Emlak Terimleri

Toprak tapusu nedir?

Toprak tapusu nedir? sorusuna cevap olarak inşaatı tamamlanmayan bir yapıdan konut alındığı takdirde sahip olunan tapu toprak tapusudur şeklinde ifade ediliyor. Toprak tapusu, toprak hisseli tapu ya da arsa tapusu gibi isimler alabiliyor...


Toprak tapusu nedir?


Toprak tapusu, Tapu müdürlüğünde herhangi bir kaydı olmayan yapılardan alınan daire tapusunu ifade ediyor. Bir başka deyişle toprak tapusu inşaatı tamamlanmayan bir yapıdan konut alındığı zaman, alınan taşınmazın daire tapulu olmadığı anlamına geliyor.


Toprak tapusu, halk arasında "Toprak hisseli tapu", "Topraktan tapu", "Toprak tapulu daire" şeklinde isimlendiriliyor. Toprak tapusu olan bir taşınmaz için bankalar tarafından kredi verilmiyor.


Toprak tapusu nasıl alınır? 


Toprak tapusu 3 farklı durumdan bir tanesinin meydana geldiği durumlarda söz konusu oluyor. Bunlar;

- İnşaat çalışmaları tamamlanmayan yapılar,

- Oturma izni olmayan yapılar,

- Kaçak yapılar, şeklinde sıralanıyor.


Kat karşılığında inşaat yapan müteahhitlerin satış yöntemi olan toprak tapusu; eğer müteahhit, kendi payına düşen bölümleri inşaatı tamamlamadan başka kişilere satıyorsa; ortada satışa konu olabilecek daire olmaması nedeni ile veriliyor.


Bu tarz bir daire almak her zaman risk taşıyor. Bu nedenle yapacağınız satış işleminden zararlı çıkmamak için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Bunlar;


- İlk olarak inşaatı yapan müteahhitin veya firmanın geçmişte yaptığı projeleri incelemek ve sorun yaşanıp yaşanmadığını öğrenmek.

- Satın alacağınız inşaata ait tapu kayıtlarını ve imar planını incelemek. Böylece, bu alanın konut alanı olup olmadığını öğrenmek.

- Satışa konu olan inşaat sahibi firmanın sözleşmelerini, teknik şartnamelerini incelemek.

- Sözleşmeyi bir noter huzurunda imzalamak ve sözleşme tarihi, dairenin teslim tarihi ve ortak alanlardaki sosyal tesislerin teslim tarihi sözleşmede ayrı ayrı belirtmek.


İnşaat çalışmaları biten fakat projesine ve yer aldığı bölgeye uygun olarak yapılmayan yapılara  "Oturma izni belgesi" verilemiyor. Örneğin projesinde belirtilenden daha fazla kat çıkılması, fazla balkon yapılması, kiriş ve kolon sayılarındaki değişiklikler gibi durumlar projeye aykırılık niteliği taşıdığı için, söz konusu belge verilmiyor. 


Böyle bir yapıdan daire satışı söz konusu olduğu zaman, tapu müdürlüğünde buranın yapı olarak değil de arsa olarak gözükmesinden dolayı satış "Toprak tapusu" üzerinden yapılıyor.


Bir arazi üzerinde kaçak olarak yapılan yapıların satışı da topraktan tapu satışının konusuna giriyor. Bunun da nedeni yine bu yapının kaçak olarak yapıldığı için Tapu Müdürlüğünde arsa olarak gözükmesi oluyor.



Toprak tapu nedir?
Toprak hisseli tapu!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com