Kent Haberleri

Toprağa eken hasat döneminde altına yeni bir araba çekiyor. İşte zengin olmak isteyen çiftçilerin gözdesi

Tarım faaliyetlerinden daha fazla para kazanmak isteyen çiftçiler hangi ürünlerin kendilerine daha fazla para kazandıracağını merak ediyor. İşte o ürünlerden bir tanesi. Bu nedenle de çiftçiler ektikleri ürünlerden para kazanmak istiyor

Çiftçilik artık maaliyetli bir iş haline geldi. Bu nedenle de çiftçiler ektikleri ürünlerden para kazanmak istiyor. Çiftçiler için önemli ürünlerin listesini yaptık. İşte çiftçilere ciddi miktarda para kazandıran ürünlerden biri. 

Baklagiller familyasındandır.60-150 cm boylarında az dallı bir yıllık otsu bir bitkidir. Gövdeden ve dallardan kısa saplı yapraklar çıkar. Çiçekleri genellikle beyazdır. Yaprakların kolyuğundan kümeler halinde çıkan meyveler uzundur. Tohumları büyükçe ve yassıdır. Sebze olarak yenen taze meyveleri ve kuru tohumları için yetiştirilir ama piyasa besleyici bir hayvan yemi olarak da kullanılır.

Baklanın tarihi çok eskilere gider. Eski Yunan ve Mısır’da İbraniler arasında bilinen ve sevilen bir sebzedir. Güney Amerikalı ve Kızıldereli kabilelerinden Navojolar baklayı kısırlığa karşı kullanmışlardır.

Ülkemizde neredeyse hemen her bölgede yetiştirilir. Taze bakla üretiminde Antalya, İçel, Aydın gibi Akdeniz ve Ege illeri kuru bakla üretiminde ilk sıralarda yer alır.

Bitkisel proteinler ve karbonhidratlar açısından zengin bir bitkidir. Demir, kalsiyum, sodyum, potasyum, fosfor gibi minerallerle birlikte A,B1,B2,C vitaminlerini içerir.

Taze bakla ,çiçekler ve hatta çiçeklerden elde edilen yağ çok şifalıdır. Böbrekteki kum ve taşları düşürür. Bunun için 5 gram bakla çiçeği 100 gr sıcak suyla demlenip günde birkaç kez içilir. Taze baklada aynı etkileri gösterir.

Yine bakla çiçeklerinin 24 saat kalaylı bir kazanda kaynatılmasıyla elde edilen yağ soğutulup sabah akşam birer yemek kaşığı içilirse böbreklerdeki kumlar ve taşlar düşer.

Kuru baklanın da güçlendirici ve balgam söktürücü idrar arttırıcı etkileri vardır. Bunun için tanenin üzerindeki ince kabuk çıkarılmalı haşlanmalı ve püre yapılıp yenmelidir.

Bunların dışında baklanın çiçekleriyle yeşil kabukları romatizma ağrılarına, siyatiğe, lumbağoya, karaciğer ve nefrit sancılarına idrar yolları rahatsızlıklarına iyi gelir.