Torba Yasa ÇED sürecini etkileyecek mi?
Çevre hukuku avukatı Yakup Okumuşoğlu, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen Torba Yasa ile birlikte kabul edilen 70’inci maddeyi değerlendirdi. Okumuşoğlu "Yasayla ÇED süreci, çevreye yönelik zararları tartışılmadan atlanacak." dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde Meclis’te oylanması beklenen Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın içinde bulunan 70’inci maddeyle birlikte “stratejik yatırım” olarak ifade edilen projeler için sınırsız destek getiriliyor. Torba Yasa’nın içerisinde bulunan madde 70 ile birlikte izinleri daha da kolaylaştırılacak. Ekonomik ve hukuki anlamda mega projelerin önündeki engelleri kaldıran 70’inci madde şirketlere her türlü muafiyeti sağlıyor. 70'inci maddenin ardından teşvik kapsamına alınacak yatırımcılar, yatırımlarda, yüzde 100 Kurumlar Vergisi indiriminden yararlanacağı gibi, işletme esnasında 10 yıl süre vergi ödemeyecek. 49 yıl süreyle bedelsiz fabrika arası tahsisinden yararlanacak ve 5 yıl istihdam sağlaması halinde arsayı bedelsiz alabilecek.
Yasa atlanacak
BirGün’e konuşan çevre hukuku avukatı Yakup Okumuşoğlu, madde 70 için, ‘Şirketlere engel olabilecek hangi yasa varsa, o yasa atlanacak’ yorumunda bulundu. Okumuşoğlu, “Stratejik yatırımları önceden 500 milyonun üzeri için sınırlandırmışlardı. 500 milyonluk stratejik yatırımların sınırını 50 milyon liraya kadar aşağı çekiyorlar. Dolayısıyla 50 milyonun üzerindeki her yatırım, proje düzeyinde tek tek ele alınıp istisna getirilebilecek. Kendilerine engel olabilecek yasal prosedürlerin tamamını atlamaya yarayan bir düzenleme getiriyor” diye konuştu.
Madde 70’in Meclis’ten geçmesi halinde “Yatırımcıya dur diyecek hiçbir mekanizma kalmayacak” diyen Okumuşoğlu, “Doğa ve enerji politikaları açısından bakıldığında, akıllara gelebilecek bütün doğa koruma mevzuatında yer alan süreçler atlanmış olacak. Direk Bakanlar Kurulu’nun vereceği kararla yatırıma girişebilecekler” şeklinde konuştu.
Çevre mevzuatına OHAL getiriliyor
Okumuşoğlu sözlerini şöyle noktalandırdı: “ÇED süreci, çevreye yönelik zararları tartışılmadan atlanacak. Şunu diyebiliriz: Çevre mevzuatına da OHAL getiriliyor. Madde çıkarsa Anayasa Mahkemesi’ne(AYM) gidecektir fakat AYM’nin vereceği kararlar geriye yürümeyeceği için bu arada istisna kapsamına alınan tüm projeler yargı süreçlerinden kurtulmuş olacak”
BirGün