Ekonomi

Toprak Mahsulleri Ofisi 1530 lira farkla ayçiçek yağı satın alacak! İşte detaylar...

Toprak Mahsulleri Ofisi'nden flaş ayçiçek yağı adımı geldi. Küresel piyasada fiyatları yüzde 30 kadar düşen ayçiçek için ofis ihale açtı. TMO, ihaleye çıktığı firmalar piyasanın 90 dolar (1530 lira) yüksek fiyat vermesine rağme ihaleyi kazandı. İşte detaylar...TMO, yerli ayçiçeği hasadına az bir zaman kala 18 bin ton yağ alım ihalesi gerçekleştirdi

Ayçiçek bitkisinin hasat edilmesine ksıa bir zaman aralığı kalmışken Toprak Mahsulleri Ofisi'nden sürpriz bir  ihale adımı geldi. TMO, yerli ayçiçeği hasadına az bir zaman kala 18 bin ton yağ alım ihalesi gerçekleştirdi. İhaleyle Yayla Gıda'dan 12 bin ton ve Aves firmasından 6 bin ton alım yapılacak ayçiçek yağının uluslararası piyasadan yaklaşık 90 dolar daha yüksek rakama, bin 489 dolar (25 bin 313 lira) alım yapıldı.

İhaleye adı geçen iki firmanın katıldığı ve uluslararası piyasadan yaklaşık 90 dolar daha yüksek fiyatla, ton başına bin 489 dolardan alım yapılacağı öğrenildi.  TMO, daha önce yaptığı iki ihalede de piyasadan daha yüksek fiyatla alım yapmıştı. Bugün gerçekleştirilen ihaleyi kazanmak için 7 firma yarıştı. İhale yoluyla Yayla Gıda'dan 12 bin ton ve Aves firmasından 6 bin ton alım yapılacak.

Dünya gazetesinin haberine göre, TMO, son dönemde artan ayçiçek yağ fiyatlarına karşı geçen yılın sonunda ihaleyle yurt içi piyasaya ucuz ürün vermek için ithalata yönelmişti. Öte taraftan TMO, bugün ayçiçek yağı fiyatlarına zam yaptı. TMO, daha önce 129 liraya satışa sunduğu 5 litrelik ayçiçek yağı fiyatını 135 liraya yükseltti.

 

TARLADAN ÜRÜN 10 GÜN SONRA TOPLANACAK

Yerli üreticinin ektiği ayçiçek bitkisinin hasadı 10 gün sonra yapılacak. Sektör temsilcileri Toprak mahsulleri Ofisi'nin daha önceki ve bugün yaptığı ayçiçek yağı alım ihalelerinin piyasadan 90 dolar daha fazla olduğunu ifade etti. Uluslararası piyasada yağ fiyatlarının ton başına  bin 400 dolar civarında olduğunu kaydeden sektör uzmanları, TMO’nun son yaptığı ihalede ton başına ortalama 1489 dolardan ürün aldığını açıkladı.

Bu sebeple TMO'nun 5 litrelik ayçiçek yağını 165 liraya mal ettiği ürünü ise piyasaya 135 liradan sattığı ortaya çıktı.

Uzmanlar devletin pahalı olan dönemde yağa müdahale etmesinin doğru olduğunu, ancak hasada 10 gün kalmışken tekrar ihale açmanın yanlış bir adım ifade ediyor.

Kurban Bayramı sonrası ilk olarak Adana’da hasadın başlayacağını ileten sektör temsilcileri, hasat başlamadan 18 bin ton yağın alınması, üstelik yağ fiyatlarının düşüşte olduğu dönemde ihale yapılmasını şaşkınlıkla karşıladı. Yapılan ihalenin diğer ülkelerdeki çiftçilerin cebine para olarak gireceği belirtiliyor.

Ayçiçek yağı piyasasında son dönemde iç ve dış piyasada ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Fiyatların hızla artığı dönemde stok yapan birçok firma biriken yağları elinden çıkarmaya çalışıyor. Sektör temsilcileri, TMO son ihaleyle hem kendilerine zarar verdiğini ve paranın yurt dışına gitmesinden dolayı Türkiye’nin ekonomik açıdan darbe yediğini belirtti. Ülkede hasada gidilirken ihale yapılamayacağını ifade ediliyor.

Bugün TMO’nun aldığı fiyattan daha ucuz piyasadan mal alınabilir. Diğer yandan hasatla beraber bin 300 ile bin 350 dolardan mal çıkması bekleniyor. Ayrıca talep azlığından dolayı marketlerde de fiyatlar düşmeye başladı.

Benzine bu geceden itibaren zam kararı iptal edildi! Benzin 6 Temmuz'da kaç liradan satılacak?

Çiftçilere mazot ödemeleri başladı Kurban Bayramı avansları ise hesaplara yattı! İşte detaylar

Dolar fırtınası geliyor uyarısı: Remzi Özdemir 'Ok yaydan çıktı' diyerek yeni gelecek adımı açıkladı

Türkiye'de en çok satan ilk 5 otomobil markası belli oldu! İşte zirvenin sahibi

Tarım Kredi Kooperatif Marketi'nden 5 litre ayçiçek yağına zam! 5 Temmuz 2022 fiyat listesi

Buğday fiyatları son 4 ayın dibini gördü! Emtia piyasasında yaşanan düşüşlerin nedeni ne?

Temmuz 2022 emekli ve memur maaşları belli oldu! Aile yardımı ödeneği dahil işte hesaplara yatacak para

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin yeni ara zammı değerlendirdi: 6 bin lira değil 4 bin lira