Emlak Terimleri

Torba yasa ile çevre temizlik vergisi taksitlendirme!

2014 Eylül ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa ile bazı vergi ve alacaklara yapılandırma affı geldi. Torba yasa ile çevre temizlik vergisi taksitlendirme için son gün 30 Kasım..

Torba yasa ile çevre temizlik vergisi taksitlendirme!

2014 Eylül ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa ile bazı vergi ve alacaklara yapılandırma affı geldi. Kanun kapsamında çevre temizlil vergisi borçları için de yapılandırma fırsatı bulunuyor.


Kanun gereğince; Vadesi 30.04.2014 tarihinden önce olan  Emlak  vergisi ile çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammı ile Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdarelerinin vadesi 30.04.2014 tarihinden önce olan su ve atık su bedeli alacakları yapılandırılabiliyor.


Torba yasa ile çevre temizlik vergisi taksitlendirme avantajından yararlanmak isteyen mükelleflerin, 30 Kasım 2014 tarihine kadar belediyeye giderek, Mali Hizmetler Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor.


Bu tarihi kaçıran mükelellefler yapılandırma hakkından da yararlanamıyor. Ayrıca yapılandırma sürecinde bir yılda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde yapılandırma hakkı kaybediliyor. 


Yapılandırma sonrasında ödenecek borcun ilk taksitinin Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan başlamak üzere, ikişer aylık dönemler halinde en fazla on sekiz eşit taksitte ödenmesi gerekiyor. Taksitler kredi kartıyla da ödenebiliyor.


Torba yasa ile kapsama alınmayan alacaklar:

Kanun kapsamına girmeyenler:


- Adli ve idari para cezaları (Kapsama girenler hariç),


- Devlet hissesi ve Devlet hakkı,


- Şeker fiyat farkı,


- Akaryakıt fiyat istikrar payı ve akaryakıt fiyat farkı,


- Madenlerden alınan özel idare payı ile madencilik fonu,


- Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmet payları.



Emlak vergisi yapılandırma şartları!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com