Kent Haberleri

Toplu sözleşmede kritik gün geldi çattı! Arap saçına dönen zam pazarlığı bugün çözülecek mi?

Kamu işçileri için zam pazarlığı devam sürerken, 1 Mayıs’ta imzalanması beklenen toplu iş sözleşmesi zam oranı için iki rakam gündemde. Bakan Vedat Bilgin ile Türk-İş Genel Başkanı Atalay’ın yaptıkları açıklamalar sonucu zam pazarlığında sonu ne olacak?

Milli Eğitim ve Milli Savunma bakanlıkları, kara yolları, demir yolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, hastaneler ve üniversitelerin de yer aldığı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 700 binden fazla işçiyi kapsayan 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri sürüyor.

BAKAN BİLGİN: TOPLU SÖZLEŞMELERİN ÖZEL SEKTÖRE DE ETKİSİ VAR

Zam pazarlıkları sürerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den milyonlarca çalışanı ilgilendiren bir açıklama geldi. “Şu anda kamuda 700 bini aşkın işçilere ilişkin toplu sözleşmemiz sürüyor. Bir oransal artış gerçekleştireceğiz” şeklinde konuşan Bakan Bilgin, “Asgari ücretli çalışan işçilerin 12 bin veya 12 bin 500'e çekilmesi. Onların istediği bir rakam var onların üstünde. Toplu sözleşmeleri Kamu İşveren Sendikaları gerçekleştiriyor. Ben orada devleti temsil ediyorum. Bugün veya yarın görüşecekler ve biz son kararı sendikalarımızla oturup çıkartacağız” dedi.

İşte detaylar...

Bakan Bilgin, şunları dile getirdi:

“Kamu sektörü çalışanları, özel sektöre de öncülük ediyorlar. Kamu personelleri yani memurlar bu durumdan negatif etkilenmiyor. Biz refah payı ile beraber yüzde 30 kamu çalışanlarına zam uyguladık ve şimdi temmuz ayından onların zamları var. Bunu tekrar refah payı ile beraber ele alacağız. Memurların çalışmaları başka, sosyal koşulları başka. Memurların günlük ücretlerine yansıyan farklı kalemler bulunuyor.”

TÜRK-İŞ BAŞKANI ATALAY: BU İŞİN İÇİNDE OLMAYIZ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise düşük ücrete 15 bin lira teklif verdiklerini, şimdilik rakamın 12 bin lira olduğunu, pazarlık sürecinin sürdüğünü ifade etti.
Daha yüksek ücrete ise yüzde 45 zam ve iyileştirme teklifini verdiklerini söyleyen Atalay, “Şu anda yüzde 40 seviyesindeyiz. Bunu kabullenmediğimizi ifade ettik. Buna ilişkin toplumun beklentisi var ve bizim zamanımız da var. İlk kez ocak ayında başladık, ondan önce biz temmuz, ağustos dönemlerinde sözleşmeyi bitiriyorduk. Beklentimiz seçimden önce bitirebilirsek bitiririz. Fakat istediğimiz rakam olursa bitiririz. İlla seçime kadar sona erdireceğiz diye bir şey yok. İstediğimiz rakamı bulursak sorun yok ama bulamazsak biz bu işin içinde olmayız. Onu da söylemek istiyorum. İstediğimiz rakamı görmezsek niye sona erdirelim. Tablo bu” ifadelerini kullandı.

Kira sorununa devrim gibi bir çözüm geliyor! Tek tek açıklandı!

İslam Memiş’ten ağızları açık bırakan tahmin: ‘Bu olursa gram altın 2 bin TL’ye dayanır!’

EYT’de kademeli emeklilik yaş tablosu belli oldu! Hemen bakın!