Emlak Terimleri

Toplulaştırma kararı nasıl alınır?

Arazi toplulaştırması, kadastrosu yapılmış olan yerlerde uygulanıyor. Peki, mülkiyetin planlı düzenlenmesi olarak da tanımlanan toplulaştırma işlemi nasıl yapılır? Toplulaştırma kararı nasıl alınır? İşte yanıtı..

Tarım arazilerindeki daha fazla parçalanmayı ve bozulmayı önleyici; yasal, hukuksal düzenlemeler yapmak; sonrasında da bugüne kadar oluşmuş küçülmelerin, parçalanmaların, düzensizliklerin (şekil bozuklukları gibi) iyileştirilmesi için toplulaştırma yapılıyor.


Arazi toplulaştırılması; aynı şahsa veya çiftçi ailesine ait, çeşitli nedenlerle, ekonomik üretime imkan vermeyecek biçimde veya toprak muhafaza ve zirai sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede; parçalanmış, dağılmış, şekilleri bozulmuş dağınık, küçük arazi parçalarının ve hisselerinin bir araya getirilerek, muntazam şekiller halinde birleştirilmesi, bütünleştirilmesi ve işletmelerin yeniden düzenlenmesi işlemi olarak tanımlanıyor.


Arazi toplulaştırması, kadastrosu yapılmış olan yerlerde uygulanıyor. Peki, toplulaştırma kararı nasıl alınır? Toplulaştırma nasıl yapılır?


1. Toplulaştırma kararı nasıl alınır?

Toplulaştırma işlemi; 3083 Sayılı Yasa kapsamında Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından, Bakanlar Kurulu Kararıyla yapılabildiği gibi vatandaşın isteği üzerine de yapılabiliyor.


Belirlenen toplulaştırma alanı içerisinde bir kısım alanın kadastro paftalarının yenilenmesi gerekiyorsa, bu yerlerin kadastro veya yenileme işlemleri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce öncelikle yapılıyor veya yaptırılıyor.


2. Toplulaştırma nasıl yapılır?

Mülkiyetin planlı düzenlenmesi olarak da tanımlanan toplulaştırma işlemi için öncelikle proje hazırlanması ve bu projenin Bölge Müdürünün teklifi ve Genel Müdürün onayı ile kesinleşmesi gerekiyor.


Toplulaştırma yapılmasına karar verilen yerler Bölge Müdürlüğünce alışılmış usullerle mahallinde ilan ediliyor.


3. Toplulaştırmaya konu olan arazi satılabilir mi?

Uygulama alanlarında; Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazetede yayımı tarihinden itibaren kamulaştırma, toplulaştırma, arazi değiştirilmesi ve dağıtım işlemlerinin tamamlanması veya tapuya tescili sonuçlandırılıncaya kadar, gerçek kişilerle özel hukuk tüzel kişilerine ait arazinin mülkiyet ve zilyetliği devir ve temlik edilemiyor.

 

Bu araziler ipotek edilemiyor ve satış vaadine konu olamıyor. Ancak bu kısıtlama süresi beş yıl olup bu süre aşılamıyor. Sulama şebekesi tamamlanıp sulamaya geçinceye kadar da aynı işlemler yapılamıyor. Bu kısıtlamada ise süre beş yılı aşmıyor.

 

Kısıtlama süresi içinde tarım arazilerinin sadece T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Zirai Donatım Kurumu ve Tarım Kredi Kooperatifleri lehine ipotek edilmesi mümkün olup, bunların dışında özel veya tüzel kişiler lehine talep edilecek ipotek işlemleri karşılanmıyor.   


Arazi dağıtımı nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com