Emlak Terimleri

Toprak tapulu ev almanın sakıncaları nelerdir?

Yapılmakta olan bir yapının, bağımsız bölümleri üzerinde kat irtifakı kurulabiliyor. Peki, bu şekilde kat irtifakı kurulan ancak daha sonra kat mülkiyetine geçmemiş toprak tapulu ev almanın sakıncaları nelerdir?

Toprak tapulu ev almanın sakıncaları nelerdir?

Tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor.


Bir arsa üzerinde inşa edilen binanın inşaat çalışmalarının bitmesi halinde binaya iskan belgesinin alınması gerekiyor. Ancak iskan alınan yapıya kat mülkiyeti tapusu alınarak, birtakım abonelikler sağlanabiliyor.


Buna karşın, yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir yapının, birinci fıkrada yazılı nitelikteki bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, arsa maliki veya arsanın ortak malikleri tarafından, yine bu Kanun hükümlerine göre irtifak hakları kurulabiliyor.


Kat irtifakı kurulan bağımsız bölümlerin tapusu "toprak tapu" olarak nitelendiriliyor. Peki, toprak tapulu ev almanın sakıncaları nelerdir?


Toprak tapulu ev almanın sakıncaları..

Toprak tapulu bir evlerin satışı pek tavsiye edilmiyor. Bunun nedeni ise toprak tapulu evlerin, iskan belgesinin alınmamış olması ve resmen bitmiş olarak gözükmemesi oluyor.


İskan belgesi olmayan yapıların satışlarında kimi bankalar konut kredisi kullandırtmıyor. 


Ayrıca, elektrik ve su gibi abonelikler şantiye aboneliğinden veriliyor.


Toprak tapulu eve kredi verilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com