Yeni Şirketler

Toprak Carlton arazisine zam yaptı

Halis Toprak önceki gün verdiği ilanla Carlton arazisini ucuza satmakla suçladığı TMSF'den 639 milyon TL istedi.

Carlton arazisine piyasa uzmanlarının 'çok uçuk' şeklinde değerlendirdiği bir rakam belirleyen Toprak bu hesabı, 70 milyon TL'ye satılan araziye metrekarede 40 bin dolar fiyat biçerek yapıyor. Toprak'ın suçladığı TMSF sözcüsü Adıgüzel, "Bu rakam gerçekçi değil. Uzan'ın yalısını bile 40 milyon TL'ye satışa çıkardık" dedi

Geçtiğimiz yıl ihaleden bir gün önce "Carlton arazisi 1 milyar dolar eder" diye ilan veren Halis Toprak, önceki gün yine bir ilanla bu kez TMSF'ye çattı. Toprak, 70 milyon TL'ye satılan araziye bir de "zam yaparak" arazinin hesaplarına göre ulaşması gereken değerini 1.5 milyar dolara çıkarttı. TMSF Basın Sözcüsü Yusuf Adıgüzel'i hedef alan ilanda "Bizden 639 milyon 240 bin 570 TL fazla alındı, Carlton arazisinde 200 metrekarelik bir daireyi 6 milyon euroya babanın oğluna satmak mümkündür" diyerek TMSF'den bu parayı geri isteyen Toprak'ın bu rakamı nasıl hesapladığı ise merak konusu oldu. TMSF Basın Sözcüsü Yusuf Adıgüzel, "Toprak'ın bize borcu 450 milyon dolar olarak hesaplanmıştı. Carlton arazisini 1 milyar dolardan hesap ediyor ya, işte aradaki farkı herhalde geri istiyor, gerçekçi olmayan rakamlarla yapılan bu hesaba bir mantık bulmakta zorlanıyorum" diye konuştu. Yusuf Adıgüzel, Toprak'la hâlâ "helalleşilmediğinin" altını çizdi. Bu durum akıllara Hülya Avşar'ın açtığı dava sonrasında TMSF'nin hesaplarına tedbir koydurmasını getirdi.

`Babanın oğluna satarsın'

Toprak'ın Yeniköy'de bulunan Carlton arazisi TMSF tarafından çıkarıldığı beşinci ihalede 70 milyon TL'ye satılmıştı. Bu metrekare olarak 2 bin 380 dolara karşılık geliyor. Halis Toprak'ın yaptığı hesaba göre ise Carlton arazisinin metrekaresinin 40 bin dolara satılması gerekiyordu. Emlak piyasasından yetkililerin verdiği bilgiye göre bu rakam en hafif tabirle "hiç gerçekçi değil". Bağdat Caddesi'ndeki en lüks evlerin metrekaresinin ortalama 5 bin dolardan, sahildeki lüks evlerin metrekaresinin ise 10 bin dolardan alıcı aradığını belirten yetkililere göre 40 bin dolarlık metrekare fiyatı çok uçuk bir rakam.

Toprak ilanında, "Carlton arazisinde yapılacak binada 200 metrekarelik bir daireyi 6 milyon euroya, hatta bundan daha yüksek bir fiyata babanın oğluna satmak mümkündür. Krize rağmen bu fiyatın üzerinde alıcısı olur, bundan aşağı olmaz" diyor. Yine emlak piyasasından uzmanlar ise "Türkiye'de 6 milyon euroya satılan bir ev yok, krizde projeler alıcı bulmakta zorlanıyor, bugünlerde kriz fırsatı vaadeden projeler satılıyor, böyle şişmiş fiyatlarla alıcı arayanlar ise bekliyor" değerlendirmesini yaptı. Toprak'ın İETT arazisi karşılaştırması da piyasa uzmanlarınca "komik" bulundu. "İETT arazisine metrekareye 17 bin 992 dolar verilirken Carlton'a neden 40 bin dolar verilmesin" diyen Toprak'a karşılık uzmanlar böyle bir karşılaştırma yapılamayacağını, İstanbul'un en stratejik noktasındaki İETT arazisine kriz öncesi piyasanın en yüksek olduğu günlerde 17 bin dolar verildiğini belirterek "Bu 17 bin 992 dolar da afaki bir rakamdır, zira dava süreci devam ettiği için henüz ödenmiş bir tutar değildir" yorumunda bulundu.

Toprak, ilanında önce "Bizim sadece bir bankaya borcumuz vardı" diyor, daha sonra borcu olan diğer bankalara yapılan ödemelerden bahsediyor. Yusuf Adıgüzel, bu konuya da açıklık getirerek "Carlton arazisi üzerinde çok banka hacizi olduğu için satılamıyordu. Biz satışı gerçekleştirebilmek için bu hacizleri kaldırdık. Bizim amacımız elimizdeki malları nakde dönüştürerek alacağımızı tahsil etmek" dedi.

`Sahibinin gözü kalır'

Toprak, ilanında Carlton arazisinin icradan satışa çıkarılmasını ise "Benim milletim icradan satılan malı, sahibinin gözü içinde olur diye almaz" sözleriyle eleştiriyor. Adıgüzel'in buna yanıtı ise çok net, "Biz kanunun gerektirdiği şekilde satış yapıyoruz. Şimdiye kadar 16 milyar dolardan fazla satış yaptık, kimsenin gözü kalmadı da Carlton'da mı kalacaktı..."

TOPRAK ARAZİYE KRİZDE ZAM YAPTI

Toprak geçen yıl Carlton satışı öncesinde gazetelere "Bu arazi 1 milyar dolar eder, kaçırmayın" diye ilan vermiş, ertesi gün ihaleye kimse katılmamıştı. Yeni ilanında Toprak emlak fiyatlarının dünyada yüzde 20 ila 40 düştüğü bir ortamda Carlton arazisinin fiyatını 1.5 milyar dolar olarak "hesapladı".

Uzan'dan devralınan Ahmet Afif Paşa Yalısı satışa çıktı

Carlton arazisinin 70 milyon TL'ye satıldığını hatırlatan Yusuf Adıgüzel, Halis Toprak'ın Carlton arazisine 1 milyar dolarlık fiyat biçmesine tepki göstererek, "Birkaç gün önce Uzanlar'dan devralınan Ahmet Afif Paşa Yalısı'nı satışa çıkardık. Boğaz'da bir yalıdan bahsediyoruz. Muammen bedeli 40 milyon TL olarak belirledik. Fiyatlar ortadayken bu tip iddialar karşısında şaşırıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Vatan