Genel

Torba Yasa Tapu Kadastro memurları için ne diyor?

Torba Yasa'da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü çalışanları için hangi madde yer aldı? Torba Kanun, Tapu memurları için ne diyor? Torba Yasa'da Tapu Kadastro memurları için neler var? İşte Tapu Kanunu'na eklenen o madde...

Torba Yasa Tapu Kadastro memurları için ne diyor?


Bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 'Torba Yasa' olarak bilinen "İş Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Daire Kanun"da Tapu Kadastro memurlarıyla ilgili de bir düzenleme yapıldı. 


İşte Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü çalışanlarıyla ilgili o madde ve memurlara yönelik düzenlemeler; 


Tapu Kadastro memurlarıyla ilgili düzenleme


MADDE 84 – 22/12/1934 tarihli ve 2644 sayılı Tapu Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“Rücu istemi


EK MADDE 2 – Tapu ve kadastro işlemleri ile ilgili olarak, Devletin kusursuz sorumluluğu sebebiyle yapılan ödemeler dolayısıyla, ihmali bulunan personel aleyhine başlatılacak rücu istemleri, ödeme tarihinden itibaren iki yıl, her hâlde zarara yol açan işlemin gerçekleştirildiği tarihten itibaren on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Ağır kusura dayalı sorumluluğu bulunan personel için 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 73 üncü maddesi hükümleri saklıdır.”



Memurlara Yönelik Düzenlemeler


- İŞKUR’da çalışan iş ve meslek danışmanlarının özel hizmet tazminatları düzenlenmiştir. (Madde 68)


- Milli Eğitim Bakanlığına 35 bini 2014 yılı sonuna kadar kullanılmak üzere 40 bin öğretmen kadrosu, SGK, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Afyon Kocatepe Üniversitesine ve Sakarya Üniversitesine de çeşitli kadrolar ihdas edilmiştir. (Madde 65, 72)


- Büyükşehir sınırlarının genişlemesi ile görevlendirilen memurlar için harcırah ödemelerinde ortaya çıkan sorunların giderilmesi amacıyla “memuriyet mahalli” kavramı yeniden tanımlanmıştır. (Madde 89)


- Kamu kurumlarında yönetici kadrolarında  çalışanlar ve kolluk kuvvetlerinin kadrolarında çalışanlar için; açıktan, naklen veya vekâleten yapılan atama ve bu görevlerden alınma, bu görevlerle ilgili yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleri hakkında verilen mahkeme kararlarının gereği 2 yıl içinde, kazanılmış hak aylık derecesine uygun bir kadroya atanması suretiyle uygulanacaktır. Söz konusu görev değişikliklerinin telafisi güç veya imkânsız zarar doğurmayacağına hükmedilmiştir. Mahkeme kararlarının uygulanmamasına dair durumlarda disiplin hükümleri saklı kalmak kaydıyla ceza soruşturması veya kovuşturması yapılamayacaktır. (Madde 97)


- Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca belirlenen aile sağlığı merkezlerinde, aile hekimlerine, aile sağlığı elemanlarına, gerektiğinde Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları personeline çalışma saatleri dışında nöbet görevi verilebilecektir. (Madde 117)


- Aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerinde nöbet uygulamasına geçilmesi nedeniyle buralarda çalışan sağlık personeli için bu nöbet karşılığında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir nöbet saati için nöbet ücreti ödenecektir. Ancak, aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinde ayda 60 saatten, diğer yerlerde ve hiçbir şekilde ayda 130 saatten fazlası için ödeme yapılmayacaktır. Ayrıca, tıpta uzmanlık eğitimi çerçevesinde eğitim alan yabancı uyruklu doktorlar da nöbet ücreti alabilecektir. (Madde 69)


- Anayasa Mahkemesi kararına uygun olarak aday memurken ancak kademe ilerlemesinin durdurulması veya aylıktan kesme cezası alan memurun görevine son verilebilecektir. Diğer disiplin cezaları bu sonuca yol açmayacaktır. (Madde 67)


- İş yoğunluğu diğer mahkemelere göre fazla olan mahkemelerde görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele, ayda elli ve her bir personel için (toplam personel sayısının en fazla yüzde 10’u) yılda 300 saati geçmemek üzere yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin üç katını aşmamak kaydıyla fazla çalışma ücreti ödenebilecektir. Söz konusu ücret sadece damga vergisine tabi olacaktır. (Madde 71)


- Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü çalışanları aleyhine başlatılacak rücu işlemlerinde zamanaşımı süresi ödeme tarihinden itibaren iki yıl, zarara yol açan işlemin tarihinden itibaren on yıl olarak belirlenmiştir. (Madde 84)


- Diyanet İşleri Başkanlığının yurt dışı teşkilatında görevli din hizmetleri koordinatörlerine diplomatik pasaport, 1. dereceden emekli olan belediye başkanlarına ise yeşil pasaport verilecektir. (Madde 85-86)


- Öğretmenlerin hizmet sürelerine veya isteğe bağlı il içi veya il dışı yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esasların yönetmelikle belirleneceği düzenlenmiştir. Aday öğretmenliğe atanmak için daha önce “Bakanlıkça ve ÖSYM tarafından” yapılan sınavın “Bakanlık ve/veya ÖSYM tarafından” yapılabileceği düzenlenmiştir. Aday öğretmenlerin öğretmenliğe atanmasında “yazılı ve sözlü şartı” “yazılı ve/veya sözlü” olarak değiştirilmiştir. (Madde 95)


- Başbakanlıkta 380 adet Sektörel İzleme ve Değerlendirme Raportörü kadrosu ihdas edilerek, özlük haklarına ve bu kadrolara yapılacak atamalara ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Ayrıca söz konusu kadro sayısının yüzde 75’ini geçmeyecek şekilde diğer kurumlardan, kişilerin muvafakati aranmaksızın atama yapılabileceği düzenlenmiştir. (Madde 102-103)


- Din İşleri Yüksek Kurulu üyeliğine atanacaklardan yirmi dört adayı tespit etmekle görevli Aday Tespit Kurulu üyelerinin seçimine ilişkin hususlar yeniden düzenlenmiştir. (Madde 93)


- Özelleştirme sebebiyle yapılan atamalarda 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile cetvelde sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personelin Araştırmacı unvanlı kadroların yanı sıra öğrenim durumları itibarıyla ihraz etmiş oldukları unvanlara da istekleri halinde atanmalarına imkân sağlanmıştır. Ayrıca Araştırmacı kadrosunda olup bu maddeden yararlanmak isteyenlere de 30 günlük süre tanınmıştır. (Madde 108, 110)


- Gelir İdaresi Başkanlığında grup başkanı, daire başkanı veya taşra teşkilatında vergi dairesi başkanı kadrolarında toplam en az üç yıl görev yapmış olanlar, atama tarihi itibarıyla fiilen bu kadrolardan birinde bulunmak şartıyla Devlet Gelir Uzmanı kadrosuna atanabilecektir. (Madde 119)


- 18/1/1966 tarihli ve 711 Sayılı Nöbetçi Memurluğu Kurulmasını ve Olağanüstü Hal Tatbikatlarında Mesainin 24 Saat Devamını Sağlayan Kanun yürürlükten kaldırılmıştır. (Madde 144 a)


Torba Yasa'da inşaat sektörü için neler var? Öğrenmek için tıklayın!

Torba Yasa'yı indirmek için tıklayın!