Sektörel

Torba yasa ile ilk kez ev sahibi olacakların ev alma hayalleri gerçek olacak!

Torba yasayla birlikte ilk kez ev sahibi olacakların ev alma hayalleri gerçeklik kazanacak. Yasa ile gayrimenkul alanında yaşanan kayıt dışı işlemler son bulacak ve sektör şeffaflaşacak.

Kamuoyunda "torba yasa" olarak bilinen 6637 sayılı "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" onaylandı. Torba yasayla birlikte ilk kez ev sahibi olacakların ev alma hayalleri gerçeklik kazanacak. Yasa ile gayrimenkul alanında yaşanan kayıt dışı işlemler son bulacak ve sektör şeffaflaşacak. 


Yetkililer, Kamuoyunda "torba yasa" olarak adlandırılan "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un gayrimenkul sektörüne etkisini mercek altına aldı.Torba yasanın özellikle orta ve orta alt segmentin konut talebini karşılayacağını belirten Emre Erol; "Yasa bugüne kadar kiracı statüsünde olan vatandaşları mülk sahibi yapmak, konut sektörüne talebi arttırmanın yanı sıra vatandaşın yastık altı birikimlerini değerlendirmesi için iyi bir fırsat. Yasanın gayrimenkul sektörüne sağlayacağı yararı uzun vadede hissedeceğiz. Geçtiğimiz yıl açıklanan rakamlara göre 400 bin kişi konut kredisi kullanarak gayrimenkul sahibi oldu. Geride bıraktığımız senelerin ortalaması ve ekonomide yaşanan gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda kredi kullanacak olanların sayısının yıl sonuna kadar 420 bin kişiyi bulacağını tahmin ediyoruz. Yasa ile birlikte bu imkandan yararlananların sayısı da artacaktır. Bu durum sektöre önümüzdeki dönemde hareketlilik kazandıracak" dedi.

 

Bursa, Antalya,Bodrum,Eskişehir ve Balıkesir'e ilgi büyük 

İstanbul, Ankara ve İzmir'e talebin her zaman yoğun olduğuna vurgu yapan uzmanlar; "Türkiye'nin büyük illerinin yanı sıra Bursa, Bodrum, Antalya, Eskişehir ve Balıkesir gibi gün geçtikçe kalabalıklaşan şehirlerinde son yıllarda nitelikli inşaat projeleri yapılıyor. Gayrimenkul alma planı yapacakların gelişen bu illere de ilgi göstereceği kanaatindeyim"dedi. 


"Kayıt dışı işlemlerin önüne geçilecek" 

Bankalar aracılığıyla sağlanacak destek ile faizi düşürmenin yanı sıra gayrimenkul sektöründe kayıt dışı işlemlerin önüne geçilmesinin hedeflendiğini belirten yetkililer; "Söz konusu kanun, ilk defa ev sahibi olacak kişilere bir teşvik sağlamanın yanı sıra kayıt dışı işlemlerin belli oranda önüne geçilmesi ve sektörün şeffaflaşması için de olumlu olacağını düşünüyorum" dedi. 


Yanlış anlaşılmaya dikkat 

Yasanın sağladığı avantajlardan yararlanmak isteyenlerin izleyeceği yola dikkat çeken yetkililer; "Öncelikle yasa şartlarının iyi anlaşılması gerekiyor. Kanun yürürlüğe girdikten sonra ilk defa konut sahibi olacak Türk vatandaşlarının Türkiye içinde satın alacakları ilk konut için yurt içindeki bir bankada konut hesabı açmaları, en az 3 yıl boyunca sistemde kalmaları gerekmektedir. Devlet katkısının toplam konut fiyatı üzerinden hesaplanması sıkça karşılaştığımız bir yanlış anlaşılma. Altını çizerek belirtmek isterim ki devlet desteği %25'lik peşinat için açılan hesapta biriktirilen meblağa göre belirlenmektedir. Örnekle açıklamak gerekirse Vatandaş,, 1 oo bin liralık bir ev alacaksa, bankada açmış olduğu özel konut hesabında 5 sene içerisinde evin rayiç bedelinin %25 peşinatını biriktirdiği zaman, 5. yılın sonunda biriktirdiği 25 bin liraya devlet %15 katkı yaparak, 3750 lira destek sağlayacak" dedi. 


Talebe oranla sektörde arz artacaktır 

Sektör için olumlu olarak değerlendirdiğimiz adımların arz talep dengesini bozmayacağını savunan yetkililer; " Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından gayrimenkul sahibi olmak için hesap açtıran vatandaşların birikimleri en az 3 sene boyunca düzenli olarak birikecek. Sistemli bir ilerleyiş olacağı için talep kolaylıkla tespit edilebilecek. Gelen talepler göz önünde bulundurularak arzda bu oranda artacaktır. Sürecin ilerlemesiyle önümüzdeki yıllarda taleplerin artacağını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yatırım yapmayı planlayan vatandaşlar bu yasadan yararlanmak için yatırım planlarını 3 sene ileriye atabilir" dedi.


Bolu Takip Gazetesi