Sektörel

Topraktan konut satışı yatırımcının ilk tercihi!

Aveb Proje ve Danışmanlık Kurucu Ortaklarından Burçin Çelik, konut sektöründe yatırımcıların beklentilerini açıkladı. Çelik, konut yatırımcılarına önerilerde bulundu.

Aveb Proje ve Danışmanlık Kurucu Ortaklarından Burçin Çelik son dönemde konut sektöründe yatırımcıların beklentilerini değerlendirdi. Bu konuda yüksek lisans bitirme tezi de bulunan Çelik konut yatırımcılarına tavsiyelerde bulundu. İşte o yazı...


Ülkemizde kooperatiflerle başlayan topraktan konut satışı zamanla profesyonel inşaat firmalarının büyük ve orta ölçekli projeleriyle konut sektörünü lokomotif sektör haline getirmiştir. 


Son dönemlerde topraktan konut satışı tüketiciye uygun fiyat avantajı, yüksek kar beklentisi ve ödeme kolaylığı sunduğu için konut alıcısının ilk tercihi olmuştur. Oturum amaçlı satın alımların dışında yatırım amaçlı topraktan satışa yönelen tüketicilerin asıl beklentisi yüksek kar getirisidir. Başta İstanbul olmak üzere bir çok bölgede yatırımcı kar sağlamak amaçlı konut yatırımı yapmaktadır. 


Son dönemlerde topraktan satışları tercih eden konut yatırımcısının istediği karı elde edemediği görülmektedir. Bunun nedeni; inşaat ve arsa maliyetlerinin artması, döviz kurlarının artışı, konut kredisi faiz oranlarının yükselişi ve arz fazlasıdır. Bu noktada konut yatırımcısının dikkat etmesi gereken belli hususlar vardır; Öncelikle 1.000 konut ve üzeri daire sayısı olan projelerde teslimattan sonra oluşan ikinci el pazarında çok fazla seçenek olduğu için daire fiyatlarının proje oturana kadar ve projenin ikinci el fiyat yapısı oturana kadar istedikleri rakamlara satılamadığı görülmektedir. 


Burada profesyonel tavsiyem konut alınacak bölgenin ikinci el daire fiyatları ve kiralama potansiyeli araştırılmalıdır. Bölgedeki rakip proje analizi iyi yapılmalıdır. Arz fazlasının artmasıyla birlikte kar artışının beklenilenin altında olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. 


Yapılan yatırımının sadece gelirtirici firma ismiyle değerlendirilmemesi gerektiği, ülke gündemi, dövizin durumu, yatırım yapılan bölgenin stok ve fiyat yapısı ve bölgeye gelebilecek kamusal yatırımlarlarla da bağlantılı olduğu dikkate alınmalıdır. Konut alımı sadece cebimizdeki paraya göre değil profesyonel bir danışmanlık hizmetine de ihtiyaç duyulan bir yatırım biçimidir.