri ise yine bu maddedeki esaslara göre kendilerince Bankaya yatırılır.
Kredi geri ödeme süresi borcun tamamının ödendiği zamandır.
Geçici Madde - Bu Yönetmeliğin yayımından önce T. Emlak Bankasına başvurarak Kredi talebinde bulunan ve Kredi işlemleri henüz sonuçlanmamış olan Şehit Polis Ailelerine Kredi miktarı hariç önceki mevzuat hükümleri aynen uygulanır.
(Mülga madde başlığı:RG-6/4/1994-21897) (…)
Ek Madde 1 - (Ek madde:RG-16/1/1993-21467) (Değişik madde:RG-6/4/1994-21897)
İdarenin T. Emlak Bankasının ve kamu kuruluşlarının sattığı hazır veya inşa halindeki konutların satın alınması halinde Kredinin açılması ve alınacak teminatlarla ilgili her türlü sorumluluk Bankaya ait olmak üzere, tapu ibrazı şartı aranmaksızın, Kredi sözleşmenin ibrazında açılır ve sözleşmede belirtilen peşin ödeme tutarı karşılığı bir seferde ödenir. Bu miktar ödendikten sonra Krediden kalan kısım varsa, kalan miktar Haksahibine ödenmeyip, peşinat olarak ilgili Bankaya aktarılır ve bakiye borç, konutu satan kurum tarafından belirlenecek vadeye göre yeniden taksitlendirilir.
Yürürlük
Madde 9 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 10 - Bu Yönetmelik hükümlerini Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı yürütür.