Kent Haberleri

Torba Koyu'ndaki yapıların yüzde 70'i kaçak!

Başbakan Erdoğan'ın tebdili kıyafetle Bodrum'un ünlü Torba Koyu'nda yaptığı denetimin ilk sonuçları ortaya çıktı. Torba'daki lüks oteller başta olmak üzere yasalara aykırı yapılaşmanın yüzde 70'i bulduğu tespit edildi...


Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz hafta yanına Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ı da alarak Bodrum'un ünlü Torba Koyu'nda kaçak inşaat denetimine çıktı. Erdoğan'ın kıyılardaki durumu gördükten sonra "Düzeltin" talimatı vermesi üzerine, bakanlık, kıyılara yönelik sıkı bir denetim harekâtı başlattı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilk olarak Erdoğan'ın incelediği Torba Koyu'nu mercek altına aldı.

RUHSATLAR YENİ

Bakanlığın ön incelemesine göre, koyda içinde lüks otellerin de bulunduğu yapıların mevzuata aykırı olarak inşa edildiği görüldü. Bu binaların, son 2 yıl içinde ruhsatlandırılan yeni yapılar olduğu saptandı. Bakanlığın tespitlerine göre, bu sorunlu olan binalar, koydaki yapılaşmanın yüzde 70'ini oluşturuyor. Söz konusu binaların büyük bölümünün 100 metrelik kıyı yapılaşma sınırına uymadığı ve ruhsata aykırı yapılaşmaya gidildiği görüldü. Bu binaların, Kıyı Kanunu yanında İmar Kanunu, imar planları ve su basma seviyesi sınırlarına da aykırı olarak yapıldığı saptandı. Bakanlık ayrıca, söz konusu yapıların 1., 2. ve 3. derece sit alanı olan bölgelere yapıldığını gördü. Koyun 1990 öncesinde tamamen ormanlık alan olduğu da bakanlığın tespitleri arasında yer aldı.

BAKANLIK UYARMIŞ

Çevre Bakanlığı'na, kıyıları denetleme yetkisi, İmar Kanunu'nda değişiklik yapılması üzerine verilirken, bakanlığın da bu yetkisini kullanarak, tam 17 ay önce Bodrum Belediyesi'ni uyardığı ortaya çıktı. Bodrum Belediyesi, bu yapıların imar planlarını askıya çıkarırken, bakanlık da belediyeyi bu yapılara ruhsat vermemesi konusunda uyardı. Ancak belediye, 1992 yılı öncesi yapılara ilişkin mevzuata dayanarak, inşaatların ruhsatını verdi. Belediyenin verdiği ruhsatların, sit mevzuatına da aykırı olduğu belirtildi.

Bakanlık, söz konusu yeni yapılaşmaların durumunu incelemek için Milli Savunma Bakanlığı'yla da işbirliğine gitti. Bakanlık, Harita Genel Komutanlığı'ndan bölgeye ilişkin detaylı haritaları talep etti. Söz konusu haritalarda da yapılaşmaların mevzuata aykırı olduğu görüldü. Çevre Bakanlığı, şimdi bu yapı sahiplerini, ruhsata aykırılıklarını gidermesi ve kanunsuz yapılaşmaları yıkması konusunda uyaracak. Bu kapsamda mülk sahiplerine 1 aylık süre verilecek. Bu süre zarfında yapılar yıkılmazsa, bakanlık yapıları mühürleyerek, kendisi yıkım yoluna gidecek.

Habertürk